foto: Valsts policija
Pēc piketa Bauskā sākas nekārtības - sieviete uzbrūk policistam, citi traucē satiksmi uz ielas
112
2021. gada 15. augusts, 14:44

Pēc piketa Bauskā sākas nekārtības - sieviete uzbrūk policistam, citi traucē satiksmi uz ielas

Jauns.lv

14. augustā pēc saskaņota piketa beigām daudzi tā dalībnieki un vērotāji devās gājienā pa Bauskas ielām, kur Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Bauskas iecirkņa darbinieki konstatēja vairākus likumpārkāpumus, kas apdraudēja gan pašu personu, gan līdzcilvēku drošību.

Par šiem pārkāpumiem sākti deviņi administratīvo pārkāpumu procesi. Par nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām, sabiedriskās kārtības traucēšanu un ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem pret kādu sievieti tika sākti četri administratīvo pārkāpumu procesi un viena resoriskā pārbaude.

Bauskā, Kalna ielā, sestdien, 14. augustā, no pulksten 12.00 līdz 13.00 notika saskaņots pikets, kurā piedalījās ap 50 dalībniekiem. Lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību, notiekošo uzraudzīja Valsts policijas un Bauskas pašvaldības policijas darbinieki.

Pasākuma norisi vērot bija ieradušies vairāki simti skatītāju, kuri piketa laikā vienojās doties nesaskaņotā gājienā. Savukārt kāds piketa vērotājs mudināja sanākušos traucēt un bloķēt satiksmi, tādējādi pievēršot sev vairāk uzmanību.

Vīrieša aicinājumiem atsaucās gan citi piketa dalībnieki, gan skatītāji, kuri pēc pulksten 13.00 devās nesaskaņotā gājienā.

Gājiena laikā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Bauskas iecirkņa amatpersonas konstatēja vairākus likumpārkāpumus, proti, transportlīdzekļu kustības traucēšanu, gājējiem bez nepieciešamības apstājoties uz gājēju pārejas vai kādam autovadītājam bloķējot satiksmi un apstājoties ar transportlīdzekli vietā, kur to aizliedz ceļu satiksmes noteikumi.

Viena no gājiena dalībniecēm, 1983. gadā dzimusi sieviete, apzināti vairākkārtīgi atradās uz ceļa braucamās daļas un šķērsoja gājēju pāreju brīdī, kad tas bija aizliegts, tādējādi apdraudot savu un citu personu drošību, tāpat viņa uzbruka policijas darbiniekam un to pagrūda, vairākkārtīgi nepakļāvās likumsargu likumīgajām prasībām pārtraukt likumpārkāpumu un nekāpt uz ceļa norobežojošām aizsargbarjerām, kā arī atteicās nosaukt savus personas datus, kā dēļ policisti pieņēma lēmumu paskaidrojuma rakstīšanai nogādāt sievieti policijas iecirknī. Policijā par notikušo ir sākti četri administratīvo pārkāpumu procesi, kā arī resoriskās pārbaudes ietvaros tiks vērtēts, vai viņas darbībās nav saskatāms noziedzīgs nodarījums par policijas darbinieces pagrūšanu.

Policija norāda, ka sociālajās vietnēs tiek izplatīts policiju apvainojošs video, kur minēts, ka policija, nogādājot sievieti iecirknī paskaidrojuma rakstīšanai, atstāja viņas bērnu nepieskatītu. "Vēršam uzmanību, ka bērns tika atstāts sava tēva uzraudzībā, kurš savukārt tajā brīdī turpināja filmēt notiekošo un provocēt situāciju," teikts policijas paziņojumā.

Ņemot vērā, ka policijas rīcībā ir plašs materiālu klāsts, kas fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, šobrīd vēl tiek izvērtēti materiāli un identificētas personas, lai noskaidrotu vai tika izdarīti vēl kādi likumpārkāpumi.

Valsts policija vērš uzmanību, ka demokrātiskā valstī ikvienam ir tiesības uz vārda un pulcēšanās brīvību, vienlaikus šīs tiesības nav neierobežotas un tas nedod pamatu klaji ignorēt sabiedrisko kārtību un drošību, apdraudot ne tikai sevi, bet arī līdzcilvēkus.

Valsts policija aicina ikvienu rūpīgi pārdomāt savas darbības, neļauties provokācijām un izvērtēt riskus un situāciju saistībā ar dalību dažādās aizliegtās un prettiesiskās aktivitātēs, tostarp šādās aktivitātēs neiesaistīt un nepakļaut riskam savus bērnus.