foto: LETA
Viltus injekciju pret Covid-19 Latvijā saņēmuši pat vairāki simti cilvēku; vakcīnas imitēšanas cena - no 200 līdz 400 eiro
Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks
112
2021. gada 13. augusts, 13:26

Viltus injekciju pret Covid-19 Latvijā saņēmuši pat vairāki simti cilvēku; vakcīnas imitēšanas cena - no 200 līdz 400 eiro

Jauns.lv

Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks piektdien preses konferencē pavēstīja, ka VP lietvedībā saistībā ar vakcinācijas sertifikātu viltošanu, ārstu kukuļošanu un vakcinācijas pret Covid-19 imitāciju ir trīs kriminālprocesi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ruks pastāstīja, ka vienā gadījumā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde ir aizturējusi vienu valsts amatpersonu saistībā ar kukuļa došanu. 21. jūlijā ticis saņemts signāls no ārstniecības personāla, ka ārstam piedāvāts kukulis par ieraksta veikšanu bez reālas vakcīnas ievadīšanas.

Ārsts par notikušo ziņojis VP.

Tikusi veikta virkne izmeklēšanas darbību, kuru rezultātā  aizturēts 1974. gadā dzimis vīrietis. Ruks nekomentēja, pie kuras institūcijas pieder aizturētā valsts amatpersona, bet tas neesot Valsts policijas darbinieks. "Ir pietiekoši daudz pierādījumu, lai inkriminētu viņam atbildību par šādu noziedzīgu nodarījumu," pastāstīja Ruks.

"Antivakseru" protests pie Ministru kabineta 12. augustā

12. augustā plkst. 18 noticka vēl viens protests pret konceptuāli pieņemto likumprojektu par obligāto vakcināciju pret Covid-19. Uz protesta akciju ...

gallery icon
49

Otrā gadījumā 23. jūlijā aizturētas trīs 1972., 1974., un 1976. gada dzimušas sievietes, kuras darbojušās grupā. Viena no viņām ir medicīnas darbiniece. 

Sievietēm bijušas dalītas lomas - 2 personas organizējušas klientu, kuri nevēlas vakcinēties, bet ir gatavi maksāt, meklēšanu, pieprasījušas un saņēmušas naudu.

Pēc tam trešā sieviete - medmāsa - vakcinācijas centrā imitējusi injekcijas ievadīšanu cilvēkiem, kuri samaksājuši par viltus sertifikātu. Iepriekš ticis atrunāts mehānisms, kā tiek nodots signāls medmāsai, ka ieradies klients.

Kā pastāstīja Ruks, pēcāk noziedzīgi iegūtie līdzekļi tika sadalīti starp personām. Izmeklēšanas laikā veiktas kratīšanas, izņemti pierādījumi, tostarp "melnā grāmatvedība", kur atrodami arī viltus injekciju saņēmušo personu dati, nauda 10 000 eiro apmērā un kustāmā manta - "Nissan" automašīna, kuru ir pamats uzskatīt par iegūtu noziedzīgā ceļā.

Visas trīs personas atzītas par aizdomās turētām un viņām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tai skaitā liegums strādāt Covid-19 vakcinācijas centros.

Ruks pastāstīja, ka klientu, kuri saņēmuši viltus vakcinācijas sertifikātu, bijuši vairāki simti. Pilnīga pārliecība VP ir par aptuveni 200 personām, kuras it kā saņēmušas vakcīnu.

Šāda vakcīnas imitācija maksājusi 200 līdz 400 eiro.

VP brīdina, ka personas, kuras viltus vakcīnu saņēmušas, ir līdzatbildīgas par nozieguma izdarīšanu un var tikt sauktas pie kriminālatbildības.

Gobzema sasauktais protests pret likumprojektu par nevakcinēto darbinieku atlaišanu

Trešdienas vakarā pēc deputāta Alda Gobzema aicinājuma protestēt pret likumprojektu, kas dotu darba devējam tiesības atlaist pret Covid-19 nevakcinējušos darbinieku, ...

gallery icon
115

Ruks aicināja cilvēkus, kuri iesaistīti kukuļdošanā un viltus vakcinācijas procesā, pašus pieteikties policijā un būt vērstiem uz sadarbību, jo tādā gadījumā gaidāmais sods var būt maigāks. "Jāsaka, ka, protams, šis ir fenomens, ar ko policija nav iepriekš saskārusies. Raudzīsim, kā turpināsies izmeklēšana šajā kriminālprocesā," sacīja Ruks.

Trešajā gadījumā VP cieši sadarbojusies ar KNAB. 11. augustā Rīgas reģiona pārvalde aizdomās par sertifikāta viltošanu personu grupā aizturēja 1978. gadā, 1964. gadā un 2000. gadā dzimušas personas, tajā skaitā arī medicīnas darbinieku. Veikta izmeklēšana, savākti daudz pierādījumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šodien, 13. augustā, divām personām piemērots apcietinājums.

Arī šajā gadījumā izņemti pierādījumi, kas liecina par vairākiem desmitiem klientu, kuri izmantojuši iespēju iegūt viltus sertifikātu. Šajā gadījumā personas tiek apsūdzētas par dokumentu viltošanu pēc iepriekšējas vienošanās pret kukuli. 

Rīgā protestē pret homoseksuālismu un vakcīnām

Sestdienas rītā Rīgas centrā, pie Brīvības pieminekļa noritēja pulcēšanās, kuras ietvaros ļaudis izteica nepatiku pret “homoseksuālisma propagandu”, tostarp šonedēļ Rīgā ...

gallery icon
20

"Aicinu cilvēkus izbeigt šo neprātu nekavējoties," sacīja Ruks. "Jāsaprot, ka nekādas atkāpes nebūs tiem, kas šo noziedzīgo pakalpojumu realizē. Es jūs aicinu aktīvi pieteikties, zvanot uz tālruni 110 vai izmantojot VP mājaslapu, rakstiet, piesakieties, šis neprāts ir jāizbeidz, šeit nekādu joku nav."

Valsts policija aicina personas, kuras deva naudu ārstnieciskām personālam vai personām, kuras veic datu apstrādi vakcinācijas centros par fiktīvo Covid-19 vakcinācijas sertifikātu iegūšanu, pašām labprātīgi pieteikties policijā un sadarboties ar izmeklētājiem. Atkarībā no konkrētas situācijas tiks izvērtēta likumā paredzētā iespēja atbrīvot šādas personas no kriminālatbildības. Sazināties ar policiju var, zvanot 110 vai rakstot e-pastu: vadiba@vp.gov.lv.

Personām, kuras saņēmušas "viltus injekciju", vakcinācijas sertifikāts tiks anulēts, pastāstīja Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktore Antra Valdmane.

Izmeklēšana visos kriminālprocesos turpinās.