Sabiedrība
2021. gada 4. augusts, 11:40

Mēs to darījām savas veselības dēļ! Ko par Vakcinācijas loteriju domā iedzīvotāji

Jauns.lv

Ir labāki mērķi, kam izmantot naudu – tā saka jauns.lv aptaujātie iedzīvotāji par valdības plānoto vakcinācijas pret COVID- 19 loterijas rīkošanu Latvijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atbildot uz jautājumu, vai Latvijā ir jārīko vakcinācijas loterija, daļa aptaujāto norāda, ka medicīnā ir liels līdzekļu trūkums, tādēļ loterijai plānoto naudu varētu novirzīt jomām, kur finansējums ir vairāk nepieciešams. Citi, savukārt, loterijas rīkošanā saredz manipulāciju un nevajadzīgu labumu piesolīšanu. Aptaujāto vidū ir arī cilvēki, kuri šo iniciatīvu uzskata par apsveicamu, jo tā aizgūta no citu valstu pieredzes, kur līdzīgas loterijas sasniegušas labus rezultātus.

Liela daļa aptaujāto jau ir vakcinējušies un uzsver, ka to darījuši savas veselības dēļ un loterijas rīkošana viņu lēmumu nekādi neietekmētu. 

Veselības ministrijas (VM) sagatavojusi Vakcinācijas loterijas likumprojektu, kas paredz valstī izsludināt vakcinācijas pret Covid-19 loteriju ar balvu fondu 720 000 eiro. VM skaidro, ka Vakcinācijas loterijas likumprojekts izstrādāts, lai vakcinācijas kampaņas ietvaros ieviestu īstermiņa vakcinācijas loteriju personām, kurām Latvijā uz loterijas laimestu izlozes brīdi ir veikta vakcinācija pret Covid-19 infekciju vismaz ar vienu poti.

"Vakcinācijas loterijas uzdevums ir ar laimestu uzrunāt nevakcinētās personas, kuras līdz šim šaubījušās par vakcinācijas veikšanu vai atlikušas to uz vēlāku laiku, pēc iespējas ātrāk izdarītu savu izvēli par labu vakcinācijai, veicināt uzticību vakcinācijas procesa drošumam, veidojot un plaši popularizējot pozitīvo iedzīvotāju pieredzi un vakcinācijas nepieciešamību," skaidro VM.