foto: unsplash.com
Lietā par izvairīšanos no PVN nomaksas 1,1 miljona eiro apmērā aspūdzētas divas personas
Sabiedrība
2021. gada 2. augusts, 17:46

Lietā par izvairīšanos no PVN nomaksas 1,1 miljona eiro apmērā aspūdzētas divas personas

Jauns.lv / LETA

Prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas 1,1 miljona eiro apmērā, informēja prokuratūra.

Lietā viena fiziska persona apsūdzēta par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā, un otra fiziska persona apsūdzēta par šī noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu.

Vienlaikus tiesai nodots process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskai personai.

Prokuratūra uzskata, ka viens apsūdzētais nolūkā izvairīties no nodokļu nomaksas par nelietota nekustamā īpašuma domājamo daļu jeb dzīvokļu pārdošanas darījumiem izveidoja mākslīgu darījumu ķēdi.

Izmantojot šo ķēdi, kāda nekustamā īpašuma Rīgā domājamo daļu iegādes vērtība mākslīgi palielināta, lai starpība starp to sākotnējo iegādes vērtību un pārdošanas vērtību, kas apliekama ar pievienotās vērtības nodokli, būtu nepamatoti samazināta.

Shēma paredzēja, ka atbalstītājs atbilstoši noziedzīgā nodarījuma izdarītāja izstrādātajai mākslīgajai darījumu ķēdei iegādāsies juridiskās personas vārdā attiecīgā nekustamā īpašuma Rīgā domājamās daļas un tad izdos universālpilnvaru noziedzīgā nodarījuma izdarītājam rīkoties juridiskās personas vārdā.

Apsūdzētie arī vienojās, ka atbalstītājs atbilstoši noziedzīgā nodarījuma izdarītāja norādījumiem juridiskās personas vārdā parakstīs dokumentus, kas saistīti ar konkrētā nekustamā īpašuma Rīgā domājamo daļu pārdošanu.

Apsūdzēto darbību rezultātā valsts budžetam radīts kaitējums 1 136 372 eiro apmērā.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.