foto: ZUMAPRESS.com
Latviete Lielbritānijā sapotējas ar "AstraZeneca" vakcīnām, bet Latvijā viņu neielaiž populārā koncertā
Sabiedrība
2021. gada 3. augusts, 06:05

Latviete Lielbritānijā sapotējas ar "AstraZeneca" vakcīnām, bet Latvijā viņu neielaiž populārā koncertā

Jauns.lv

Apvienotajā Karalistē pret Covid-19 potētie cilvēki var iebraukt Latvijā, bet nevar apmeklēt mūsu koncertus, pasākumus un restorānus. Par šādu negatīvu pieredzi portālam Jauns.lv pastāstīja kāda Lielbritānijā dzīvojoša latviete. Viņa atbraukusi uz Latviju, iegādājusies biļeti uz populāru koncertu Jūrmalā, taču palikusi aiz durvīm, jo koncertā viņa nav ielaista... Portāls Jauns.lv noskaidroja, ka Latvijā var izmantot tikai mūsu valstī vai Eiropas Savienībā (ES) izveidotos digitālos Covid-19 sertifikātus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lielbritānijā dzīvojošā latviete, kura patlaban ir atbraukusi uz Latviju, pastāstīja, ka ir pilnībā vakcinējusies: aprīlī saņēma pirmo "AstraZeneca" poti, bet jūnijā - otro šī paša ražotāja vakcīnu. Viņa arī atsūtīja Covid pasi, kas apstiprina abu pošu saņemšanu.                

Viņa teica, ka Lielbritānijā pret Covid-19 vakcinētajiem ir divi digitāli dokumenti: pirmā ir Covid pase, kurā norādīts, kad un kādas potes cilvēks saņēmis, bet otrs ir speciāls kods, kad paredzēts pasākumu un restorānu apmeklēšanai.

Ieceļot Latvijā var, bet uz koncertu aiziet - nevar

Vakcinācijas pase ir vajadzīga, lai ieceļotu Latvijā, bet Lielbritānijā izdotais pasākumu apmeklēšanai paredzētais kods Latvijā nedarbojas un Apvienotajā Karalistē vakcinētie diemžēl nevar apmeklēt Latvijas pasākumus, viņa sacīja.

"Tā kā vēl nav izveidoti starpvalstu standarti Covid-19 pošu "pasēm", tad Latvijā un Eiropas Savienībā tieši uz pasākumiem, restorāniem u.t.t. nepieņem Lielbritānijas vai ASV "kodus"," viņa skaidroja situāciju un norādīja, ka šī iemesla dēļ viņai atteica ieeju uz populāru koncertu Dzintaros.

Šī paša iemesla dēļ draugiem, kas arī saņēma potes Lielbritānijā, neļāva ieiet vairākos Latvijas restorānos. "Tas ir stulbi, protams, jo atlidot var."

"Nu ir kā ir - valdības vēl nav paspējušas saskaņot, kā tie sertifikāti darbojas starptautiski. Tajā kodā ir rakstīts "Domestic" jeb "Valid in England". Bet nav man saprašanas, kāpēc tad man atļāva ielidot ar šo vakcīnu Latvijā, bet neļauj apmeklēt pasākumus?! Nu tas ir tas tizlums. Jo pēc loģikas - ja jau var ielidot, tad kāpēc nevar nekur iet?"

Žēl, ka arī lidostā, kur pārbaudīja, vai ir atļauja ielidot, nebrīdināja, ka Lielbritānijā potējušies nevarēs apmeklēt pasākumus.

Mūzikas mīļotāji dodas uz Jūrmalas festivāla noslēguma koncertu "Dzimuši Latvijā"

gallery icon
122

Lielbritānijā varēja doties uz pasākumiem

Viņa pastāstīja, ka Lielbritānijā ar šo kodu varēja apmeklēt pasākumus un restorānus. "Lielbritānijā ir speciāls kods, kas der tieši pasākumiem, restorāniem utt. Tāpat kā mums te ir Latvijā. Bet Lielbritānijas kods neder šeit un otrādi. Tas darbojas tikai valsts robežās vai arī Latvijas gadījumā - Eiropas Savienības robežās.

Līdz ar to man atteica ieeju koncertā uz tā pamata. Mūsu ierīces, kas skenē kodus, nepieņem un nelasa ārzemju (Lielbritānijas) kodus."

Rezumējumā viņa pauda šādu uzskatu: iebraucējiem (arī latviešiem) no Apvienotās Karalistes, ASV un citām valstīm ārpus Eiropas Savienības patlaban Latvijā nav, ko darīt, tāpēc labāk vispār nebraukt, kamēr nebūs skaidrība par kodiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tikai Eiropas Savienībā izveidotos sertifikātus

Savukārt Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas komunikācijas konsultante Inga Vasiļjeva, iepazinusies ar šo situācijas aprakstu, portālam Jauns.lv pavēstīja, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Latvijas Republikā var izmantot tikai mūsu valstī vai ES izveidotos digitālos Covid-19 sertifikātus. Katrs no tiem satur unikālu QR kodu, kas parakstīts ar virtuālu "atslēgu", lai tas būtu pilnībā drošs.

Informācija par šīm "atslēgām" ir pieejama ES dalībvalstu ietvaros vienotajā digitālajā vārtejā, kas nodrošina apmaiņu ar informāciju digitālo sertifikātu nolasīšanai un pārbaudei. Šī informācijas apmaiņa nepieciešama, lai pārbaudītu, vai uzrādītais sertifikāts pieder konkrētai personai, ir autentisks un nav viltots.

Diemžēl trešo valstu (Apvienotā Karaliste vairs nav ES dalībvalsts) izdotos sertifikātus nav iespējams nolasīt un pārliecināties par to saturu, autentiskumu, viņa norādīja.

Var veikt maksas testu

Ja cilvēks, kas saņēmis pilno vakcinācijas kursu un ieguvis digitālo sertifikātu ārpus ES robežām, vēlas Latvijā apmeklēt pasākumus un saņemt pakalpojumus, ir jātaisa laboratoriskais tests par maksu. Pēc testa ir izveidojams digitālais sertifikāts vietnē www.covid19sertifikats.lv.

Vienlaikus Latvijā var ievadīt E-veselībā informāciju par personas vakcināciju ārvalstīs (ārpus ES), ja cilvēks Latvijā ir sociāli apdrošināts, t.i., ir tiesīgs šeit saņemt valsts apmaksātus pakalpojumus un vakcināciju. Tādā gadījumā ir jāvēršas Nacionālajā veselības dienestā ar iesniegumu un vakcināciju apliecinošu dokumentu, lai šie dati tiktu ievadīti E-veselībā un būtu izveidojams digitālais vakcinācijas sertifikāts, Vasiļjeva pastāstīja.