112
2021. gada 15. jūlijs, 14:54

Biedrībai, kuru policija tur aizdomās par cilvēktirdzniecību, ir sabiedriskā labuma organizācijas statuss

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Valsts policija (VP) šodienas preses konferencē atklāja vairāk detaļu par iepriekš vārdā nenosauktu biedrību, kura, iespējams, nodarbojusies ar cilvēktirdzniecību – darba ekspluatāciju vairākos atkarību profilakses centros.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

VP priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins medijiem apstiprināja, ka aizdomās par iespējamu cilvēktirdzniecību – darba ekspluatāciju, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, kopumā aizturētas astoņas personas, kuras saistītas ar biedrību “Neatkarība Balt.”

Viņš informēja, ka operatīvās darbības veiktas 13. jūlijā, VP Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbiniekiem sadarbojoties ar Speciālo uzdevumu bataljonu u.c.

Starp aizturētajiem ir noziedzīgās grupas līderis un iespējamie līdzdalībnieki. Uz šo brīdi izmeklētājiem ir izdevies gūt apliecinājumu, ka reliģiskās konfesijas aizsegā vairāku gadu garumā personas, apvienojoties organizētā grupā ar noteiktu lomu sadali, izveidoja palīdzības centrus no narkotikām, alkohola atkarīgajiem cilvēkiem vairākās vietās Latvijā.

Biedrības "Neatkarība Balt" palīdzības centri, kur uzturējās 105 cilvēki

Policijas operācijas laikā šā gada 13. jūlijā laikā konstatēts, ka centros uzturējās kopumā 105 cilvēki. Upuri bija izmitināti antisanitārās telpās ...

gallery icon
20

Mērķis bijis cēls – sniegt palīdzību, cīnoties ar atkarībām

Taču VP ir aizdomas, ka, slēpjoties aiz oficiālā mērķa, organizētā grupa izmantojusi atkarībās slīgstošu personu ievainojamību, lai bez pienācīgas atlīdzības, nelegāli un nepiemērotos apstākļos ilgstoši tos nodarbinātu, tādējādi gūstot peļņu un aizbildinoties, ka šis process esot “darba terapija”.

VP apgalvo, ka personas ar atkarību nodarbinātas sešas dienas nedēļā, līdz pat desmit stundām dienā, bez atlīdzības un apšaubāmos apstākļos.

Centru iemītniekiem tika nodrošināta gultasvieta, iespēja mazgāties un trīs ēdienreizes dienā. Taču esot pamatotas šaubas, vai uzturs bijis adekvāts, ņemot vērā smago darba ikdienu.

Cietušie meklēti uz ielām, uzrunāti ar “draudzes locekļu palīdzību”, kā arī nonākuši centros pēc tuvinieku iniciatīvas.

Lielākoties šādi ievilinātās personas nodarbinātas lauku darbos un mežistrādē. Organizētajai grupai bijusi arī specifiska shēma šādā veidā iegūtu līdzekļu legalizācijai, apgalvo VP.

Esot dibināti individuālie komersanti, kuri vienojušies ar zemnieku saimniecībām vai citiem nelegālā darbaspēka izmantotājiem par sadarbību. Daļa samaksas parasti veikta ar elektronisku pārskaitījumu, bet daļa – skaidrā naudā.

Pašas biedrības kontā ieplūdis vien tik, lai varētu to formāli uzturēt. Izbēgušos centra biedrus organizētā grupa esot centusies dabūt atpakaļ.

VP pieļauj, ka grupas hierarhija bijusi – līderis, līdera labā roka un trīs Latvijā izveidotu centru vadītāji, kuri tad attiecīgi koordinējuši darbības ap centriem piesaistītajiem cilvēkiem.
Bijuši arī brigadieri – par tādiem tikuši centru iemītnieki, kuri tur ilgstoši strādājuši un ieguvuši vadītāju uzticību.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Izmeklētāji pašlaik izsaka pieņēmumu, ka organizētās grupas līderis ir Krievijas Federācijas valstspiederīgais ar Latvijā derīgu uzturēšanās atļauju.

VP veikusi virkni kratīšanu, atsavinot ap 140 000 eiro skaidrā naudā, izņemtas trīs apvidus automašīnas un liels daudzums dažādu dokumentu un datu nesēju.

Centros operatīvo darbību laikā konstatēti 105 iemītnieki. Katram no tiem VP, sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām, skaidroja iespējas saņemt valsts palīdzību.

Biedrībai ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss

Jauns.lv pārliecinājās, ka biedrībai “Neatkarība Balt.” Ir piešķirts un joprojām derīgs sabiedriskā labuma organizācijas (SLO) statuss.

Sabiedriskā labuma organizācijas ir organizācijas, kuru statūtos norādītais mērķis ir sabiedriskā labuma darbība.

SLO ir arī reliģiskās organizācijas, kā arī ar tām saistītas iestādes, kuras veic sabiedriskā labuma darbību.

SLO statusam, pēc būtības, jāsniedz skaidru ziņu sabiedrībai, organizācijas sadarbības partneriem un potenciālajam ziedotājam, ka organizācija darbojas kopējam sabiedrības labumam, kā arī statuss sniedz iespēju veicināt ziedojumu piesaisti no uzņēmējiem un privātpersonām.

Sabiedriskā labuma darbības pamatprincipus nosaka Sabiedriskā labuma organizāciju likums.  

Šādu statusu pēc attiecīga Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmuma var iegūt gan jaundibinātas organizācijas, kuras tikko uzsākušas savu darbību, gan organizācijas, kuras darbojas ilgstoši.

Lemjot par SLO statusa piešķiršanu, tiek vērtēts organizācijas statūtos norādītais mērķis un organizācijas līdzšinējā darbība, kā arī tas, vai organizācijai nav nodokļu parādu.

Lai pretendētu uz SLO statusu, VID nodaļā (pēc organizācijas juridiskās adreses) vai VID Nodokļu uzskaites un piedziņas pārvaldes Juridiskajā daļā iesniedz iesniegumu par SLO statusa piešķiršanu (brīvā formā norādot vēlamos sabiedriskā labuma darbības veidus) un tam pievienoto biedrības, nodibinājuma vai reliģiskās organizācijas iepriekšējā gada darbības pārskatu un turpmākās darbības plānu (ja organizācija dibināta tajā pašā gadā, tad aizpilda tikai veidlapas I un III daļu), informē resurss Nvo.lv.

Saikne ar skandalozo reliģisko formējumu “Jaunā paaudze”

Interesanti, ka Latvijas Radio raidījums “Krustpunktā” vēl 2013. gadā ziņoja par “Neatkarība Balt.”, tās darbībām, darboņiem un iespējamu iedzīvošanos uz atkarīgo cilvēku rēķina.
Raidījumā arī tolaik izskanēja, ka biedrība “Neatkarība Balt.” ir cieši saistīta ar pretrunīgi vērtētā garīdznieka Alekseja Ļedjajeva vadīto reliģisko formējumu “Jaunā Paaudze”.

Proti, 2013. gadā medijos izskanēja, ka kāds no biedrības centriem esot izvietots “Jaunās paaudzes” Rīgas nodaļai piederošās telpās.

Taču šodienas preses konferencē pēc žurnālistes jautājuma VP pagaidām atteicās komentēt iespējamu saikni starp abiem nodibinājumiem.

Te gan vēl jāpiebilst, ka, saskaņā ar “Lursoft” datiem, nodibinājuma valdē ir kāds Krievijas valstspiederīgais Vjačeslavs Vahruševs.

Viņš 2013. gadā medijos pieteikts kā “Jaunās Paaudzes” Ķengaraga draudzes mācītājs.

VP uzsāk kriminālprocesu, aicina atsaukties citus cietušos

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 154.1 panta 3. daļas par cilvēku tirdzniecību organizētā grupā un Krimināllikuma 195. panta 3. daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros.

Patlaban jau trīs aizturētajiem ir piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, un tiks lemts par apcietinājuma piemērošanu vēl divām personām.

VP pieļauj, ka šī noziedzīgā darbība, iespējams, ir notikusi ilgstošā laika periodā un, iespējams, ir vēl cietušas personas, par kurām policijai šobrīd nav informācijas.

Tāpēc VP aicina atsaukties arī citas personas, kuras varētu būt cietušas no minētās organizētās grupas dalībnieku rīcības.

VP pārstāvis Grišins Jauns.lv preses konferencē apstiprināja, ka arī, iespējams, prettiesiski ekspluatētā darbaspēka izmantotāji – zemnieku saimniecības u.c. – izmeklēšanas gaitā tiks pārbaudīti.

Sazināties ar policiju iespējams, rakstot e-pastu onap@vp.gov.lv vai zvanot pa tālruņa numuru 110, norādīja Grišins.