foto: LETA
Lembergs pārsūdzējis pirmās instances tiesas piespriesto cietumsodu
Aivars Lembergs
112
2021. gada 12. jūlijs, 17:10

Lembergs pārsūdzējis pirmās instances tiesas piespriesto cietumsodu

Jauns.lv / LETA

Bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs ir pārsūdzējis pirmās instances tiesas spriedumu, ar kuru viņam par koruptīvajiem noziegumiem piespriests piecu gadu cietumsods, kā arī mantas konfiskācija un 20 000 eiro liels sods, pavēstīja Lemberga aizstāvis zvērināts advokāts Māris Grudulis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apgabaltiesa 22.februārī Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un naudas sodu 40 minimālo mēnešalgu apmērā (20 000 eiro). Lembergu apcietināja tiesas zālē.

Aivaram Lembergam piespriež 5 gadus cietumā un apcietina turpat tiesas zālē

gallery icon
137

Pastāvot īpašiem apstākļiem, apcietinājumā esošais Lembergs pēc pirmās instances sprieduma pārsūdzēšanas ir tiesīgs lūgt apelācijas instanci vēl pirms lietas skatīšanas izvērtēt apcietinājuma turpmāku piemērošanu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu, ja apelācijas instances tiesā ir saņemts pieteikums par drošības līdzekļa - apcietinājuma - atcelšanu vai grozīšanu, tad šādu pieteikumu izskata apelācijas instances tiesnesis rakstveida procesā triju darba dienu laikā līdz iztiesāšanas sākšanai apelācijas tiesā.

Šādu pieteikumu gan var iesniegti tikai tad, ja apsūdzētajam radušies tādi veselības vai ģimenes apstākļi, kas var būt par pamatu apcietinājuma atcelšanai vai grozīšanai, un šo faktu apliecina dokumenti. Tāpat šādu pieteikumu saskaņā ar likumu var iesniegt, ja lietas iztiesāšanas sākšana apelācijas instancē tiek noteikta uz laiku, kas ir ilgāks par diviem mēnešiem pēc lietas saņemšanas apelācijas instances tiesā.

12 gadi: Aivars Lembergs tiesas zālē un ārpus tās

Rīgas apgabaltiesa lietu, kurā apsūdzēti Aivars un Anrijs Lembergi, kā arī Ansis Sormulis, paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. ...

gallery icon
92

Jau ziņots, ka februārī Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos drošības līdzekļus atcelt. Cietumsoda izciešanas laikā tiesa gan nolēma ieskaitīt Lemberga atrašanos apcietinājumā un pavadīto laiku mājas arestā 2007. un 2008.gadā. Lembergs toreiz pēc aizturēšanas apcietinājumā un mājas arestā atradās no 2007.gada 14.marta līdz 2008.gada 22.februārim.

Tiesa nolēma, ka Lembergam cietušajiem jāmaksā kopumā aptuveni 64 000 eiro. Tāpat tiesa nolēma no Lemberga valsts labā piedzīt procesuālos izdevumus 22 180 eiro apmērā par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanu.

Lembergu tiesa 19 apsūdzības sadaļās atzina par vainīgu, bet 21 sadaļā attaisnoja. Lembergu atzina par vainīgu kukuļņemšanā, dokumentu viltošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, dienesta viltojumā, neatļautā dalībā mantiskos darījumos, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanā deklarācijas. Savukārt attaisnoja viņu dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanā un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā.

Aivara Lemberga un Kristīnes Krasovskas dzīves ainiņas

2015. gada 27. novembrī Ventspilī gredzenus mij Ventspils mērs Aivars Lembergs un viņa mīļotā sieviete Kristīne Krasovska.

gallery icon
10

Tiesas izvērstāks redzējums par konkrētām apsūdzības epizodēm gaidāms pilnajā spriedumā.

Lemberga dēlam Anrijam tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi cietumā, kā arī mantas konfiskāciju. Viņš atzīts par vainīgu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, kā arī neatļautas piedalīšanās mantiskos darījumos atbalstīšanā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās