Sabiedrība
2021. gada 8. jūnijs, 06:38

Video: Vienu sunīti, lūdzu! Pandēmijas laikā strauji aug vēlme adoptēt dzīvniekus

Jauns.lv

Kad pagājušā gada pavasarī pandēmija sadzina mūs istabās, pasaulē un arī Latvijā notika dzīvnieku adopcijas bums! Kāds tos ņēma laika īsināšanai, cits vientulības mazināšanai, vēl kāds, lai piespiestu sevi iziet laukā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ASV medijs “The Washington Post” šī gada janvārī ziņo, ka Vašingtonas reģionā suņus no patversmēm izķer kā karstus pīrādziņus. Pieprasījums krietni pārsniedz piedāvājumu. Salīdzinājumā ar 2019. gadu, pieprasījums pēc suņiem un kucēniem Amerikas patversmēs pieaudzis līdz pat 40%. Savukārt, Vācijas raidorganizācija “Deutsche Welle” vēstī, ka viens no pandēmijas laika rekordiem Vācijā bijis 500 kucēnu pieprasījumu vienā nedēļas nogalē vienā patversmē.

Arī Latvijā dzīvnieku gribētāji pandēmijas laikā bijuši dedzīgi. Patversmes “Labās mājas” pārstāvji stāsta, ka cilvēkus bieži nācies atrunāt no spontānās vēlēšanās adoptēt dzīvniekus.

Patversmes vadītāja Astrīda Kārkliņa stāsta: “Es atceros gadījumu, kad vīrietis haotiski ieskrien iekšā un saka - man lūdzu kaķēnu vai kucēnu, man vienalga ko, es citādi nevaru mājās braukt! Un tad mēs tomēr runājam un pārliecinām viņu, ka jebkura pandēmija pāries, bet dzīvnieks paliek uz ļoti daudziem gadiem. Tāpēc gadījumos, kad mēs jutām, ka tas ir saistīts, lūk, ar šo piespiedu dīkstāvi, mēs dzīvnieku nedevām. Tādēļ mūsu voljēri joprojām palika pilni.”

Patversme “Labās mājas” cenšas iedibināt pirms adopcijas intervijas, lai noskaidrotu, vai dzīvnieka gribētāji ir gatavi jaunajām rūpēm un pārmaiņām. Nereti visnesagatavotākie ir tie, kam dzīvnieks uzdāvināts  kā pārsteigums. Patversmē pat priecājušies, ka aizvadītajos Ziemassvētkos ciemošanās bija liegta. Zem eglītes dāvanas statusā nonāca krietni mazāk kucēnu un kaķēnu.

Tēmas