foto: Una Kupruka/LETA
Jautā lasītājs: vai Rīgā tagad jāmaksā par gaisa izvešanu?
Atkritumu konteineri.
Sabiedrība
2021. gada 7. jūnijs, 04:25

Jautā lasītājs: vai Rīgā tagad jāmaksā par gaisa izvešanu?

Sniedze Smilga

Jauns.lv

"Mēs pārmaksājam par atkritumu izvešanu. Pie mūsu mājas stāv divi zilie konteineri (papīram, plastmasai un metālam), viens stiklam un četri konteineri nešķirotajiem atkritumiem. Mājas iedzīvotāji centīgi šķiro atkritumus, tāpēc no četriem jaukto atkritumu konteineriem brīvdienu vakaros pilni ir divi, bet darbdienu vakaros tikai viens. Pārējie divi konteineri stāv tukši, taču iedzīvotāji maksā par to izvešanu. Mājā ir 95 dzīvokļi, to apkalpo "Rīgas namu pārvaldnieka" iecirknis "Jugla"," jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītājs Imants.

Patiešām, lai samazinātu maksu par atkritumu izvešanu, nepietiek šķirot atkritumus. Nepieciešams samazināt konteineru skaitu vai to izvešanas biežumu. Atkritumu izvedēji neskatās, vai konteiners ir pilns, pustukšs vai pavisam tukšs. Maksu iekasē pēc līguma, kurā ierakstīts konteineru skaits un to izvešanas biežums. Ja kāds konteiners ir tukšs, iedzīvotāji maksā par gaisa izvešanu.

Lai samazinātu konteineru skaitu, jāraksta iesniegums "Rīgas namu pārvaldniekam". Telefona zvanus attiecīgais "Rīgas namu pārvaldnieka" iecirknis neņem vērā un uzskata, ka sūdzības nav saņemtas.

"Rīgas namu pārvaldnieka" komunikācijas projektu vadītāja Laura Vaļuma skaidro, ka atkritumu plūsma ir mainīga, taču ir galvenais nosacījums – nedrīkst veidoties antisanitāri apstākļi. Tātad faktiski tiek īstenots princips: labāk par daudz konteineru nekā par maz.

Vaļuma raksta, ka iedzīvotāji arvien vairāk šķiro atkritumus, jo nešķiroto atkritumu daudzums samazinās, bet šķiroto daudzums palielinās. “Māju pārvaldnieki iespēju robežās seko līdzi aktuālajam stāvoklim un piesaka nepieciešamās izmaiņas. Tiek ņemti vērā arī rakstiski dzīvokļu īpašnieku signāli par nepieciešamajām izmaiņām, ko mūsu darbinieki pārbauda, ņemot vērā izvešanas grafiku, un veic attiecīgas darbības,” norāda Vaļuma.

Tāpēc, ja gribat ietaupīt naudu un nemaksāt par gaisa izvešanu, rakstiet iesniegumu "Rīgas namu pārvaldniekam" un prasiet samazināt konteineru skaitu.

Tēmas