foto: LETA (Zane Bitere)
Tiek apsvērta iespēja no 2023.gada Latvijā noteikt bāzes pensiju
Labklājības ministre Ramona Petraviča.
Sabiedrība
2021. gada 26. maijs, 17:32

Tiek apsvērta iespēja no 2023.gada Latvijā noteikt bāzes pensiju

Jauns.lv / LETA

Latvijas minimālo pensiju attīstības kontekstā tiek apsvērta iespēja no 2023.gada Latvijā noteikt bāzes pensiju, par trešdienas Senioru lietu padomes sēdē diskutēto vēsta labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Kā informēja ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Jānis Zariņš, senioru lietu padomes sēdē Labklājības ministrija un senioru organizācijas vienojās par to, ka vidējā termiņā jādomā par bāzes pensijas ieviešanu Latvijā. Esot apspriesta arī indeksācijas mehānisma pilnveidošana, pensiju piemaksu atjaunošanas jautājumi, kā arī neapliekamā minimuma palielināšana nākamajos gados.

Senioru lietu padomes dalībnieki esot atzinīgi novērtējuši Labklājības ministrijas piedāvājumus un vienojušies par turpmāku kopīgu darbu priekšlikumu tālākai izstrādei.

Labklājības ministre uzsver, ka pašreizējā pensiju sistēma neapskaužamā situācijā nostāda cilvēkus ar zemiem ienākumiem. Lai gan viņi regulāri veic iemaksas, viņu uzkrātais pensijas kapitāls nākotnē nenodrošinās pensiju, par kuru iespējams iztikt, atzīst Petraviča.

"Ceļot tikai minimālo pensiju, mēs no nabadzības važām ārā tik drīz netiksim. Skatoties citu valstu pieredzi, pensiju sistēmas izveidošanā tiek ņemta pamatbāze un tad pārējā daļa tiek veidota no sociālajām iemaksām. Tas skartu ikvienu pensionāru un būtu nākamais solis nabadzības mazināšanai senioru vidū," uzskata politiķe.

Senioru lietu padome ir izveidota 2013.gadā. Tās sastāvā ir pārstāvji no senioru organizācijām, ievērojot reģionālo pārklājumu, Labklājības ministrijas, Veselības ministrijas, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, kā arī Pārresoru koordinācijas centra.