Sabiedrība
2021. gada 19. maijs, 18:12

Pagājušajā nedēļā tomēr izpotēti arī vairāki "AstraZeneca" vakcīnas pārpalikumi

Jauns.lv / LETA

Neskatoties uz to, ka patlaban ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas tiek piešķirtas tikai kā otrās devas jau iepriekš vakcinētajiem, pagājušajā nedēļā flakonos izveidojušos pārpalikumu dēļ neliels skaits personu tomēr saņēmis arī šī ražotāja vakcīnas pirmo devu, norādīja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļā.

Iepriekš gan Vakcinācijas projekta nodaļa, gan veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) ir norādījuši, ka šobrīd "AstraZeneca" vakcīnu devas tiek taupītas tikai otrajām potēm. Tas tiek saistīts ar drošības mēriem, kas noteikti, reaģējot uz neskaidrībām par turpmākajām "AstraZeneca" piegādēm.

Tomēr šajā sakarā gan ministrs, gan nodaļa ir iepriekš mierinājuši, ka nav pamata domāt, ka tuvākā mēneša laikā Latvija vairs nesaņems šī ražotāja piegādes.

Kariņš dodas vizītē uz vakcinācijas centru un secina, ka darbi norit raiti

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš trešdien, 19. maijā, apmeklējot lielo vakcinācijas centru “ATTA centrs” Rīgā, secināja, ka Covid-19 vakcinācijas process norit ...

gallery icon
38

Šobrīd, pēc nodaļā paustā, aizvadītās nedēļas Nacionālā veselības dienesta apkopotie vakcinācijas dati aizvien tiek analizēti - tajos patlaban uzrādās, ka no 10. līdz 16.maijam 256 personas saņēmušas "AstraZeneca" pirmo devu. Arī šonedēļ kopumā 32 personas saņēmušas pirmo "AstraZeneca" devu.

Vakcinācijas projekta nodaļā norāda, ka primārais skaidrojums varētu būt saistīts ar flakoniem un neizlietotajām devām. "Ja cilvēks neatnāk uz plānoto otro devu, bet flakons jāizmanto 48 stundu laikā, tad ar atlikumu savakcinē kādu, kas piekrīt "AstraZeneca" kā pirmajai devai," atzīmē nodaļā.

Tāpat netiekot izslēgta iespēja, ka datos potenciāli varētu būt kļūdas.

Konkrētos gadījumos, vadoties pēc vakcinējamā veselības stāvokļa un citiem medicīniskiem faktoriem, mediķis var lemt par kādas konkrētas vakcīnas nelietošanu. Proti, pastāv gadījumi, kad personas var saņemt tikai vektora vakcīnu, kāda ir "AstraZeneca", bet nevar saņemt kādu no mRNS vakcīnām - "Pfizer"/"BioNTech" vai "Moderna". Tomēr šādos gadījumos, pēc nodaļā paustā, pastāv alternatīva "AstraZeneca" vakcīnai - "Johnson & Johnson" meitas uzņēmuma ražotā vakcīna, kas arī ir izveidota uz vektora bāzes un šobrīd ir pieejama Latvijā.

Rīgas pašvaldības vakcinācijas centrs Kongresu namā

Rīgas pašvaldības vakcinācijas centrs Kongresu namā.

gallery icon
15

Jau ziņots, ka Vakcinācijas projekta nodaļā "AstraZeneca" gadījumā šobrīd tiek apspriesti arī citi papildu vakcīnu piegāžu varianti, kā arī izskatīta iespēja nepieciešamības gadījumā vakcinācijas kursu pabeigt ar citu piemērotu vakcīnu.

Sākotnēji bija iecerēts, ka "AstraZeneca" vakcīna būs galvenā, kuru izmantos Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju imunizācijā pret Covid-19, jo tā ir lēta un to ir vienkārši lietot. Tomēr šī iecere izgāzusies, jo uzņēmums nespēj paredzētajos termiņos pildīt piegādes saistības. Turklāt radušās bažas, ka vakcīna ļoti retos gadījumos var izraisīt trombu veidošanos, tāpēc vairākas valstīs pārtraukta vai ierobežota tās izmantošana.

Par neizpildītajām saistībām ES kompāniju "AstraZeneca" iesūdzējusi tiesā.

Izmantošanai ES apstiprinātas arī "Moderna", "Pfizer"/"BioNTech" un "Johnson & Johnson" ražotās vakcīnas pret Covid-19.