foto: LETA
Benesam Aijo par aicinājumiem likvidēt Latvijas neatkarību piespriež cietumsodu
Nacionālboļševiku aktīvists Beness Aijo
112
2021. gada 17. maijs, 13:28

Benesam Aijo par aicinājumiem likvidēt Latvijas neatkarību piespriež cietumsodu

Jauns.lv / LETA

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien par aicinājumiem likvidēt Latvijas neatkarību nacionālboļševikam Benesam Aijo piespriedusi cietumsodu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, kā arī probācijas uzraudzību uz vienu gadu, informē tiesā.

Aijo atzīts par vainīgu Krimināllikuma 81., 82. un 83.pantā paredzētajiem nodarījumiem, proti, par aicinājumu vērsties pret Latvijas valsti, kā arī par publisku aicinājumu vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, un teritoriālo vienotību.

Spriedumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā no pilna sprieduma pieejamības dienas, kurš būs pieejams 31.maijā.

Šajā krimināllietā iepriekš noteiktais drošības līdzeklis - apcietinājums, palicis negrozīts, taču, kā zināms, Aijo jau vairākus gadus ir izsludināts meklēšanā.

2015.gada februārī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa izsludināja Aijo meklēšanā minētajā krimināllietā, kurā viņš apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu. Aijo bija jāstājas tiesas priekšā, taču viņš bija aizbēdzis no Latvijas un tolaik paziņoja, ka atrodas pašpasludinātās "Luhanskas tautas republikas" armijas rindās Donbasā un piedalās kaujas operācijās.

Nacionālboļševiks Beness Aijo starp teroristiem Austrumukrainā

gallery icon
8

2015.gada 19.februārī stājās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs. Ņemot vērā minēto Valsts drošības dienests (VDD) sāka jaunu kriminālprocesu pret Aijo un arī šajā lietā viņš izsludināts meklēšanā.

2019.gadā Aijo tika aizturēts Jarenskas ciematā, Krievijā, kur viņš bija ieradies, lai atbalstītu vides aktīvistus, kas iestājas pret atkritumu poligona izveidi Šijesas ciemā. Tomēr vēlāk Krievija atteicās Aijo izdot Latvijas varasiestādēm un piešķīra aktīvistam patvērumu.

Aijo savulaik Latvijā bija pazīstams kā neofašistiskās Nacionālboļševiku partijas biedrs, tad iekļāvās tā dēvētās Doņeckas republikas Komunistiskajā partijā, bet pašlaik uzturas Krievijā.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.