foto: Mirrorpix / Vida Press
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Aina kādā krogā Ņūkāslā pie Tainas – briti atkal bauda dzīvi, pateicoties vakcinācijai.
Sabiedrība
2021. gada 8. maijs, 06:49

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Fakti par un ap vakcināciju pasaulē šonedēļ.

Pētījumi Lielbritānijā liecina, ka pat saslimstot jau pēc vienas vakcīnas devas vīrusa tālāka nodošana ģimenes lokā samazinās vidēji par pusi. Lielbritānija ar vakcinācijas tempu ir Eiropas līdere, vairāk nekā 33,8 miljoni pieaugušo saņēmuši vismaz pirmo devu, ceturtā daļa – abas.

Vācijas kompānija "BioNTech" un ASV "Pfizer" iesniegušas Eiropas Zāļu aģentūrai un ASV Pārtikas un zāļu pārvaldei lūgumu apstiprināt vakcīnu bērniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem. Klīniskajos izmēģinājumos ASV efektivitāte bijusi simtprocentīga. Lielāko bērnu vakcinācija pirms nākamā mācību gada veicinātu pūļa imunitāti un atvieglotu dzīvi vecākiem, kuriem nav viegli savienot darbu un bērnu skološanos mājās.

Dānijas valdība atteikusies arī no "Johnson&Johnson" vakcīnas. Iemesls šādam lēmumam ir bažas, ka retos gadījumos vakcīna var izraisīt trombu veidošanos. Tā paša iemesla dēļ Dānija atteicās no "AstraZeneca" vakcīnas.

Maskavā pensionāriem par potēšanos piedāvā 1000 rubļu (11 eiro) vērtus kuponus, par kuriem iepirkties sadarbības veikalos. Magadanā senioriem virs 60 gadiem un riska grupu pacientiem par pilnu vakcinācijas kursu izmaksā 1000 rubļu skaidrā naudā, bet Čukotkā – divtik. Tikmēr ne tik bagātajā Habarovskā pensionāriem pret poti izsniedz desmit olas, kuras sponsorē uzņēmēji. Krievijā no 146 miljoniem iedzīvotāju vakcinācijas kursu pabeiguši tikai 7,7 miljoni.

No pasaulē veiktā viena miljarda vakcīnu injekciju tikai 0,3% ir nabadzīgo valstu daļa. Tikmēr 82% saņem valstis ar augstu ienākumu līmeni vai virs vidējā, paziņojis Pasaules Veselības organizācijas ģenerāldirektors Tedross Gebreiesuss.