Sabiedrība
2021. gada 6. maijs, 22:40

Skaudrs stāsts: suns ilgstoši cieš sāpes, bet tam liedz palīdzību

Jauns.lv

Ar skaudru dzīves pieredzi saskāries četrus gadus vecais suns Reko, kurš jau ilgstoši cieš sāpes. Kāda Ventspils novada iedzīvotāja ziņojusi biedrībai "Ar sirdi delnā", ka viņas sētā ieklīdis ievainots dzīvnieks. Lai arī suns aizvests pie veterinārārsta, tomēr saimnieka rīcības dēļ tas joprojām nav saņēmis pilnīgu ārstēšanu.

Sociālajā vietnē "Facebook" ar stāstu dalās biedrības "Ar sirdi delnā" vadītāja Andra Tomase: "Pirms pusotras nedēļas saņēmu zvanu no kādām mājām Puzes pagastā, kur pieklīdis kaimiņu suns. Ne vien šis suns, bet arī kaimiņu iepriekšējais suns jau gadiem ilgi revidējis ziņotājas pagalmu, meklējot iztiku, jo suņu saimnieks klaji demonstrē uzskatu, ka sunim pašam jāatrod sev iztika".

Viņa turpina: "Atradējai suni izdevās pielikt pie pavadas. Viņa mēģināja sazināties ar dzīvnieku ķerājiem, kuri ierasties atteicās. Nesekmīgi mēģināja sazināties arī ar pagasta pārvaldes vadītāju. Viss kā pīlei ūdens. Beigās tika izsaukta Valsts policija, atbraucu arī es. Atradēja uzrakstīja policijai iesniegumu. Gan man, gan atradējai, gan arī policijas pārstāvjiem bija redzams, ka suns cieš sāpes asiņojošo ķepu un smagā acu iekaisuma dēļ. Suns pārvietojās nelabprāt, ar grūtībām. Ik pēc soļa gūlās zemē. Ielaistais acu iekaisums sāka ietekmēt redzi."

foto: Facebook/ Andra Tomase

Tā kā sunim bija nepieciešama nopietna veterinārā palīdzība, policijas klātbūtnē vienojušies, ka atradēja uz nakti suni izmitinās pie sevis, bet nākamajā rītā biedrības "Ar sirdi delnā" vadītāja aizvedīs dzīvnieku uz patversmi "Ķepu ķepā". 

Tomsone stāsta, ka suns tika nekavējoties nogādāts klīnikā, kur atklājās, ka uz ķepām ir jau seni ievainojumi, viena brūce bija pamatīgi sastrutojusi. "Arī uz dibena ļoti sena, sastrutojusi brūce, kur, pēc ārstu domām, ādā jau varētu būt notikušas izmaiņas un varētu būt attīstījies audzējs," klāsta sieviete.

Tā kā suns izrādījies čipots un reģistrēts, tad īpašnieks tika sazvanīts. Pēc Tomsones teiktā, viņam tika izskaidrots, ka sunim tiek sniegta nekavējoša veterinārā palīdzība un viņam kā dzīvnieka īpašniekam būs jārēķinās ne vien ar administratīvo sodu par dzīvnieka klaiņošanu, bet arī nāksies atlīdzināt neatliekamās veterinārās palīdzības izmaksas, jo visas kaites ir apzināti ielaistas.

Kā norāda Tomsone, saimnieks nekavējoties meties apvainot patversmi suņa zādzībā un naudas izspiešanā. Diemžēl par to viņš arī oficiāli ziņojis.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" vēsta, ka biedrībai veterinārajā klīnikā atteikta suņa Reko acu ārsta konsultācija, jo Latvijas veterinārārstu biedrība (LVB) brīdinājusi visus veterinārārstus par to, ka suns, iespējams, ir nozagts; viņu aizliegts ārstēt bez saskaņošanas ar reģistrēto īpašnieku. 

"Dzīvnieka īpašnieks lūdza, viņš arī reģistrējis šo gadījumu Lauksaimniecības datu centrā kā zādzības faktu, viņš cenšas suni atgūt un baidās par suņa veselību vai iespējamo izskata maiņu un lūdza palīdzību veterinārārstiem. Ja gadījumā ar šo suni vēršas pēc kaut kādas palīdzības, vai veic kaut kādas manipulācijas, lai ar viņu sazinās, lai viņš varētu sniegt piekrišanu vai aizliegt ārstēšanu.  Tāpēc mēs izplatījām šādu informāciju," situāciju par atteikumu sniegt acu ārsta konsultāciju skaidrojis  Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) valdes priekšsēdētājs Valdis Šmēliņš.

Valsts policija (VP), stāstot par notikumu hronoloģiju, LTV atzina, ka pirmais iesniegums policijā ir saņemts nevis par Reko zādzību, bet tieši otrādi - par 24. aprīlī atrastu suni. Un tikai piecas dienas vēlāk policijā vērsies īpašnieks, ziņojot par zādzību. 

Par suņa pazušanas dienu īpašnieks norādījis 25. aprīli jeb dienu vēlāk par laiku, kad suns atrasts. 26. aprīlī policija informāciju par dzīvnieku bija nodevusi arī Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD).

Dzīvnieku aizsardzības biedrības pauž bažas, ka konkrētais gadījums, aizliedzot sniegt palīdzību, radot precedentu baidīties bez saimnieka atļaujas sniegt palīdzību ievainotam dzīvniekam. 

Konkrēto gadījumu šobrīd izvērtē PVD, kas saņēmis iesniegumu no policijas par iespējamiem dzīvnieku labturības pārkāpumiem. 

PVD arī norādīja, ka neatliekamos gadījumos veterinārārstiem ir jāsniedz palīdzība dzīvniekam, kā arī jāziņo dienestam, ja ir aizdomas par īpašnieka nolaidīgu rīcību. Šobrīd suns Reko joprojām atrodas patversmē un gaida, kad inspektori varēs ierasties to apskatīt.