Sabiedrība
2021. gada 21. aprīlis, 15:25

Cik un kādu ražotāju vakcīnas Latvija šomēnes vēl varētu saņemt?

Jauns.lv / LETA

Līdz šī mēneša beigām Latvija varētu saņemt vēl sešas vakcīnu pret Covid-19 piegādes no dažādiem ražotājiem, mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstīja Vakcinācijas projekta birojs.

Tuvākā piegāde - 12 000 ražotāja "Moderna" vakcīnu devas - ir plānota 25.aprīlī, savukārt 26.aprīlī Latvija varētu saņemt 4800 "AstraZeneca" ražotāja vakcīnu devas. Šajā dienā Latvija potenciāli saņems arī 33 930 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu devas.

Savukārt 28.aprīlī Latvija varētu saņemt 9600 "Johnson & Johnson" ražotāja vakcīnas devu piegādi, bet 30.aprīlī Latviju potenciāli sasniegs divas piegādes - 13 200 "Moderna" devas un 48 704 "AstraZeneca" devas.

Jau ziņots, ka līdz šim pirmo vakcīnas pret Covid-19 devu Latvijā saņēmuši 10,06% iedzīvotāju, liecina Nacionālās veselības dienesta dati.

Aizvadītajā diennaktī pirmo poti pret Covid-19 saņēma 4697 cilvēki, savukārt vēl 1531 persona vakcinācijas ciklu noslēdza, saņemot otru poti. Kopumā vakar sapotēti 6228 cilvēki.

Kariņš grib "dzīvās rindas" elementu arī ikdienā 

"Dzīvās rindas" elements vakcinācijas pret Covid-19 procesā būtu jāievieš ikdienā, trešdien Latvijas radio raidījumā "Krustpunktā" atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

foto: LETA
11. februāris. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš saņem "Astra Zeneca" vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

Vērtējot iepriekšējā nedēļas nogalē īstenoto "dzīvās rindas" pieeju vakcinācijas pret Covid-19 procesā, Kariņš atzina, ka viņš "dzīvās rindas" elementu gribētu ieviest vakcinācijas procesā ikdienā, lai izvairītos no situācijām, kad uz vakcināciju neierodas prioritārajās grupās esošie.

"Es domāju, ka nepaies ilgs laiks, kad tā kļūs par daļu no ikdienas. Ja vakcinācijas process neiet pietiekami raiti, tad jāatrod veids, kā to paātrināt, un "dzīvā rinda" ir papildus elements, kas to var veicināt. Tas arī mazinātu frustrāciju tai sabiedrības daļā, kas nav prioritāri vakcinējamo grupā, bet viņi apzinās saslimšanas ar Covid-19 risku, tāpēc viņi grib vakcinēties," klāstīja premjers.

Ministru prezidenta ieskatā, "dzīvās rindas" princips mazinātu bažas par vakcīnu pret Covid-19 uzkrājumu veidošanos, jo to personu vietā, kuras neatnāk uz vakcināciju, poti varētu saņemt tie, kas to vēlas. 

Kariņš arī piebilda, ka "dzīvā rinda" nenozīmē saņemt vakcīnu uz kādas prioritārajā grupā esošas personas rēķina.

Savakcinē vairākus tūkstošus 

Pagājušās nedēļas pēdējās trijās dienās, kad pirmo reizi "dzīvās rindas" kārtībā masu vakcinācijas centros pie potes pret Covid-19 varēja tikt ikviens interesents, savakcinēti vairāk nekā 8640 cilvēki, liecina vakcinācijas procesa nodrošinātāju sniegtā informācija.

Cilvēki masveidā dodas vakcinēties pret Covid-19

Lielās cilvēku intereses dēļ vakcinācija pret Covid-19 "ATTA" centrā sākusies jau pirms plkst.9.00.

gallery icon
96

Masu vakcinācijas centri ārpus prioritārajām grupām esošos iedzīvotājus pret Covid-19 "dzīvās rindas" kārtībā sāka potēt piektdien, 16.aprīlī, kad trīs centros kopumā tika izlietotas 3250 vakcīnas devas.

Sestdien, kad durvis vēra astoņi vakcinācijas centri septiņās pilsētās, pie potes tika nedaudz vairāk par 5000 cilvēku.

Savukārt svētdien atvērti bija tikai divi masu vakcinācijas centri - Daugavpilī un Cēsīs -, kuros kopā bija pieejami vien daži simti vakcīnu devu. Daugavpilī iedzīvotāju zemās intereses dēļ vairākas vakcīnas devas palika neizpotētas, bet Cēsīs interese par potēm bija lielāka. Rezultātā svētdien abos atvērtajos masu vakcinācijas centros kopā pēc "dzīvās rindas" principa tika savakcinēti 392 cilvēki.