Rīgas Centrāltirgus Piena paviljona “smalkās pārvērtības”: krējuma ķērņu un sviesta kalnu vietā lēti krāmi

Rīgas Centrāltirgus atjaunotajā bijušajā Piena paviljonā vairs nevar nopirkt krējumu, sieru, sviestu un biezpienu, kā tas bija pierasts vēl pirms ...

gallery icon
37
Sabiedrība
2021. gada 21. aprīlis, 05:52

Centrāltirgus Piena paviljonā solīja tirgot zivis, bet nu tas pārvērties par "baraholku". Uz cik ilgu laiku?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas Centrāltirgū (RCT) atjaunotajā bijušajā Piena paviljonā vairs nevar nopirkt krējumu, sieru, sviestu un biezpienu, kā tas bija pierasts vēl pirms dažiem gadiem. Tagad tur tirgo krūšturus, čības, koka karotes un matrjoškas. Daudzas tirdzniecības vietas stāv tukšas, un pēc paviljona atjaunošanas tas izskatās pamests un atgādina lētu krāmu bodi, kas nedara godu vienam no “Rīgas lepnumiem’. RCT vadībā sakās, ka šis ir tikai “pagaidu variants” un paviljons drīzumā atkal piedzīvošot lielas pārmaiņas. Jāatgādina, ka pirms diviem gadiem tur solīja tirgot zivis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Piena paviljonu apmeklētājiem slēdza 2019. gada janvārī, kad uzsāka tā rekonstrukciju. Tirgus vadība tad paziņoja, ka tuvāko piecu gadu laikā RCT rekonstrukcijā plānots ieguldīt 25 miljonus eiro, lai tirgus iegūtu jaunu veidolu. Jau atjaunoti Dārzeņu un Gastronomijas paviljoni, savu kārtu gaida Zivju paviljons. Bet aprīļa vidū atklātais Piena paviljona “smalkās pārvērtības” raisījis rīdzinieku sašutumu vētru – nu tur piena upju un krējuma ķērņu vietā andelē lētus krāmus, kas it nebūt neiederas pārtikas tirgus sortimentā.

Totāls bezstils

foto: Rojs Maizītis
Piena, sviesta, krējuma un siera vietā Piena paviljonā nu gluži cits sortiments.

Rīdzinieki sociālos tīklus pārpludinājuši par 16. aprīlī atklātā rekonstruētā Piena paviljonu lēto auru – “baraholku deviņdesmito gadu stilā”:

Laura: “Ir bērnības atmiņas, un tagad ir kaut kas šāds? Varbūt labāk būtu bijis nerekonstruēt?”

Gints Gailišs: “Totāls bezstils. Neticu savām acīm, kārtējais sterilais eiroremonts”.

Uldis Prieditis: “Gaumi nenopirksi - tas par īpašnieku/attīstītāju. Un tomēr - ja ko šādu ir akceptējusi būvvalde un, pasarg’ Dievs, pilsētas arhitekts, tad tur ar sūdainu koku pa muguru. Pilsētas seja un viens no apmeklētākajiem objektiem pilsētas viesiem...”

Liene Cipule: “Šis ir... bez vārdiem... Te nu bija - Eiropa, nacionālā identitāte un zaļi domājošie hipsteri. Postpadomju kultūrvides renesanse. Reāli spokaini”.

Jānis Polis: “Kad šķita, ka nekas vairs nevar pārsteigt, atnāca Rīgas dome un Centrāltirgus jaunais koncepts”.
 
RCT savā “Facebook” kontā 16. aprīlī lepni vēstīja: “Paziņojam, ka bijušais Piena paviljons jaunajā veidolā ir vēris vaļā savas durvis! Pirmie tirgotāji jau aktīvi rosās un gaida apmeklētājus! Patiess prieks, ka mums ir izdevies atrast jaunu mājvietu visiem rūpniecības preču tirgotājiem vienā no Rīgas Centrāltirgus paviljoniem”.

Pagaidu variants

Kad pie šī ieraksta sāka birt sašutušu rīdzinieku komentāri par rekonstruētā paviljona “smalko stilu”, RCT ātri vien noslēdza komentāru iespējas.

Jauns.lv interesējās vai lētu tirgus būdu gaisotne paviljonā palikusi uz mūžīgiem laikiem. RCT Mārketinga un attīstības daļas vadītāja Renāta Petrova Jauns.lv pavēstīja:

“Piena paviljona nākotnes izmantošanas mērķis tiks noteikts līdz ar telpiskās attīstības koncepcijas izstrādi, kuras tehniskais uzdevums tiks publiski apspriests ar Rīgas domes departamentiem, institūcijām un sabiedrību. Plānots, ka šādas apspriedes būs šī gada otrajā pusē. Jebkurā gadījumā rūpniecības preces Piena paviljonā ir pagaidu risinājums.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tieši tirdzniecības stendu iekārtošanas izmaksas, kas saistītas ar rūpniecības preču tirgotāju izvietošanu paviljonā, sastāda 37 000 eiro. Pašreiz paviljonā ir izveidotas 67 tirdzniecības vietas, par 65 tirdzniecības vietām ir noslēgti nomas līgumi uz gadu (vienas tirdzniecības vietas noma, atkarībā no platības un izvietojuma pēc RCT cenrāža ir no gandrīz 300 līdz vairāk nekā 1000 eiro mēnesī – red.).

Vizuālo risinājumu izstrādāja arhitektu kompānija, būvniecības iecere tika saskaņota ar Rīgas būvvaldi un Pieminekļu padomi. Paviljonā kā vēsturiskā piemineklī nekādas izmaiņas nav veiktas, ir veiktas tikai iekšējā iekārtojuma pārmaiņas. Šobrīd sabiedrībā valda atšķirīgi viedokļi. Jebkurā gadījumā pieprasījums pēc rūpniecības precēm ir ļoti liels un šobrīd Rīgas Centrāltirgū ir sakārtota rūpniecības preču tirdzniecības vieta.

Piena produkcija jau no 2018. gada beigām ir pieejama atjaunotajā Gastronomijas paviljonā. Kad 2018. gada nogalē Piena paviljons tika slēgts, visiem piena produkcijas tirgotājiem tika piedāvātas tirdzniecības vietas Gastronomijas paviljonā. Šobrīd visiem piena produktu tirgotājiem ir pieejamas vietas Rīgas Centrāltirgū”.

Tirgus vadītājs: "Daudzi jauno paviljonu novērtētu ļoti atzinīgi"

Te jāatgādina, ka 2019. gada sākumā tika solīts, ka Piena paviljonā pēc tā rekonstrukcijas tirgos zivis, jo bija paredzēts uzsākt Zivju paviljona rekonstrukciju.

Tā šobrīd izskatās Centrāltirgus Piena paviljonā

16. aprīlī Rīgas Centrāltirgū ir atvēries Rūpniecības preču paviljons, kurā pieejami apģērbi, dažāda veida amatnieku darinājumi un citas preces. Ņemot ...

gallery icon
69

RCT valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks saka: “Daudzi tirgus apmeklētāji ir neizpratnē, kā bijušajā Piena paviljonā varēja ļaut tirgot rūpniecības preces, taču šajā gadījumā ir jāvērtē vairāki aspekti. Pirmkārt, jāsaprot, ka tas ir pagaidu risinājums, reaģējot uz apkārtējās vides pieprasījumu. Otrkārt, ņemot vērā iedzīvotāju skaita un tirgus apmeklētāju skaita samazināšanos, Piena paviljons, kurā tirgotu tikai piena produkciju ir pagātne. Jau pirms rekonstrukcijas Piena paviljonā, labākajā gadījumā, piena produkcija bija pārstāvēta tikai 30% gadījumos, pārējo piedāvājumu sastādīja ar piena nozari nesaistītas preces. Treškārt, piena produkcija vienuviet ir pieejama Gastronomijas paviljonā un šeit ir jāsaka, ka piedāvājums atbilst pieprasījumam. Ceturtkārt, Rīgas Centrāltirgus nav tikai pārtikas tirgus, mēs esam saglabājuši visu tirgus sortimentu un ļoti daudzi tirgus apmeklētāji apmeklē tirgu tieši ar mērķi iegādāties rūpniecības preces – apģērbu, apavus un citas lietas. Rūpniecības precēm ir liels pieprasījums. Piektkārt, ņemot vērā, ka 2020. gadā tika nojauktas Gogoļa laukuma tirdzniecības nojumes un daudzi tirgotāji palika bez tirdzniecības vietām, mēs apsolījām, ka šādas tirdzniecības vietas atradīsim. Apzinoties, ka viens no tirgus paviljoniem ir brīvs, tika pieņemts lēmums iedot šo paviljonu tieši rūpniecības preču tirgotājiem, tādējādi ne tikai nodrošināt labākus apstākļus rūpniecības preču tirgotājiem, bet arī pilnvērtīgi izmantot tirgus paviljonu. Ja sabiedrība atcerētos, kā Piena paviljons izskatījās pirms slēgšanas, domāju daudzi jauno paviljonu novērtētu ļoti atzinīgi”.

foto: Rojs Maizītis
Piena, sviesta, krējuma un siera vietā Piena paviljonā nu gluži cits sortiments.