Sabiedrība
2021. gada 18. aprīlis, 20:09

Adventistu baznīcas vadītā pansionātā no Covid-19 mirusi trešā daļa iemītnieku

Nekā personīga, TV3

Adventistu baznīcas vadītajā senioru namā ”Zilaiskalns” marta beigās saslimuši gandrīz visi tur mītošie sirmgalvji, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga". Trešā daļa jeb desmit pansionāta iemītnieki Covid-19 dēļ jau miruši. Vakcīna pret Covid-19 sociālās aprūpes centriem ir pieejama jau divus mēnešus, taču ”Zilākalna” centra vadība no tās atteikusies.

Jauns.lv jau ziņoja, ka aprīļa sākumā sociālajos tīklos sašutumu izsauca kāds stāsts par seniora nāvi pēc saslimšanas ar Covid-19. Jauns.lv sazinājās ar kādu sievieti, kura šajā senioru namā bija ievietojusi savu tēvu. Ģimene jau februārī aktīvi izteica vēlmi vakcinēt 93 gadus veco vīrieti, taču “Zilākalna” vadība, kā stāsta tuvinieki, paziņoja, ka neorganizēs vakcināciju – ja kāds gribot, varot rakstīt iesniegumu.

Kunga radinieki atklāja, ka laikā, kamēr “Zilākalna” vadība atteicās steigšus piedalīties valsts izvērstajā SAC klientu un darbinieku imunizācijā un “vāca piekrišanas no tuviniekiem”, vīrietis saslima ar Covid-19 un nedēļas laikā nomira.

“[...] viņš nomira no Covid – aprūpes iestādē, kas izrādījās nāves slazds vadības stulbuma dēļ,” tā par notikušo izteicās kāds cits sirmgalvja tuvinieks.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Nekā personīga"

Nu TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņo, ka saslimušo un mirušo ir daudz vairāk. 

Saslimusi arī pansionāta direktore

Senioru nams “Zilaiskalns” ir uzcelts par Septītās dienas adventistu baznīcas draudzes ziedojumiem. Atklāšanā 2016. gadā piedalījās baznīcas augstākā vadība, ziedotāji no ārzemēm.

Dzīves apstākļi pansionātā bija labi, darbinieki atsaucīgi, iemītnieki apmierināti. Klientus nešķiroja pēc piederības baznīcai, uzņēma visus. Šī gada sākumā tajā dzīvoja 33 seniori, strādāja 25 darbinieki.

Marta beigās iemītnieku tuvinieki uzzināja, ka “Zilajākalnā” uzplaiksnījis Covid-19. Iegūt ziņas par iemītniekiem kļuva arvien grūtāk. Iepriekš atsaucīgie darbinieki telefonu vairs necēla.

Kopš janvāra vidus sociālās aprūpes centriem katru dienu Labklājības ministrijai jāziņo par koronavīrusa inficētajiem klientiem un darbiniekiem. "Zilaiskalns" 23. martā ziņoja par uzliesmojumu. Centrs kopumā informējis par 14 inficētajiem un diviem mirušajiem, taču vīrusa upuru skaits patiesībā bija daudz lielāks.

"Nekā personīga" komanda centās ar centra vadību sazināties un devās uz Kocēnu novadā esošo pansionātu, bet atsaucību neguva. 

Arī pansionāta direktore nav sazvanāma. Arī viņa bija viena no tiem, kas saķēra Covid-19, un slimo joprojām, norāda "Nekā personīga".

Pansionāta īpašnieka - biedrības "Reach" vadītājs ar "Nekā personīga" runāt sākotnēji atteicās.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Nekā personīga"

Mācītājs atklāj, cik klientu miruši

Pansionāta telpās reģistrēta arī Zilākalna Septītās dienas adventistu draudze. Tās mācītājs ir Viktors Geide. Senioru namā viņš līdz uzliesmojumam bijis biežs viesis, uzmundrinājis te dzīvojošos.

“Bijām ļoti priecīgi, ka pandēmijas laikā tur ilgi, ilgi turējās, jāsaka arī ļoti stingra kārtība bija. Apmeklēt nevarēja un rokas jāmazgā ejot, nākot. Tomēr beigās tas vīruss tur kaut kur ielauzās," stāsta Geide. Viņš atklāj, ka no vīrusa miruši 10 iemītnieki, bet saslimuši vēl vairāk.

Vēlāk "Nekā personīga" uz vietas pie pansionāta sastapa pansionāta idejas autoru, biedrības "Reach" vadītāju Vitāliju Prihodko, kurš teica, ka nemaz nezina, cik iemītnieku ar Covid-19 saslimuši. Tas jautājams ārstam.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Nekā personīga"
Vitālijs Prihodko

Sākotnēji Prihodko apgalvoja, ka pansionātā vakcinācija ir bijusi, bet vēlāk tomēr pavēstīja, ka nevienam, kurš to gribējis, tas neesot liegts.

Pansionātā vakcīnas nemīlot

Zilākalna doktorātā zina stāstīt, ka pansionātā vakcīnas nemīl. Arī pret gripu vakcinēšana tur netiek organizēta. Iemītnieku ģimenes ārste ir infektoloģe Anna Mironovska, kura ikdienā strādā Vidzemes slimnīcas Covid-19 nodaļā.

“Es zvanīju direktorei un teicu, lai sastāda sarakstu, es vakcinēšu. Viņa atraidīja mani ar šo te ideju, ka viņiem ir jāsaskaņo ar piederīgajiem, aizbildņiem," stāsta ārste.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Nekā personīga"
Ārste infektoloģe Anna Mironovska

Ārste pieļauj, ka noraidošā attieksme saistāma ar vadības reliģisko ievirzi.

"Viņiem ir drusku, teiksim tā, neordināra domāšana un attieksme pret dzīvi, uzklausīt un lūgt dievu. Varbūt tāda tā motivācija.”

Uzliesmojums "Zilākalna" senioru namā sākās, kad no slimnīcas tika atvesta kāda iemītniece. Viņu nevis izolēja, bet ievietoja kopējā telpā. Kundze izrādījās inficēta ar koronavīrusu, vēsta "Nekā personīga".

Pansionātā, iespējams, plosījies kāds no jaunajiem vīrusa variantiem

Ģimenes ārste uzskata, ka pansionātā plosījās kāds no jaunajiem, līpīgākiem koronavīrusa paveidiem. Visi saslimuši teju vienlaicīgi. Trešā daļa no centra iemītniekiem nomira.

"Saslimuši bija praktiski visi klienti, izņemot tos klientus, kas bija iepriekš jau slimojuši. Pārsvarā visiem bija vieglas slimības formas. Tiem, kam bija smagākas slimības formas, tos es nosūtīju uz stacionāru, pāris, vairākus klientus nosūtīju arī ar neatliekamo medicīnisko palīdzību. Šobrīd var teikt, ka visi klienti ir pārslimojuši, izveseļojušies, un situācija ir pilnīgi normāla. Tieši no Covid-19, ar Covid-19 aizgāja deviņi. Viena kliente pie viņiem uz vietas pansionātā tieši šajā periodā aizgāja, bet viņai nebija simptomu," atklāj Mironovska.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Nekā personīga"

Kā norāda Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš, informācija, kas iegūta pat situāciju "Zilākalna" pansionātā, ir pretrunīga: "Ir trīs, četri informācijas avoti, un katrs no tiem ziņo kaut ko atšķirīgu. Tajā skaitā pati šī te biedrība stāsta, ka ir tikai 14 klienti bijuši inficēti. No citiem avotiem ir citi dati. Šajā kontekstā Labklājības ministrija ir uzsākusi padziļinātu pārbaudi, un arī informācija ir nosūtīta Veselības inspekcijai un Slimību profilakses un kontroles centram, jo, acīmredzot, tikai kompetentās iestādes, kuru rīcībā ir medicīniskā dokumentācija, varēs tos punktus uz i salikt."

Vakcinācija sociālās aprūpes centros sākās 12. februārī. Poti saņēmuši gandrīz 11 tūkstoši iemītnieku un darbinieku. Savu kārtu vēl gaida tie, kas nesen vīrusu pārslimojuši, taču ir vairāki centri, kas no vakcīnas atsakās.

Mirušā tuviniece pieļauj, ka pie vainas kāds seminārs

Kāda mirušā “Zilākalna” iemītnieka meita ar Jauns.lv piekrita runāt anonīmi.

Sieviete atklāja, ka par senioru nama izvēli uzzinājusi pēc sarunas ar tā direktori: “Viņa teica – mēs esam atteikušies. Iemesls bija tāds, ka viņi kaut kādos semināros, savā vidē esot ieguvuši informāciju, ka šī vakcīna [“AstraZeneca”] nav laba.”

Senioru nama direktore paskaidrojusi, ka grasās veikt visu piederīgo aptaujāšanu, taču tas pamatīgi ievilcies. Pēc ievērojama laika – 24. martā – saņemts satraucošs zvans no “Zilākalna”. “Mēs slimojam,” sirmā kunga meitai teikusi senioru nama pārstāve.

““Nu vajadzēja vakcinēties!” - es viņai teicu. Sākumā es jau nemaz nesapratu, ka runa ir arī par manu tēvu. Tad 1. aprīlī no slimnīcas pienāca ziņa, ka mans tēvs ir miris,” telefonsarunā Jauns.lv pastāstīja sieviete.

Slimnīcā atklājies, ka ar Covid-19 tēvs slimojis desmit dienas, no kurām četras vīrietim bijusi abpusēja pneimonija.

Mirušā senioru nama iemītnieka meitai tā arī neesot kļuvis zināms, kādos semināros dzirdētais “Zilākalna” vadībai licis pieņemt lēmumu atteikties no iespējas vakcinēties.

Sievietes tēvs tur mitis nepilnus divus gadus. Kopumā sieviete ļoti atzinīgi novērtē līdzšinējo “Zilākalna” darbu, attieksmi un komunikāciju ar direktori.

“Kopumā pieredze ir bijusi ļoti laba. Tiešām – cepuri nost! Vienmēr ir izdevies aprunāties, visu noskaidrot. Viņa [direktore] kā cilvēks ir ļoti atsaucīga. Viņa uzreiz mani informēja, ka senioru namam ir kristīga ievirze. Taču manā izvēlē tam nebija lielas lomas – meklējot mājas tētim, lūkoju pēc praktiski labākā varianta,” Jauns.lv stāsta mirušā kunga meita.