foto: Facebook
Latvijas veterinārārsti ceļ trauksmi par nereti prātam neaptverami nežēlīgo mājdzīvnieku kontrabandu
Šos takšus izmeta no Latvijas mikroautobusa Krievijā pie robežas ar Baltkrieviju.
Sabiedrība
2021. gada 19. aprīlis, 06:22

Latvijas veterinārārsti ceļ trauksmi par nereti prātam neaptverami nežēlīgo mājdzīvnieku kontrabandu

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Pēc "Kas Jauns Avīzes" publikācijas par mājdzīvnieku kravām no Krievijas patversmēm uz Rietumeiropu Latvijas Veterinārārstu biedrība nākusi klajā ar paziņojumu par satraucošo situāciju. Pērn vien Latvijas robežu šķērsoja 2200 šādu sūtījumu, un katrā ir vismaz pieci dzīvnieki, taču nav reti gadījumi, kad vedēji robežai pāri netiek un dzīvo kravu turpat arī izmet.

Dzīvnieku pārvadātāja Anželika Deņisenko, kura ar šo rūpalu nodarbojas legāli, "Facebook" dalījusies ar skumju stāstu par dzīvnieku kontrabandu.

Divi takši pamesti pie robežas

Kāds Sebežas iedzīvotājs pavēstījis par 4. aprīlī pie Baltkrievijas–Krievijas robežpunkta Doloscu ciemā (Krievijas pusē) novēroto. Viņš redzējis baltu Volkswagen mikroautobusu ar Latvijas valsts numurzīmēm, tajā bija divi takšu šķirnes suņi.

Sieviete, kas bija kopā ar suņiem, izskatījusies uz viņiem ļoti dusmīga – kā jau takši, abi bija ļoti nemierīgi, ik pa brīdim rēja, bet saimniece par to sita. Cik varēja saprast, sieviete nav laista pāri robežai, un pēc dažām stundām busiņš bija pazudis, bet abi takši pieklīda kādās mājās turpat robežas tuvumā.

Nepārprotami takši bija vienkārši izmesti, tāpēc nolemts suņus vest uz Pleskavu un mēģināt atrast pajumti.

foto: Facebook
Šos takšus izmeta no Latvijas mikroautobusa Krievijā pie robežas ar Baltkrieviju.

Zaudēta prāva peļņa

Sebežniekam arī izdevies nofotografēt abus takšus un busu, skaidri redzama Latvijas numura zīme "MH 8098".

Visticamāk, tas bijis mēģinājums takšus uzdot par saviem lolojumdzīvniekiem (līdz četriem dzīvniekiem ieskaitot formāli nav komerciālais pārvadājums), taču dokumenti nav bijuši kārtībā, tāpēc pārvadātāja nolēma no suņiem atbrīvoties, vienkārši izmetot no auto. Šo gadījumu var arī traktēt kā cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.

Ja takšus izdotos nogādāt līdz Rietumeiropai, nelegālās pārvadātājas peļņa varētu būt visai iespaidīga. Pat par bezšķirnes patversmes suni, piemēram, vācieši šobrīd gatavi maksāt līdz pat 500 eiro, un šķirnes takšu cena varētu sasniegt pat 2000 eiro.

Pieaudzis pieprasījums

Veterinārārstu biedrība apstiprina, ka pandēmijas laika ierobežojumu dēļ Eiropā ļoti pieaudzis pieprasījums pēc lolojumdzīvniekiem, un Latvijas patversmes un šķirnes dzīvnieku audzētāji vairs nespēj apmierināt pieprasījumu pēc kucēniem un kaķēniem.

Tieši tāpēc pieaudzis ievesto dzīvnieku skaits no Krievijas un Baltkrievijas – daļa nonāk Latvijas pārvedēju rokās, daļu šie eksportētāji līdz Rietumeiropai nogādā paši.

“Patlaban nākas sastapties ar situācijām, kad dzīvniekus Latvijā ieved nelegāli, kā arī ar viltotiem dokumentiem. Ņemot vērā, ka audzis arī nelegālo pārpircēju skaits un pieprasījums ir augsts, tiek ievesti arī slimi un tuvā radniecībā krustoti dzīvnieki,” brīdina Veterinārārstu biedrība.

foto: Facebook

Kucēnu kontrabanda

Kaut arī likums nosaka, ka no ārzemēm atļauts iegādāties, piemēram, tikai tādu šķirnes suni, kura vecums ir vismaz trīs mēneši un 21 diena, kontrabandas ceļā ieved arī mazākus kucēnus un pēc tam jau notirgo kā Latvijā dzimušus. Diemžēl veterinārārsti šādu krāpšanu konstatē tikai gadījumos, kad dzīvnieka īpašnieks jau vēršas pēc palīdzības.

Patversmju dzīvniekus ieved pārstāvji no dažādām organizācijām, kuru nosaukumi it kā apliecina rūpes par mazākajiem brāļiem. "Kas Jauns Avīze" izpētīja vairākas šādas organizācijas, secinot, ka tā ir tikai izkārtne, nekādas reālas dzīvnieku patversmes ar šim nosaukumiem nepastāv, bet ir tikai reģistrēti uzņēmumi ar minimālu saimniecisko darbību.

Ko der pārbaudīt

Veterinārārstu biedrība atgādina, ka pirms suņa iegādes noteikti jāpārbauda mikročipa atbilstība Lauksaimniecības datu centra datiem un jāpieprasa pārdevējam uzrādīt dzīvnieka pasi.

Pircēja drošības dēļ būtu vēlams arī slēgt oficiālu pirkšanas – pārdošanas līgumu un norēķināties, izmantojot bankas pārskaitījumu. Liela nozīme ir faktam, vai pārdevējs ir Latvijā oficiāli reģistrēts dzīvnieku audzētājs, jo tādā gadījumā jebkādu neparedzētu seku gadījumā varēs civilizēti risināt arī strīdīgus jautājumus.

Pēdējās dienas līdz regulai

Iespējams, ka pēdējā laikā vērojamais dzīvnieku eksporta bums ir skaidrojams ar faktu, ka drīzumā to pārvietošanu Eiropas Savienības robežās reglamentēs Dzīvnieku veselības regula, kura stāsies spēkā jau 21. aprīlī. Ar šo likumu būs noteiktas vienotas prasības ikvienam dzīvnieku turētājam, tostarp labas dzīvnieku turēšanas prakses principi.

Pēc regulas ieviešanas un nacionālās likumdošanas pieskaņošanas dzīvnieku transportēšana pāri robežai un pārvietošana Eiropas Savienībā vairs nebūs tik vienkārša kā līdz šim, tāpēc iespējams, ka gan legālā, gan nelegālā biznesa pārstāvji līdz tam steidzas maksimāli nopelnīt.

Latvijas dzīvnieku aizstāvji jau gadiem cīnās par izmaiņām likumdošanā, ir rīkoti arī piketi pie Saeimas. Šobrīd lielākajā daļā gadījumu dzīvnieku (gan šķirnes, gan bezšķirnes) pavairošana notiek faktiski nekontrolēti. No desmitiem lielo audzētāju oficiāli reģistrējušies tikai daži. Par nelielajiem suņkopjiem, kuri lepni dēvējas par klubiem, vispār nav datu par pavairošanu kā saimniecisko darbību.

Sabiedriskā organizācija "Dzīvnieku policija" uzskata, ka šā ēnu biznesa apjoms Latvijā sasniedz vismaz desmit miljonus eiro gadā. Šādas nekontrolētas situācijas sekas ir tuvas radniecības dzīvnieku krustošana, dzimstot slimīgiem pēcnācējiem. Vai ik gadu atklātas arī vietas, kur nelegāli un šausminošos apstākļos pavairoti šķirnes suņi, pēc tam viltojot dokumentus. Bijuši arī vairāki gadījumi, kad šādās audzētavās atrod mīlošiem saimniekiem nozagtus dzīvniekus.