foto: LETA
Pirmo reizi potējās kuplā bariņā, bet šodien viena pati: eksprezidente Vīķe-Freiberga saņem otro "AstraZeneca" devu
Valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga saņem "Astra Zeneca" vakcīnas pret Covid-19 otro devu Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.
2021. gada 15. aprīlis, 13:25

Pirmo reizi potējās kuplā bariņā, bet šodien viena pati: eksprezidente Vīķe-Freiberga saņem otro "AstraZeneca" devu

Jauns.lv / LETA

Ceturtdien, 15. aprīlī, otro vakcīnas devu pret Covid-19 saņēma eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Jānorāda, ka pirmo devu viņa saņēma 11. februārī kopā ar pašreizējo prezidentu Egilu Levitu un citiem eksprezidentiem. Tomēr nezināmu iemeslu dēļ citu valsts bijušo augstāko amatpersonu atkārtotās vakcinācijas datumi pārcelti uz 7. maiju.

Eksprezidente Vīķe-Freiberga saņem otro "AstraZeneca" vakcīnas devu

15. aprīlī otro vakcīnas devu pret Covid-19 saņēmusi eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

gallery icon
17

Levita kancelejā jau iepriekš skaidroja, ka Levits 15. aprīlī poti tomēr nesaņems, jo saņemta informācija par vakcinācijas datuma pārcelšanu.

Arī bijušā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa sekretāre Egita Kazeka pavēstīja, ka eksprezidenta otrā vakcinēšanas reize pārcelta uz 7.maiju, kad vakcīnu saņems arī Valdis Zatlers.

Aģentūrai LETA vakar, 14. aprīlī, līdz dienas beigām nebija izdevies sazināties ar bijušā Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa un Andra Bērziņa sekretārēm, lai noskaidrotu, kad plānota viņu vakcinācija.

Levits un bijušie Latvijas prezidenti vakcinējas pret Covid-19

Latvijas prezidents Egils Levits un eksprezidenti Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā saņēmuši "Astra Zeneca" Covid-19 vakcīnas pirmo devu.

gallery icon
38

Kāpēc pārcēla datumu?

Lai noskaidrotu, kāpēc atsevišķu bijušo valsts pirmo personu vakcinācijas laiks pārcelts no 15.aprīļa uz 7.maiju, aģentūra LETA vērsās pie Veselības ministrijas Vakcinācijas projekta biroja pārstāves Agneses Strazdas, kura norādīja, ka viņa neseko līdzi valsts pirmo personu vakcinācijas datumiem un šī informācija viņiem tiek sniegta individuāli, turklāt katra iedzīvotāja datiem nav iespējams izsekot līdzi. Viņa vērsa uzmanību, ka datumu mainījusi vakcinācijas iestāde un aicināja sazināties ar to.

Savukārt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja Janita Veinberga uzsvēra, ka arī uz valsts pirmajām amatpersonām attiecas pacientu datu aizsardzības prasības, tāpēc viņa nevarēja nedz apstiprināt, nedz noliegt, vai Valsts prezidents un eksprezidenti tiks vakcinēti kādā citā datumā.

Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders, skaidrojot radušos situāciju, norādīja, ka saskaņā ar vakcinācijas rokasgrāmatu balstvakcinācija personām tiek veikta atbilstoši zāļu instrukcijā norādītajam periodam. "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 gadījumā vēlamais revakcinācijas laiks ir deviņas līdz 12 nedēļas pēc pirmās vakcīnas devas.

"Vienlaikus precīzs revakcinācijas laiks personai tiek noteikts individuāli, balstoties uz vairākiem apstākļiem - pieejamajām vakcīnām, ārstniecības iestādes vakcinācijas laika grafiku, kā arī ņemot vērā personas iespējas ierasties uz vakcināciju noteiktajā laikā. Arī valsts augstāko amatpersonu gadījumā revakcinācijas laiki noteikti individuāli," uzsvēra VM pārstāvis.