Sabiedrība
2021. gada 15. aprīlis, 14:00

Liels pavērsiens Durbes jūras ērgļu ligzdā: Mildai jauns pielūdzējs, kas kārtīgi nepilda tēviņa pienākumus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Durbes jūras ērgļu ligzdā, no kuras 27. martā pazuda un tā arī vairs neatgriezās ērgļu tēviņš Raimis, vienu pašu atstājot trīs olas perējošo ērglieni, noticis jauns pavērsiens. Kāds cits jauns ērgļu tēviņš, kas ik pa laikam uzturējās ligzdas tuvumā, Mildai sācis pievērst uzmanību, taču līdz galam savas stiprā dzimuma funkcijas nepilda.

Jauns.lv jau rakstīja, ka tūkstošiem putnu mīļotāju daudzās valstīs jau vairāk nekā divas nedēļas tiešsaistē vēro dramatiskos notikumus jūras ērgļu ligzdā Durbes novadā. Pēc vairāk nekā nedēļu sēdēšanas badā uz olām Milda beidzot ligzdu pameta uz vairākām stundām, un viņai uzradies arī jauns pielūdzējs.

Milda un viņas jaunais pielūdzējs:

Jau vairākas reizes Milda uz ilgāku laiku ir aizlidojusi barības meklējumos, bet pa to laiku jaunais ērgļu tēviņš sargāja ligzdā aizperētās olas. “Varam tikai zīlēt, vai olas ir dzīvas. Arī kādi plēsēji, izmantojot Mildas prombūtni, var piekļūt ligzdai un olas izēst. Bet varbūt tomēr brīnumainā kārtā kāds mazulis no olām izšķilsies,” paudis ornitologs Jānis Ķuze.

“Ērgļu tēviņš piecērt kanti Mildai, pieskata ligzdu, taču viņš Mildu nebaro. Tas ir tādēļ, ka šis putns nav bijis iesaistīts ligzdošanā jau no paša sākuma – viņš nepilda pilnvērtīgi savas kā tēviņa funkcijas. Mātīte perē, bet tēviņam šajā laikā mātīte ir jābaro – tā jūras ērgļiem šie pienākumi ir sadalīti,” laikrakstam “Kurzemes Vārds” skaidro ornitologs.

Taču tas, kāds liktenis piemeklējis Raimi, joprojām nav zināms. Viņa ilgā prombūtne liecina, ka putns ir gājis bojā. “Nav atmesta cerība viņu atrast, bet jāņem vērā, ka ir daudz maitēdāju, kas mirušos putnus un dzīvniekus ātri sapluinī, un tikai pēc ilgāka laika varbūt var atrast kādas spalvas vai kājas,” piebilst Ķuze.

Savukārt Durbes novada dome sociālajos tīklos izplatījusi aicinājumu: “Slavenajā Durbes jūras ērgļa ligzdā, kuras dramatiskos notikumus vēro tiešraides kamerā visā pasaulē, ir jauns pavērsiens - Mildai uzradies cits tēviņš, no kura pagaidām maza jēga... Ornitologs Ķuze aicina, ja atrodat beigtā tēviņa Raimja atliekas, ir ļoti svarīgi nofotografēt putna kājas gredzenu un paziņot numuru ornitologiem. Tas ļaus vairāk izprast jūras ērgļu noslēpumainās dzīves gaitas”.

Notikumus ligzdā sociālajos tīklos komentē arī desmitiem interneta lietotāju:

Liene Brizga-Kalniņa: “Nu, Durbes ērgļu ligzdas draugi, šāds pavērsiens tiešām ir vēsturisks - jaunais ērgļu tēviņš “adoptēja” Mildas perējumu un tagad sēž uz olām!”

Edīte Lielbārde: “Kaut kas neredzēts jūras ērgļu ligzdā! Mildai neļāva sērot par pazudušo Raimi. Viņa ir vērtīga sieviete ar jau gatavu māju labā vietā. Pēc savstarpējas cīņas pretendentu starpā uzvarējis ir Čips. Viņš jau te sāk saimniekot. Nes zarus, piekārto ligzdu, uzturas Mildas tuvumā. Tagad Milda piecēlās un aizlidoja, bet Čips ieņēma viņas vietu. Irdināja ligzdu, čubināja olas, līdz beidzot apgūlās uz olām. Tuvākajās dienās būtu jāšķiļas pirmajai olai. Droši vien tas nenotiks, jo olas ir pārāk atdzesētas. Un labi, ka tā. Bet šis laikam būs stāsts ar laimīgām beigām. Cāļus varēs gaidīt nākamgad jaunā ģimenē”.

Ligzdošana jūras ērgļu ligzdā Durbē sākās veiksmīgi - ērgļu pāris, kam doti vārdi Raimis un Milda, sāka kopīgi ligzdot jau ceturto reizi. Kamēr Milda perēja trīs olas, Raimis viņu apgādāja ar barību. Taču 27. martā Raimis devās barības meklējumos un neatgriezās.

Pēc vairāk nekā nedēļu ilgas badošanās izdzīvošanas instinkts 4. aprīlī Mildu piespieda uz vairākām stundām pamest ligzdu un perējumu, lai dotos pārtikas meklējumos. Kad šķita, ka drāma noslēgsies ar bēdīgām beigām, Milda atgriezās kopā ar kādu citu jaunu ērgli.

14. aprīļa rīts Durbes ērgļu ligzdā:

Tēmas