foto: Shutterstock
Pielīdzināms pat žurku indei - mežos sācis ziedēt viens no dzīvībai bīstamākajiem augiem Latvijā
Savvaļas zalktene
Sabiedrība
2021. gada 13. aprīlis, 21:49

Pielīdzināms pat žurku indei - mežos sācis ziedēt viens no dzīvībai bīstamākajiem augiem Latvijā

Jauns.lv

Latvijas mežos pašlaik zied kāds augs, kurš, izrādās, ir tik indīgs, ka to var salīdzināt pat ar žurku indi. Biologi to uzskata par vienu no indīgākajiem augiem Latvijā, tomēr tam ir arī labās īpašības, vēstī LTV radījums "Dienas ziņas".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šis indīgais augs ir savvaļas zalktene jeb, kā to dēvē tautā, "meža ceriņi". Tā košā krāsa vilina to noplūkt un aiznest uz mājām. Tomēr šie augi ir ļoti indīgi, biologiem tos pielīdzinot pat velna rutkam vai driģenēm, kas sastopami visā valsts teritorijā.

Cilvēki šo augu ir redzējuši retāk, jo parasti šajā laikā pavasarī tik bieži nestaigā pa šāda veida auglīgajiem mežiem, norāda Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Agnese Priede.

Savvaļas zalktene visbiežāk sastopama mitros mežos. Atpazīt tos nav grūti, jo pavasarī, kad nekas cits mežā nezied, zalktene ir vienīgā, kas ir koša un pamanāma. Taču vasarā auga lapas līdzinās lauru lapām, un ogas ir brīdinoši koši sarkanas, pat atgādinot ķiršus.

foto: Shutterstock
Savvaļas zalktenes ogas

Fitoterapeits Artūrs Tereško stāsta, ka šī auga ogas nav saldas, bet dedzinošas. "Ja kāds bērns ogu paņems mutē, viņš, visdrīzāk, to nevis norīs, bet izspļaus," viņš stāsta.

Indīgas vielas ir visā augā, un pēc auga ārīgas vai iekšķīgas lietošanas sekas var būt dažādas, piemēram, ādas un gļotāda apdegumi. Sliktākajā gadījumā var iestāties bezsamaņa vai pat nāve.

"Ja pieskarsieties ziediņam vai atrausiet miziņu nost, tad uz pirkstiem būs apsārtums vai čūliņas," stāsta Tereško.

Tomēr augs var arī kalpot cilvēcei. Tieši šobrīd Vides risinājumu institūtā tiek veikti pētījumi par zalktenes labajām īpašībām.

Sākotnējos pētījumos pierādījies, ka zalktenē esošajiem toksīniem ir pretvēža efektivitāte, atklāj vadošā pētniece Ieva Mežaka. 

Pētījuma ietvaros turpmākos gadus tiks analizēts ķīmiskais sastāvs katrā no auga daļām, lai pēc tam ar iegūtajiem rezultātiem farmācijas nozarē strādātu padziļināti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas