foto: Ieva Čīka/LETA
Zvēru audzētavā Iecavas novadā vairākām mirušām ūdelēm konstatēts Covid-19
Ūdeles inficēties ar Covid-19 varot vienīgi no inficētiem cilvēkiem.
Sabiedrība
2021. gada 10. aprīlis, 20:02

Zvēru audzētavā Iecavas novadā vairākām mirušām ūdelēm konstatēts Covid-19

Jauns.lv

SIA “Baltic Devon Mink” kažokzvēru audzētavā Iecavas novadā deviņām mirušām ūdelēm konstatēta Covid-19 infekcija, portālu Jauns.lv informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

PVD vēsta, ka pastiprināta uzraudzība kažokzvēru novietnēs tiek īstenota jau kopš pagājušā gada vasaras, taču šogad, lai nodrošinātu infekcijas atklāšanu agrīnā stadijā un iespējami operatīvi novērstu tās tālāko izplatību, sekojot Pasaules Dzīvnieku veselības organizācijas (OIE) norādēm, PVD kažokzvēru audzētavās uzsāka nobeigušos ūdeļu regulāru laboratorisko izmeklēšanu uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni.

Saslimšanu SIA “Baltic Devon Mink” kažokzvēru audzētavā PVD konstatēja šīs pastiprinātās laboratoriskās uzraudzības ietvaros.

Kopumā SIA “Baltic Devon Mink” ir aptuveni 60 tūkstoši ūdeļu, taču saslimšana apstiprināta deviņiem mirušiem dzīvniekiem. Vienlaikus PVD no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) ir saņēmis informāciju par saslimušu uzņēmuma darbinieku.

Situācija tiek pārraudzīta un kontrolēta – par konstatēto ir informēts SPKC, PVD veic visas nepieciešamās darbības un īsteno drošības pasākumus, lai nepieļautu slimības izkļūšanu ārpus kažokzvēru novietnes - ir norobežota teritorija ap to un apturēta jebkāda dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu kustība uz un no novietnes.

PVD ir uzsācis epidemioloģisko izmeklēšanu. Par tās gaitu un turpmākajām darbībām informēsim atsevišķi.

PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis pirms nepilna mēneša skaidroja, ka risks inficēties ar Covid-19 ūdeļu audzētavās esot augsts: "Ūdeles ar Covid-19 var inficēties tikai no inficētiem cilvēkiem. Ņemot vērā gan augsto cilvēku saslimstības līmeni Latvijā, gan citās valstīs konstatētos saslimšanas gadījumus ūdelēm, uzskatām, ka inficēšanās risks ūdeļu novietnēs patlaban ir augsts."

Viņš stāstīja, ka, ņemot vērā biodrošības pasākumus, kuri tiek ieviesti Latvijas kažokzvēru novietnēs, saslimšanas risku ir iespējams būtiski samazināt. "Galvenais veids, kā pasargāt ūdeļu novietnes no inficēšanās, ir stingri ievērot visus piesardzības pasākumus cilvēkiem, kuri tajās strādā - tātad nonāk kontaktā ar ūdelēm," uzsvēra Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks.