foto: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
Jaunos auto dzīvības glābējiem aprīko pēc mediķu norādēm
112
2021. gada 11. aprīlis, 08:08

Jaunos auto dzīvības glābējiem aprīko pēc mediķu norādēm

Kas Jauns Avīze

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstu speciālistu brigādēm iegādātas divas jaunas, īpaši aprīkotas automašīnas.

Īpaši sarežģītās situācijās palīgā kolēģiem ar tām dosies abas speciālās brigādes no Rīgas, kurām izsaukumu intensitāte ir vislielākā un kas pie pacientiem bieži brauc arī uz novadiem. Šādā brigādē strādā pieredzējis reanimatologs anesteziologs vai neatliekamās medicīnas ārsts kopā ar ārsta palīgu, kurš vienlaikus ir autovadītājs.

Visbiežāk infarkti un smagas traumas

Šo brigādi nevar izsaukt pats pacients, to piesaista mediķi, kuri jau strādā izsaukuma vietā, vai nosūta dispečeru centrs, ja noticis negadījums ar daudziem cietušajiem. Speciālās brigādes auto pacientus nepārved, šie mediķi notikuma vietā stabilizē kritiskā stāvoklī esošus pacientus, ja nepieciešams, ir klāt arī transportēšanas laikā.

Ārsta speciālista brigādes vadītājs reanimatologs anesteziologs Viktors Gorovenko norāda: “Infarkts, insults, smagas traumas, avārijas ar daudziem cietušajiem – tie ir izsaukumi, kad visbiežāk nepieciešama mūsu palīdzība. Pandēmijas apstākļos steidzam arī pie ļoti smagi slimiem Covid-19 pacientiem. Cietušajiem palīdzību nākas sniegt arī mežā, pļavas vidū vai pludmalē, tāpēc ar jaunajiem operatīvajiem transportlīdzekļiem nokļūšana izsaukuma vietā būs daudz ērtāka.”

Varēs izbraukt pa dubļiem un smiltīm

Gorovenko kopā ar dienesta transporta ekspertu Arti Bergu piedalījās transportlīdzekļa specifikācijas izveidē. Automašīnas pēc mediķu ieteikumiem izbūvētas un pielāgotas operatīvā dienesta vajadzībām. Jaunie auto ir augstāki, uz ceļa pamanāmāki, ar tiem vieglāk pārvietoties pa dubļiem, smiltīm, uzbraukt uz augstām apmalēm. Aizmugurē ir ietilpīgs nodalījums ar iebūvētu apsildāmu konteineru dzīvību glābjošajam aprīkojumam.

Izveidotas divas lielas ērti izvelkamas atvilktnes, kurās pārskatāmi izvietots mediķiem nepieciešamais aprīkojums. Speciāla aprīkojuma konteiners palielina sēdvietu skaitu, kas ļaus veiksmīgāk organizēt jauno kolēģu apmācību, dodoties līdzi izsaukumos.

Sešas specbrigādes

Ārsta speciālista brigādes veidotas pakāpeniski kopš 2015. gada. Līdz 2019. gadam tādas bija tikai trīs, šobrīd to skaits ir divkāršots. Katru dienu 24 stundu režīmā dežurē sešas šādas brigādes – Jelgavā, Grobiņā, Daugavpilī, Valmierā un Rīgā. Galvaspilsētā abas brigādes stratēģiski izvietotas Daugavas abos krastos.

Kā liecina dienesta dati, tas devis lielākas iespējas smagos un sarežģītos izsaukumos glābt vairāk dzīvību. Pērn šīs brigādes devās 3989 izsaukumos un veica 196 veiksmīgas reanimācijas, izglābjot 56 dzīvības vairāk nekā gadu iepriekš.