foto: LETA
Eiropas Cilvēktiesību tiesa atbalsta obligātu vakcināciju
Sabiedrība
2021. gada 8. aprīlis, 15:05

Eiropas Cilvēktiesību tiesa atbalsta obligātu vakcināciju

Jauns.lv / LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa ceturtdien secinājusi, ka obligāta vakcinēšanās var tikt uzskatīta par nepieciešamu demokrātiskās sabiedrībās.

Tiesā vērsās ģimenes no Čehijas saistībā ar obligātajām vakcīnām bērniem.

Tiesa secināja, ka Čehijas veselības aprūpes politika ir savienojama ar bērnu labākajām interesēm un obligāta vakcinēšanās var tikt uzskatīta par nepieciešamu demokrātiskās sabiedrībās.

"Mērķim vajadzētu būt, lai katrs bērns tiek pasargāts no nopietnas saslimšanas caur vakcinēšanos vai pūļa imunitātes spēku," norādīja tiesa.

Tādēļ tiesa secināja, ka nav pārkāpts Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 8.pants par tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību.

Šī ir pirmā reize, kad Eiropas Cilvēktiesību tiesa pieņēmusi spriedumu jautājumā par bērnu obligāto vakcinēšanu. Eksperti uzskata, ka šim tiesas lēmumam var būt ietekme arī uz nākotnes lēmumiem saistībā ar vakcinēšanos pret jauno koronavīrusu.

Spriedums palielina iespējamību, ka var tikt noteikta obligāta vakcinēšanās šīs pandēmijas laikā, uzskata tieslietu eksperts Nikolā Ervjū, kurš specializējies Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Čehijā vecākiem ir obligāti jāvakcinē bērni pret deviņām slimībām, tostarp difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, B hepatītu un masalām.

Eiropas Cilvēktiesību tiesā vērsās čehu vecāki, kuriem bija piemērotas sodanaudas par bērnu nevakcinēšanu, un vecāki, kuru bērni netika uzņemti dārziņos, jo nebija vakcinēti.