Viedokļi
2021. gada 7. aprīlis, 18:05

"Vecāku alianse" valdības lēmumu par klātienes mācību rīkošanu skolās vērtē ļoti kritiski

Jauns.lv / LETA

Biedrība "Vecāku alianse" Ministru kabineta lēmumu par klātienes mācību rīkošanu skolās vērtē ļoti kritiski, norādīja biedrības valdes locekle Agnese Geduševa.

Geduševa norādīja, ka biedrība valdības lēmumu vērtē kritiski. Pirmkārt, biedrības ieskatā, lēmums ir pārāk komplicēts savās niansēs un nav saprotams sabiedrībai, kā arī ļoti sarežģīti realizējams gan vecākiem, gan pedagogiem. Izpētot publiski pieejamās nianses šajos noteikumos, kuri ir jāizpilda kā "drošajās", tā "nedrošajās" pašvaldībās, tas ir praktiski neizpildāms, pauda Geduševa.

Biedrības valdes locekle atzīmēja, ka skolās, kur mācības varēs notikt klātienē telpās, bērniem būs jāpavada visa mācību diena sejas maskās, par ko vecākiem ir gana kritiska nostāja. Turklāt attiecībā uz 1.-4.klašu vecuma bērniem pedagogiem tā būs papildu slodze - sekot līdzi, lai visi bērni pienācīgi nēsā un pareizi maina sejas maskas. 

Tāpat vecāku organizācija nav pārliecināta, ka sejas masku pastāvīga nēsāšana neatstāj uz bērna veselību nekādas negatīvas sekas. "Esam arī saņēmuši daudz sūdzības no vecākiem, ka valsts iepirktās un skolās izdalītās sejas maskas ir nekvalitatīvas, neiztur vairāk pat trim mazgāšanas reizēm," sacīja Geduševa. 

Savukārt klātienes mācības 7.-9.klases un 10.-11.klasēm pēc rotācijas principa tikai palielinās pedagogiem un skolēniem slodzi, uzsvēra "Vecāku alianses" valdes locekle. 

"Ja mācību režīms tiek dalīts, tas nozīmē, ka skolēniem daļa mācību būs attālināti, daļa klātienē. Tāpat pie šāda scenārija jāatceras, ka bērnam ir droši jānokļūst skolā, bet tas nav izpildāms, jo tiks vairāk izmantots sabiedriskais transports," sacīja Geduševa, piebilstot, ka lūgt vecākiem vest bērnu uz skolu ar savu privāto transporta līdzekli, kas ik dienu var būt citā laikā, ir "neprāts". 

Viņa atgādināja, ka liela daļa vecāki ir strādājoši. Savukārt daļā no nedrošajām pašvaldībām, var organizēt klātienes mācības, svaigā gaisā, ne vairāk kā desmit bērniem vienlaicīgi, ne vairāk kā piecas mācību stundas nedēļā, ne vairāk kā divas mācību stundas vienā dienā. 

"Tas nozīmē, ka vecākiem jāved bērns uz skolu dēļ vienas, vai divām mācību stundām, un tad jāved mājās (īpaši 1.-4.klases vecuma bērni, kuri nereti paši vēl nevar nokļūt uz skolu un mājās). Ne visi vecāki to varēs apvienot ar darbu," skaidroja biedrības pārstāve. 

"Vecāku Alianses" valdes locekle uzsvēra, ka ārā vēl joprojām ir gana ziemīgi laika apstākļi, un ir grūti iedomāties kā +2 grādos, kad līst lietus un snieg slapjš sniegs, ārā varētu apgūt latviešu valodas gramatiku vai matemātiku. Tāpat atkal tā ir slodze pedagogam.

Biedrības ieskatā, valdības lēmumā iztrūkst loģikas. Ja tās ir mācības svaigā gaisā, tad būtu jāļauj tam veltīt vienu dienu. Piemēram, piektdienas ir sporta un pārgājienu dienas, kurās var integrēt dabas zinību un sociālo zinību apguvi. "Ko maina, vai ārā bērni kopā pavada 40 minūtes, 80 vai 120 minūtes? Nav īsti skaidrs," sacīja Geduševa.

Vecāku organizācija atgādināja, ka valdība nav sadzirdējusi vecāku izmisīgo lūgumu par iespēju strādājošiem vecākiem, kuri vienlaicīgi izglīto bērnu, saņemt slimības palīdzības pabalstu, jo slodze ir dubulta. 

"Tas ir ļoti negodīgi pret ģimenēm, kurām šī Covid-19 gada laikā ir gājis ļoti grūti, apvienojot visus pienākumus un sociālās lomas vienlaicīgi," pauda Geduševa.

Šonedēļ 12.klases skolēni visā valstī divreiz nedēļā varēs doties uz skolu un mācīties klātienē, lai apgūtu eksāmena priekšmetus, savukārt 12.klasēm un pārējās klašu grupām iespēja mācīties klātienē dota epidemioloģiski drošajās pašvaldībās, ceturtdien lēma Ministru kabinetā.

Lai sagatavotos maijā gaidāmajiem centralizētajiem eksāmeniem, 12.klašu skolēni varēs mācīties klātienē ne vairāk kā divas dienas nedēļā visā valstī neatkarīgi no Covid-19 saslimstības rādītājiem. Apmēram 20 000 vidējās izglītības beidzēju tā būtu iespēja pārliecināties par savām zināšanām pirms eksāmeniem. Skolēni tiks testēti, ievēros visus epidemioloģiskās drošības prasības un nepārklāsies "drošajās zonās" skolā ar jaunākajām klasēm.

Savukārt tikai epidemioloģiski drošajās pašvaldībās klātienes mācības varēs atsākt 1.-6.klases un 12.klases, kā arī pēc rotācijas principa 7-9. un 10.-11.klases. Testēšana tiks nodrošināta tikai izglītības iestādes nodarbinātajiem.