Sabiedrība
2021. gada 3. aprīlis, 17:19

Atsevišķos gadījumos hroniskos slimniekus potē arī bez prasītā ģimenes ārsta norīkojuma

Jauns.lv / LETA

Atsevišķos gadījumos iedzīvotājiem ar hroniskām saslimšanām, kuriem paziņots par iespēju vakcinēties, bet nav ģimenes ārsta norīkojuma, šajās Lieldienu brīvdienās tomēr ļauts potēties, izriet no AS "Veselības centru apvienības" (VCA) valdes priekšsēdētājas Stellas Lapiņas paustā.

Viņa norādīja, ka norīkojuma neesamība, kas apliecina, ka persona ir ar hronisko saslimšanu un tādējādi ietilpst vakcinējamo prioritāro grupu sarakstā, nav iemesls, lai cilvēki, kuri ir ieradušies saņemt vakcīnu Lieldienu brīvdienās, tiktu raidīti prom.

"VCA darbinieki prom tādēļ nevienu neraida, bet tie, kuri atnākuši bez nosūtījuma, tiek informēti, ka varēs iesniegt nosūtījumu, kad atsāks darbu ģimenes ārstu prakses pēc brīvdienām," teica Lapiņa un piebilda, ka praktiski visi nosūtījumi ir atrodami e-veselības sistēmā.

Lielajā piektdienā, kas visā valstī ir oficiāla brīvdiena, daļa iedzīvotāju, kuri vakcinācijai bija pietiekušies portālā "manavakcina.lv", saņēma īsziņu ar aicinājumu vakcinēties šajās Lieldienu brīvdienās, ja vien ir dabūts ģimenes ārsta norīkojums.

Pašreizējā kārtība nosaka, ka personu dati, kuras vakcinācijai reģistrējušās portālā "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989, tiks salīdzināti kompensējamo medikamentu recepšu datu bāzi un, ja pēdējā gada laikā būs izmantota valsts kompensēto medikamentu recepte, tad ārsta nosūtījums nebūs nepieciešams.

Ķīpsalas izstāžu centrā atvērts masveida vakcinācijas centrs

gallery icon
16

Vienlaikus sociālajos tīklos bija redzami iedzīvotāju ieraksti, kuros cilvēki bija norādījuši, ka, pat neskatoties uz to, ka tiek lietoti kompensējamie medikamenti, pieteikties uz vakcināciju personai nav ļauts, pamatojot to ar ģimenes ārsta norīkojuma neesamību. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) uz vienu šādu iedzīvotāja sūdzību mikroblogošanas vietnē "Twitter" bija skaidrojis - ja saņemtajā uzaicinājumā uz vakcināciju norādīts, ka nepieciešams nosūtījums, tad kaut kādu iemeslu dēļ uz šo brīdi nav izdevies pārliecināties par personas atbilstību uz recepšu zāļu pamata.

Pēc Lapiņas teiktā, šāda veida pārpratumi vismaz VCA lielas problēmas gan neradīja, uzsverot, ka līdz šim process ir organizēts un cilvēki ir abpusēji saprotoši un toleranti. "VCA pateicas iedzīvotājiem, jo strādājot brigādes darbinieki novēro, ka šobrīd, svētku laikā, iedzīvotāji novērtē medicīnas personāla veikumu, saka paldies, jo apzinās, ka vairums ir plānojuši pavadīt šo laiku ģimenes lokā, bet, tā kā situācija ir jārisina neatliekami, dara savu darbu arī svētku dienās," sacīja Lapiņa.

Kā izskatās lielākajā vakcinācijas centrā Latvijā - ATTA Centre Krasta ielā Rīgā

gallery icon
10

Kopumā VCA sarakstos iedzīvotāju vakcinācijai masu vakcinācijas centros sestdienā pierakstīti 995 cilvēki, bet uz nākamajām divām - 758. Tomēr Lapiņa uzsvēra, ka saraksti nemitīgi papildinās, jo ir papildus atvērtas jaunas vakcinējamo grupas un VCA zvanu centrs strādā visas brīvdienas.

Masu vakcinācijas centros darbojas 12 VCA izbraukuma brigādes. 30 cilvēki strādā zvanu centrā un kā atbalsta personāls, nozīmīgs ir 10 vakcinācijas organizatoru darbs, lai visu procesu precīzi varētu koordinēt. "VCA darbinieki ir aktīvi iesaistījušies un operatīvi reaģē, atbilstoši situācijai," piebilda Lapiņa.

VCA apkalpotajos masu vakcinācijas centros sestdien tiek potēta "AstraZeneca" vakcīna.

Sestdien astoņās Latvijas pilsētās sāks darbu pirmie masu vakcinācijas centri pret Covid-19, liecina Veselības ministrijas sniegtā informācija.

Liepājas, Jelgavas, Jēkabpils un Ventspils lielajās sporta hallēs ierīkotie masu vakcinācijas centri

Sestdien, 3. aprīlī, Latvijas lielākajās pilsētās “kaujas gatavībā" būs B jeb otrā līmeņa masu vakcinācijas centri, kuros poti pret Covid-19 ...

gallery icon
32

Sestdien vakcināciju pret Covid-19 varēs sākt vēl divām prioritārajām iedzīvotāju grupām - potēties tiks aicinātas personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar hroniski slimiem bērniem un bērniem ar zemu imunitāti, kā arī personas, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas.