foto: LETA
Lidojumi no Latvijas uz trešajām valstīm atļauti, taču pasažierus uz reisu nelaiž
Starptautiskā lidosta "Rīga".
Sabiedrība
2021. gada 26. marts, 14:53

Lidojumi no Latvijas uz trešajām valstīm atļauti, taču pasažierus uz reisu nelaiž

Jauns.lv

Tos, kuri iegādājušies biļeti, piemēram, atpūtas lidojumam uz trešajām valstīm, robežsardze no starptautiskās lidostas "Rīga" sūta atpakaļ. Par situācijas ķīlniekiem kļuvuši jau vismaz 17 cilvēki. Tie, kuriem paredzēts lidojums ārpus Eiropas Savienības, neizpratnē – vai viņi varēs tikt galamērķī, vēsta TV7 raidījums "Сегодня вечером".

"Pilnīgi nejauši vakar nolēmu piezvanīt robežsardzei un precizēt pāris nianses saistībā ar iebraukšanu Latvijā pēc atgriešanās. Es piezvanīju, saku: "Labdien, mēs piektajā datumā lidojam uz Maldīvām." Uz ko cilvēks otrā klausules galā saka: "Kāpēc jūs domājat, ka lidojat? Nekur jūs nelidojat!"," padalījusies Inna.

Pēc sievietes teiktā, robežsargs paskaidrojis, ka iebraukt trešajā valstī joprojām var tikai tad, ja jādodas studēt vai strādāt. Pat neskatoties uz iepriekš pieņemtajiem noteikumiem, ka lidojumi uz trešajām valstīm var atjaunoties no 17. marta.

Par situācijas ķīlniekiem izrādījušies arī pasažieri, kuri plānoja aizlidot uz Kijevu. "No "airBaltic" puses varam apstiprināt, ka 24. martā lidojumā no Rīgas uz Kijevu nedevās 17 pasažieri, kuri iepriekš iegādājās biļeti uz šo reisu. Pēc "airBaltic" rīcībā esošās informācijas, lielākā daļa šo pasažieru ceļojumi tika noraidīti robežšķērsošanas dokumentu pārbaudes laikā robežsardzē," pastāstīja "airBaltic" pārstāve Alise Briede.

Lielākā daļa to, kuri nevarēja izlidot, samainīja biļetes uz tuvākajiem reisiem. Daļai neaizlidojušo pasažieru aviokompānija atgriezusi naudu par biļeti. "airBaltic" tāpat norāda – tiek rūpīgi sekots līdzi izmaiņām pasažieru pārvadājumu noteikumos.

Līdzšinējās normas paredz, ka aviokompānijai jāpārbauda ceļotājiem uz Ukainu vien apdrošināšana un Covid-19 tests. Robežkontroles dienestā darbinieki, kuri neļāva izlidot pasažieriem, saka, ka rīkojušies pēc noteikumiem.

"Ministru kabineta noteikumi paredz, ka iekšējās robežas šķērsošana Latvijā šobrīd ir ierobežota. Robežšķērsošana notiek gadījumos, kas norādīti noteikumos. Un tiešām iepriekšējā dienā bija Latvijas valsts piederīgie, kuriem bija aizliegts pamest valsti, jo viņi neatbilda Ministru kabineta noteikumu Nr.360 izņēmumiem," sacīja Valsts robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone, piebilstot, ka noteikumos nav izņēmumu tūrisma nolūkos.

Par situāciju zina arī tūrisma kompānijas. "Tā ir kļūda. Jo pieņemot Ministru kabineta noteikumus Nr.360, tur ir mainījies nosacījums, kā ceļot uz trešajām valstīm. Un valsts sekretāri bija piedalījušies operatīvās grupas sarunās. Tāpēc viņi zina procesu, un mums nav skaidrs, kurš un kā nepareizi interpretējis, ka robežsardze tā rīkojas," sacīja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas direktore Anta Jokste. 

"Ir jāgaida lēmums, kas tiks pieņemts šodienas operatīvās vadības grupas sēdē. Vispirms jāiepazīstas ar pušu paskaidrojumiem, pēc tam mums būs vairāk informācijas. Satiksmes ministrija arī ir sagatvojusi savu pieņemto normu skaidrojumu, kas saskaņots ar citām iestādēm, tai skaitā Ārlietu un Iekšlietu ministriju," sacīja Satiksmes ministrijas pārstāve Baiba Gulbe.