foto: katedrale.lv
Saldus katoļu mācītājs un eksorcists Gatis Mārtiņš Bezdelīga miris no Covid-19 Jelgavas slimnīcā
Trešdien, 24. martā, Jelgavas slimnīcā miris populārais katoļu garīdznieks, ļauno garu izdzinējs, dzejnieks un gleznotājs Gatis Mārtiņš Bezdelīga. Viņš zaudēja cīņā ar Covid-19.
Sabiedrība
2021. gada 26. marts, 12:16

Saldus katoļu mācītājs un eksorcists Gatis Mārtiņš Bezdelīga miris no Covid-19 Jelgavas slimnīcā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Romas katoļu baznīcas Saldus un vairāku apkārtnes draudžu mācītājs Gatis Mārtiņš Bezdelīga 24. martā miris, zaudējot cīņā ar Covid-19. Garīdznieks mūžībā aizsaukts Jelgavas slimnīcā, kur bijis pievienots mākslīgās elpināšanas aparātam. Viņš nav pirmais garīdznieks Latvijā, kurš zaudējis cīņā ar Covid-19.

“Pēdējās divas nedēļas smagās slimības dēļ viņš vairs nevarēja priestera pienākumus pildīt, un par viņu aizlūdza visās draudzēs. Gatis Mārtiņš Bezdelīga bija pievienots mākslīgās elpināšanas aparātam. Par spīti mediķu centieniem, slimībā nogurusī sirds pārstājusi pukstēt,” raksta Kuldīgas laikraksts “Kurzemnieks”.

Vēl nedēļas sākumā sociālajos tīklos tika izplatīts aicinājums aizlūgt par to, lai tobrīd pie intubācijas iekārtas pievienotais garīdznieks atveseļotos. Diemžēl, neskatoties uz mediķu pūlēm un ticīgo aizlūgšanās, garīdznieks beidza šīs zemes gaitas.

Neilgu laiku Gatis Mārtiņš Bezdelīga bija arī suitu novada – Alsungas mācītājs. Etniskās kultūras centra “Suiti” vadītāja Dace Martinova “Kurzemniekam” saka: “Neilgajā laikā, ko viņš kalpoja pie mums, bijis daudz nozīmīgu notikumu, kuros priesteris piedalījies vai kurus pats organizējis. Visu pat nevar uzskaitīt. Ļoti pozitīvs cilvēks. Tirgus dienās laukumā pie baznīcas visu rītu pavadīja sarunās ar cilvēkiem. Saņēmis apbalvojumu no pašvaldības. Visvairāk piesaistīja viņa sirsnība, vienkāršība, atvērtība.”

Mūžībā aizsauktais priesteris bija pazīstams arī kā Latvijas simtgades muzikālā uzveduma – operas “Suitu sāga” libreta autors un eksorcists (ļaunā garu izdzinējs), dzejnieks un mākslinieks.

Gatis Mārtiņš Bezdelīga dzimis 1967. gada 10. novembrī Aucē Hugo un Hellas ģimenē kā vienīgais dēls. Vecāki bija luterāņi. Padomju gados ne visiem izdevās nokristīt savus bērnus. Gatis ceļu uz Baznīcu atrada jaunekļa gados un 1985. gada tika kristīts Dobeles katoļu baznīcā, pēc dažiem gadiem Skaistkalne saņēma Iestiprināšanas sakramentu. Pēc pamatizglītības iegūšanas mācības turpināja Rīgas 34. profesionāli tehniskajā vidusskolā. Pēc tam strādāja Dobeles rajona Jauno naturālistu stacijā kā metodiķis. 1989. gada iestājās Rīgas Garīgajā seminārā un 1994. gadā Jelgavā bīskaps Jānis Bulis viņu ordinēja par priesteri. Pirmā jaunā priestera kalpošanas vieta bija Jēkabpilī, palīdzot dekānam Jānim Bratuškinam.

1996. gadā Gatis sāka kalpot Liepājas diecēzē un pirmo reizi tika nozīmēts uz Saldus draudzi, kur aktīvi veica arī žēlsirdības darbu, sadarbojoties ar Neatkarīgo Maltas Bruņinieku ordeni, un kļuva par šī ordeņa maģistrāta kapelānu (Maltas ordenī Gatis darbojās 20 gadus). Saldus apkārtnē tika dibinātas vairākas draudzes un organizēta jaunās Saldus baznīcas celtniecība.

Pēc Saldus priesteris Gatis kalpoja Kuldīgā, Liepājā un Alsungā. Esot par Liepājas Svētā Jāzepa katedrāles draudzes prāvestu, Gatis aktīvi kalpoja arī kā cietuma kapelāns, šajā laikā vairāki ieslodzītie tika kristīti. Noteiktu laiku viņš veltīja, lai popularizētu sakrālo mākslu. Viņš bija idejas tēvs plenēriem pie katedrāles, kura dalībnieki – Liepājas mākslinieki, savos darbos atspoguļoja sakrālo celtni.

No Alsungas priestera Gata ceļš atveda viņu atpakaļ uz Saldu. Kopš 2017. gada viņš ar bīskapa norīkojumu kalpoja arī kā eksorcists. Priestera aizraušanās bija fotografēšana, glezniecība, dzeja. 2019. gadā Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars” notika latviešu orģināloperas “Suitu sāga”, kuru komponējis Rihards Dubra, bet libreta autors ir priesteris Gatis Mārtiņš Bezdelīga, pirmizrāde.

53 gadus vecais Gatis Mārtiņš Bezdelīga nav pirmais Latvijas garīdznieks, kura dzīvību prasījis Covid-19. Pagājušā gada 8. decembrī no Covid-19 mira arī Aizkraukles luterāņu  mācītājs, cietuma kapelāns Valdis Baltruks.