Sabiedrība
2021. gada 24. marts, 17:25

Atbalsta likumprojektu par atbrīvošanu no parādsaistībām

Jauns.lv / LETA

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu par fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām.

Likumprojekts paredz nodrošināt iespēju fiziskām personām, kurām ir zemi ienākumi un neliels parādsaistību apmērs, noteiktā kārtībā atbrīvoties no tādām parādsaistībām, kas radušās no patērētāja kreditēšanas līguma Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē.

Cita starpā paredzēts noteikt, ka parādniekam var piemērot fiziskās personas atbrīvošanu no parādsaistībām, ja vienlaikus pastāvēs vairākas pazīmes. To varēs piemērot, ja parādniekam nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes pienākums un visu parādsaistību pamatparāda un blakus saistību kopējais apmērs pārsniedz vienas valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, bet nepārsniedz 5000 eiro.

Tāpat tas attieksies uz gadījumiem, kad parādsaistības, kad būs atbilstošas augstāk minētā likuma nosacījumiem, un attiecīgais līgums noslēgts ar kredīta devēju, kas ir tiesīgs patērētājam sniegt kreditēšanas pakalpojumus Latvijā.

Reizē par daļu no no minētajām parādsaistībām tiks norādīts, ka tās neietvers vairākus parādsaistību apakšvariantus. Tās neietvers parādsaistības, kuras radušās, noslēdzot patērētāja kreditēšanas līgumu, saskaņā ar kuru kredīta devēja glabāšanā kā nodrošinājums nodota kāda lieta un parādnieka atbildība ir ierobežota tikai ar ieķīlāto lietu.

Tāpat tās neietvers parādsaistības, kuras radušās pēdējo triju mēnešu laikā pirms pieteikuma iesniegšanas vai arī kuru segšanai novirzīti līdzekļi mazāk nekā 20% apmērā no attiecīgo parādsaistību sākotnējā apmēra neatkarīgi no tā, vai tie novirzīti procentu maksājumu vai pamatparāda segšanai.

Ja pieteikuma iesniegšanas dienā parādsaistības izpildes pienākums būs iestājies daļēji, būs uzskatāms, ka izpildes pienākums iestājies par visu saistību kopumā. Parādsaistības atsevišķas grozījumu normas izpratnē būs arī tādas attiecīgajai normai atbilstošas parādsaistības, kuras būs cedētas, tostarp citā valstī reģistrētam komersantam.

Grozījumos iekļauts arī sīkāks šī jautājuma regulējums. Saeimai grozījumi vēl būs jāskata galīgajā lasījumā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) iepriekš 2020.gadā skaidroja, ka patlaban Maksātnespējas likumā ietvertais fiziskās personas maksātnespējas process ir salīdzinoši dārgs un nav piemērojams personām ar parādsaistību apjomu līdz 5000 eiro. Tādējādi personām ar zemiem ienākumiem nav iespēju tiesiski risināt savas maksātspējas problēmas. Tādēļ jaunajā likumā paredzētā fiziskās personas atbrīvošana no parādsaistībām ir ievērojami citādāka, nekā Maksātnespējas likumā ietvertā maksātnespējas procesa norise.