foto: LETA
Perevoščikovs norāda, ka vēl nevar prognozēt, vai saslimstības pieaugums turpināsies
Slimību un profilakses kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs
Sabiedrība
2021. gada 24. marts, 14:11

Perevoščikovs norāda, ka vēl nevar prognozēt, vai saslimstības pieaugums turpināsies

Jauns.lv / LETA

Šobrīd nevar prognozēt, vai patlaban novērotais saslimstības ar Covid-19 pieaugums, saglabāsies, valdības sēdē atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Kopš svētdienas Latvijas divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir pieaudzis no 370,1 līdz 379,2 gadījumiem otrdien. Pēc epidemiologa paustā, šis pieaugums saslimstībā un atklāto gadījumu skaitā nav bijis saistīts ar lielāku testēšanas aptveri.

Tomēr eksperts neizslēdz, ka šis pieaugums varētu būt periodisks, jo šādi pacēlumi laiku pa laikam tiek novēroti, bet ne vienmēr tie noved pie turpmākas epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanās.

Līdz ar to epidemiologa vērtējumā šobrīd nevar droši pateikt, vai šis ir tikai īslaicīgs saslimstības pieaugums, vai drīzāk tas arī turpmāk veicinās epidemioloģisko rādītāju pasliktināšanos.

Protests pret Covid-19 ierobežojumiem Rīgā 2021. gada 20. martā

2021. gada 20. martā Rīgas centrā apmēram 100 cilvēku pulcējas Brīvības pieminekļa laukumā, lai protestētu pret Covid-19 ierobežojumiem.

gallery icon
45

Arī stacionēto pacientu dinamika septiņu dienu laikā periodā uzrāda nelielu pieaugumu, kas saistīts ar augušo infekcijas izplatību, skaidroja SPKC eksperts. Cita starp viņš arī pauda bažas par smago pacientu skaitu, kas kopš 4.marta teju nav mainījies, konstanti saglabājoties ap 60 pacientu robežu.

Vīrusa reproduktivitātes rādītājs patlaban nokrities līdz 0,96, kas nozīmē, ka patlaban 100 sasirgušo teorētiski inficē 96 cilvēkus.

Pagājušajā nedēļā neliels saslimstības pieaugums novērots tikai Latgalē un Zemgalē, savukārt vecumu griezumā, rēķinot gadījumu skaitu uz 100 000 iedzīvotāju, visās vecuma grupās, izņemot bērnus, bija pieaugums.

Savukārt bērnu vidū vislielākā saslimstība ir tieši vecumā no 15 līdz 19 gadiem.

Vakcinācija Kuldīgas vieglatlētikas hallē

Pagājušās nedēļas nogalē Kuldīgas vieglatlētikas manēžā sāka darboties Kuldīgas slimnīcas izveidotais vakcinācijas kabinets. Skats lielajā sporta hallē gan nav tāds, ...

gallery icon
9

Aizvien teju pusē gadījumu neizdodas atklāt infekcijas avotu, tomēr no kopumā 51,8% gadījumu, kuros izdotas izsekot inficēšanās ķēdi, tomēr visbiežāk cilvēki aizvien inficējušies mājsaimniecībās un darbavietās.

Kopumā 19 Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm ziņojot par epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos, saslimstības pieaugums novērots vairumā šī bloka valstu. Tādējādi patlaban Latvijas saslimstības rādītājs ir nokrities zem ES un EEZ vidējā.

Tāpat epidemiologs vērsa uzmanību uz Vāciju, kur saslimstība ir divas reizes zemāka nekā Latvijā, bet tā ir ieviesusi stingrākus ierobežojumus uz Lieldienām.

Pagājušajā nedēļā atklāts par 5,2% vairāk Covid-19 gadījumu nekā aizpagājušajā jeb marta otrajā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā vidēji dienā atklāti 518 jauni Covid-19 gadījumi. Vienlaikus pagājušajā nedēļā samazinājies veikto testu skaits par 3,6%, bet vidējais pozitīvo testu īpatsvars bija 4,1%. Kopumā pagājušajā nedēļā fiksēti kopumā 3518 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi.