Sabiedrība
2021. gada 23. marts, 20:20

Satraukta māte brīdina citus - viņas bērns guvis apdegumus no veikalā pārdota auga

Bez Tabu, TV3

TV3 raidījums "Bez Tabu" ziņo par kādas mātes sūdzību - viņas bērns veikalā nejauši norāvis kāda auga lapu, kā rezultātā apdedzinājis roku.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Noskaidrots, ka runa ir par istabas augu dīfenbahiju.

Dīfenbahija ir izturīgs tropu augs, kuram patīk dienasgaisma un pietiek vien ar mērenu aplaistīšanu. Apgriešanu un citus darbus ieteicams veikt tikai ar cimdiem.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Bez Tabu"
Dīfenbahija

Kā skaidro Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Subtropu un tropu laboratorijas vadītāja Ingūna Gudrupa, dīfenbahijas satur kalcija oksolāta kristālus, kas ir kairinoši. Ja āda ir ļoti jutīga, tad, pieskaroties dīfenbahijas sulai, āda var sākt niezēt un kļūt sārta.

Gļotāda ir vēl jutīgāka un, ja lapa nokļūst mutē, tad reakcija var būt vēl smagāka.

Gudrupa norāda, ka veikalā derētu izvietot norādi, izglītojošu zīmi, ka augs ir indīgs. Tiesa, aiztiekot vien auga lapas, nekas ļauns nevar notikt, jo kalcija oksolāta kristāli atrodas auga šūnsulā.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Bez Tabu"

Gadījumā, ja pēc kontakta ar augu uz ādas parādījies apsārtums, rokas pēc iespējas ātrāk ir jānoskalo ar vēsu ūdeni. Pēc tam jāsasmērē ar kādu dziedējošu krēmu.

Kā stāsta Gudrupa, ir arī citi augi, no kuriem bērnus vajadzētu uzmanīt, piemēram, trejšķautņu eiforbija vai puansetija. Arī tās satur kairinošu sulu. Tāpat eņģeļtaures un oliandri ir diezgan kairinoši.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās