Sabiedrība
2021. gada 18. marts, 06:55

Tikai ne "AstraZeneca"! Ģimenes ārsti stāsta, ka cilvēki nobijušies un atsakās no vakcīnām

Jauns.lv

Saistībā ar pēdējā laika ziņām par "AstraZeneca" vakcīnu varbūtēju saistību ar veselības sarežģījumiem daudz cilvēku ir pārdomājuši un vairs negrib potēties pret Covid-19 ar šīm konkrētajām vakcīnām. Aprunājoties ar vairāku ģimenes ārstu prakšu mediķiem dažādās Latvijas vietās, portāls Jauns.lv noskaidroja, ka daļa pacientu ir ļoti kritiski par šīs vakcīnas potēšanas.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska, kura strādā Balvos, sarunā ar Jauns.lv sacīja, ka esošajā situācijā, kad uz laiku ir apturēta "AstraZeneca" vakcīnu izmantošana, gan mediķi, gan pacienti ir nobažījušies, satraukti un neapmierināti. Mediķiem tagad jāvelta papildus darbs, lai apzvanītu pacientus un brīdinātu viņus par izmaiņām.

Cilvēkiem zudusi uzticība "AstraZeneca" vakcīnām

"Daļa pacientu uzreiz saka, ka viņi vairāk nevakcinēšoties diemžēl. Valstij, valdībai būs diezgan daudz jāstrādā, lai uzticību atjaunotu.

Es domāju, ka patlaban gandrīz vienīgā iespēja būtu par katru cenu dabūt "Phizer" un "Moderna" vakcīnas. Kamēr tiks atjaunota uzticība šī vārda labākajā nozīmē "AstraZeneca" vakcīnām, noteikti paies laiks, jo cilvēki jau tagad saka: "Tikai ne ar to!""

Kozlovska norādīja, ka informācija no masu medijiem ir ļoti dažāda, un cilvēkus tas ir būtiski ietekmējis.

Būs ļoti grūti pārliecināt cilvēkus potēties ar "AstraZeneca"

Kad būs dota ziņa par "AstraZeneca" vakcīnu drošību, vakcinācijas darbs ģimenes ārstu praksēs turpināsies. "Bet attiecībā uz šo vakcīnu pārliecināšanas darbs būs ļoti grūts un smags. Būs ļoti grūti pārliecināt cilvēkus. Diemžēl."

Viņa pieļāva, ka var rasties situācija, kad "AstraZeneca" vakcīnas ir pieejamas, bet neviens cilvēks negrib ar tām potēties. Jau tagad cilvēki negrib ar tām potēties. "Viņi nejūtas droši diemžēl."

Nedrošība nav pēkšņa

Cilvēku nedrošība par šo vakcīnu nesākās tikai šajā nedēļā, kad Latvija paziņoja par vakcīnas izmantošanas apturēšanu. Tā bija jau agrāk, uzzinot par citu valstu pieredzi un viedokļiem. Ļaudis ir diezgan labi informēts par pasaulē notiekošo saistībā ar vakcīnām. Ārvalstu notikumi būtiski ietekmē Latvijas iedzīvotāju nostāju vakcinācijas jautājumā.

"Pirms tam galvenais iemesls bija tas, ka nebija piegādātas vakcīnas laikā, vietā, regulāri un pietiekošā daudzumā, bet tagad iemesls ir cits. Tagad galvenais iemesls ir tas, ka ir nedrošība," Kozlovska teica, skaidrojot gauso vakcinācijas tempu.

Viņa atzina, ka mediķiem nākas cilvēkus pārliecināt un daudz runāties ar viņiem par potēšanu, bet viņi to nedara pagaidām,  kamēr Latvijā ir apturēta "AstraZeneca" vakcīnu izmantošana.

"Es noteikti varētu gan iedrošināt, gan pamatot, ja mums būtu citu kompāniju vakcīnas," viņa sacīja un kā piemēru minēja Izraēlu, kur puse valsts sapotēta ar  "Phizer" vakcīnām.

"Ja būtu  "Phizer" un "Moderna"  vakcīnas, mūsu vakcinācija labi aizietu. Politiskie lēmumi, kas netika izdarīti gada nogalē, diemžēl atsaucas uz mūsu iedzīvotāju veselību, drošību. Vakcinācija ir galvenais ierocis, lai slimību apturētu, samazinātu slimības smagumu, līdz ar to arī hospitalizācijas un smagās nāves."

Citu kompāniju vakcīnas būtiski atvieglotu arī mediķu darbu: "Tad jau mēs atkal varētu normāli strādāt."

Ar katru senioru desmit reizes jāpārrunā

Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja arī norādīja, ka būtu labi, ja nebūtu iedzīvotāju grupu prioritātes. Cilvēkus virs 70 gadiem ir jāuzrunā personīgi, bet ģimenes ārstu komandas resursi ir ierobežoti.

Tagad sanāk tā, ka ar katru senioru vairākas reizes jāpārrunā vakcinācijas jautājums. Daudz vieglāk būtu, ja oficiālā informācija par citu kompāniju vakcīnām būtu sabiedrībā zināma un pieejama un mediķiem būtu jāvelta mazāk laika, lai pārliecinātu katru pacientu vakcinēties. "Katra pārliecināšana ir laiks, kas tiek atņemts kādam citam pacientam uz jebkuru citu konsultāciju." Pati potēšana ir ļoti vienkārša, bet daudz laika aiziet pārliecināšanai.

Arī Kurzemē cilvēki ir nobijušies par "AstraZeneca" vakcīnām

Arī Saldus novada Druvas doktorāta ārsta palīgs Baiba Šmite sarunā ar Jauns.lv uzsvēra, ka  ar vakcināciju iet pagrūti. "Tas process īstenībā ir ļoti pagrūts. Sākumā nezinājām, vai atvedīs vai neatvedīs vakcīnas. Mums atveda vienu trešdaļu mazāk vakcīnu, nekā mēs pieprasījām."

Viņa norādīja, ka vietne manavakcina.lv absolūti nestrādā, tāpēc ir labi, ka Kurzemes Nacionālā veselības dienesta pārstāvji ir sagatavojuši sarakstus ar prioritārajām pacientu grupām. "Drukājām ārā sarakstus, ņēmām un katru senioru apzvanījām. Senioriem pēc 70 gadu vecuma nav viegli runāt, cilvēkiem ir jāizskaidro, viņi ir saskatījušies televizoru, viņi visi ir šokā."

Tikai ne "AstraZeneca" "draņķību"!

Šmite atzina, ka daļa cilvēku ir ļoti noraidoši pret "AstraZeneca" vakcīnām un saka: "Jūs to draņķību gribat mums potēt." Dzirdot ziņas par "AstraZeneca" vakcīnu saistību ar veselības sarežģījumiem, cilvēki ir negatīvi noskaņoti.

"Grūti mums gāja," viņa teica, piebilstot, ka 70 "AstraZeneca" vakcīnu ir izpotētas. Komplikācijas nav fiksētas. Pēc potes cilvēkiem ir sāpējušas rokas, bet tas ir normāli. No 30 izpotētajām "Moderna" vakcīnām trīs cilvēkiem ir bijusi temperatūra, bet nekādu citu nopietnu komplikāciju.

"Cilvēki ir ļoti, ļoti sabijušies. Līdzko izdzird "AstraZeneca" vārdu, viņi ir šokā un panikā," ārsta palīgs teica, uzsverot, ka masu mediji ir pilni ar dažādām negācijām saistībā ar vakcinēšanos.

Ar katru jāparunājas un jāpajoko

Arī seniori to dzird un tāpēc, atnākot uz vakcināciju, ir satraukušies un paaugstinātu spiedienu.

Lai seniorus nomierinātu, katram pacientam tiek paredzētas 20 minūtes. Ar viņu aprunājas, nomierina un dažkārt pajoko, lai cilvēks nav tik satraucies. Mediķi jau smejas, ka viņu darbs ir līdzīgs kā klauniem, kas darbojas ar maziem bērniem slimnīcās.

Kopumā saziņa ar pacientiem ir "diezgan liels psiholoģisks darbs".

Kategoriski atsakās no vienas firmas vakcīnām

Ļoti daudz pacientu atsakās no "AstraZeneca" vakcīnām. Sākumā cilvēku noskaņojums bija neitrālāks, bet šonedēļ, kad ļaudis bija jāapzvana aun jāinformē, ka vakcinēšana pagaidām apturēta, aptuveni trešdaļa vispār attiecās no šīs vakcīnas.

Lai gan mediķi ar prātu saprot esošo situāciju, tomēr durot poti, ir neliela trīce. Dažādās ziņas par "AstraZeneca" vakcīnām atstāj lielu psiholoģisku ietekmi.

Daļa ļaudis pauduši nostāju, ka ir gatavi vakcinēties, ja ir citas kompānijas vakcīna, bet viņi atteikušies nākt potēties ar "AstraZeneca" vakcīnām. Turklāt tie, kas bija pieteikušies vakcinācijai, jau paši bija zvanījuši un attiekušies potēties ar šo vakcīnu. Ļaudis bija lūguši, lai viņiem pat nepiedāvā šo vakcīnu.

Cilvēki ir ļoti sabijušies, trīcoši. Iespējama situācija, ka "AstraZeneca" vakcīnas atzīst par drošām un vakcināciju atsāk, bet pacienti to nevēlas.  Kopumā cilvēki vēlas vakcinēties, bet ne ar "AstraZeneca" vakcīnām, jo ir lielas bailes.

Norāda uz manavakcina.lv neapmierinošo darbu

Ārsta palīgs arī norādīja, ka cilvēkus sadusmo vietnes manavakcina.lv sliktā darbība - mediķiem ir grūti pārstāvjus sazvanīt un sakontaktēties, lai atsūta vakcinējamo pacientu sarakstu.

Arī pacienti norāda, ka nav jēgas pieteikties kopējā rindā, ja tur pasaka, ka jākontaktējas ar ģimenes ārstu. To cilvēki jau paši zina.

Uz laiku pārtrauc vakcināciju ar "AstraZeneca"

Jauns.lv jau ziņoja, ka papildu piesardzības nolūkā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Imunizācijas valsts padome (IVP), Zāļu valsts aģentūra (ZVA) un Veselības inspekcija (VI) otrdien ir rekomendējušas Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19.

Lēmums pieņemts, balstoties uz ziņojumiem no atsevišķām Eiropas Savienības valstīm par trombembolijas un līdzīgiem gadījumiem, kas novēroti dažādos laika posmos pēc vakcīnas saņemšanas.

Vienlaikus SPKC, IVP, ZVA un VI uzsver, ka līdz šim nav datu par cēloņsaistību starp vakcināciju un nopietniem veselības traucējumiem. Lēmums uz laiku līdz divām nedēļām apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pieņemts tikai papildu piesardzības nolūkā līdz brīdim, kad tiks saņemta informācija par cēloņsaistības izvērtēšanu par līdz šim ziņotajiem gadījumiem.

Neskatoties uz liegumu, vairāki cilvēki sapotēti

Lai gan papildu piesardzības nolūkā bija pieņemts lēmums Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19, otrdien 11 cilvēki to ir saņēmuši, bet kopumā otrdien vakcinētas tikai 184 personas, liecina Nacionālā veselības dienesta dati.