foto: Mikhail Tereshchenko/TASS
Latvija trešā viļņa bažās. Lipīgā vīrusa varianta dēļ arī bērniem jāievēro piesardzība
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 11. marts, 12:19

Latvija trešā viļņa bažās. Lipīgā vīrusa varianta dēļ arī bērniem jāievēro piesardzība

Jauns.lv

Līdz ar jaunā vīrusa varianta izplatību šobrīd Bērnu slimnīcā nav mainījies uzņemto Covid-19 pacientu skaits, bet Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka pēdējā laikā inficēšanās ar Covid-19 bērnu vidū ir pieaugusi. Tā kā vīrusa Lielbritānijas celma lipīgums ir krietni lielāks, speciālisti aicina vecākus vēlreiz izvērtēt ģimenes locekļu ikdienas gaitas un paradumus.

SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja portālam Jauns.lv skaidroja, ka Covid-19 Lielbritānijas celma lipīgums ir par 50-70% lielāks.

Viņa norādīja uz jaunākajiem datiem, kas liecina, ka pārējās vecuma grupās inficēšanās ar Covid-19 nedaudz samazinās, bet bērnu grupā tā pieaug.

Inficēto bērnu īpatsvars pieaug

Šīs nedēļas dati liecina, ka Covid-19 īpatsvars bērnu vidū turpina pieaugt. Piemēram, gada sākumā vecuma grupā no nulles līdz 19 gadu vecumam saslimušo skaits bija 6,6% no kopējā inficēto skaita, bet pašlaik rādītājs ir palielinājies līdz 10%. Turklāt palielinājums ir gan bērnu grupā no 0 līdz 9 gadiem, gan grupā no 10 līdz 19 gadiem.

Bērnu inficēšanās kāpums saistīts ar jauno lipīgāko vīrusa paveidu, Arāja teica, taču uzsvēra, ka saslimšana ir tā pati un arī ārstēšana saglabājas tā pati. Arī piesardzības pasākumi nemainās: distancēšanās, roku mazgāšana utt.

Vēlreiz izvērtēt savas ikdienas gaitas

Šobrīd vecākiem vajadzētu vēlreiz izvērtēt savas ikdienas gaitas, kurās viņi dodas kopā ar bērniem. Piemēram, pēc iespējas nedoties kopā ar bērniem uz veikalu. Labāk iepirkties retāk un pēc iepirkumu saraksta, lai arī viens ģimenes pieaugušais veikalā uzkavētos pēc iespējas īsāku laiku.

Jāseko līdzi savam un bērna veselības stāvoklim. Tiklīdz parādās simptomi, piemēram, pat neliels klepus, iesnas, kakla sāpes, labāk nevest bērnu uz pirmsskolas izglītības iestādi.

Vēl vajadzētu ar bērniem pārrunāt šo situāciju un vēlreiz atgādināt nepieciešamību regulāri un pareizi mazgāt rokas. Arī klātienes tikšanās ar vecvecākiem un citiem tuviniekiem tagad vajadzētu īpaši ierobežot. Arī sejas maskas jālieto pareizi, nosedzot degunu un zodu.

Bērnu slimnīcā situācija ar Covid-19 nav pasliktinājusies

Savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Komunikācijas daļas vadītāja Dace Zaldāte-Rozentāle Jauns.lv sacīja, ka līdz ar jaunā vīrusa varianta izplatību šobrīd slimnīcā nav mainījies uzņemto Covid-19 pacientu skaits. Vienlaikus slimnīcas pārstāvji ir ļoti piesardzīgi un seko līdzi situācijai.

Viņa atgādināja, ka nesen, kad sabiedrībā bija ļoti augsts Covid-19 saslimšanas līmenis, speciālisti konstatēja, ka Covid-19 pārslimojušajiem bērniem var attīstīties multisistēmu iekaisuma sindroms. Lai gan šādu gadījumu skaits bija neliels, bērnu slimnīcas speciālisti tam pievērsa uzmanību un par to informēja arī citu slimnīcu pārstāvjus.

Jāapzinās, ka Covid-19 pārslimojošiem bērniem var rasties veselības problēmas, ko nepieciešams ārstēt stacionārā.

Aicina saglabāt piesardzību

Tāpēc slimnīcas pārstāvji aicina sabiedrību rūpēties par bērnu veselību. Patlaban nav iespējams pateikt, kura bērnu grupa būtu apdraudētākā un kuru vajadzētu pasargāt īpaši, bet ir skaidrs, ka mums visiem kopā ir jācenšas pēc iespējas ievērot epidemioloģiskos noteikumus.

Zaldāte-Rozentāle uzsvēra, ka nevēlas radīt sabiedrībā trauksmi, ka Latvijas bērni ar Covid-19 slimo smagi, bet citu valstu pieredze liecina, ka bērni ar šo vīrusu var slimot biežāk. Tāpēc mediķi šajā situācijā saglabā piesardzību.

Nedaudz samazinās bērnudārzu darbinieku saslimstība

Vienlaikus SPKC dati liecina, ka pēdējās nedēļas laikā nedaudz samazinājies arī pirmsskolas izglītības iestādēs (PII) darbinieku inficēšanās gadījumu skaits. Pagājušajā nedēļā inficējušies 150 PII darbinieki, bet divas nedēļas iepriekš saslimušo skaits bija sasniedzis 170 gadījumus. Lielākā saslimstība PII darbinieku vidū tika sasniegta pēdējā janvāra nedēļā, kad ar Covid-19 inficēto skaits sasniedza 188 personas.

Pagājušajā nedēļā bērnudārzos tika sākta darbinieku ikdienas Covid-19 testēšana, kas ļauj operatīvi reaģēt, ja tiek atklāts kāds inficētais.

Valdība lemj par bērnudārzu turpmāko darbu

Jauns.lv jau ziņoja, ka valdība šodien lemj par turpmākajiem pasākumiem Covid-19 ierobežošanai. Otrdien valdība konceptuāli vienojās, ka turpmāk valsts pārvaldē un privātajā sektorā strādājošajiem pēc iespējas būs jāstrādā attālināti.

Ministri arī lēma, ka bērnudārzi būs pieejami tikai to bērnu vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti. Savukārt daļa vecāku šo ieceri vērtē ļoti negatīvi un uzsver, ka dažkārt attālināti strādāt ir daudz grūtāk, īpaši, ja mājās ir vairāki mazi bērni.