foto: LETA
Aizdomās par fiktīvu vīzu noformēšanu ap 1000 Uzbekistānas pilsoņiem aiztur tūrisma aģentūras vadītāju
Sabiedrība
2021. gada 11. marts, 11:12

Aizdomās par fiktīvu vīzu noformēšanu ap 1000 Uzbekistānas pilsoņiem aiztur tūrisma aģentūras vadītāju

Jauns.lv / LETA

Likumsargi aizturējuši kādu tūrisma aģentūras vadītāju aizdomās par fiktīvu tūrisma vīzu noformēšanu aptuveni 1000 Uzbekistānas pilsoņiem, no kuriem daļa nokļuva Zviedrijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone informēja, ka 2.martā Valsts robežsardze sadarbībā ar Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes un Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonām aizturēja Latvijas pilsoni, kādas tūrisma aģentūras valdes priekšsēdētāju.

Likumsargi uzskata, ka viņš laikā no 2017. līdz 2020.gadam tūrisma uzņēmuma aizsegā ļaunprātīgi, iesniedzot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) nepatiesu informāciju, nodrošināja ārzemniekus ar iespēju likumīgi uzturēties Latvijā, citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, Eiropas Ekonomikas zonas valstīs vai Šveicē.

Kriminālprocesā noskaidrots, ka vīrietis, īstenojot savu nelikumīgo nodarbi, noformējis ielūgumus ne mazāk kā 1 375 Uzbekistānas pilsoņiem. No šiem ārzemniekiem "ne mazāk kā 1 055" uz šo ielūgumu pamata saņēma Latvijas vīzas, un "ne mazāk kā 301" Uzbekistānas pilsonis uz šo vīzu pamata nokļuva Zviedrijā, kur pieprasīja patvērumu.

Likumsargi 2.martā Rīgā un Liepājā veica vairākas kratīšanas, kuru laikā tika izņemti datu nesēji, liels daudzums skaidras naudas un dokumenti.

Likumpārkāpējs atzīts par aizdomās turēto un viņam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Par minēto nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Lietā turpinās izmeklēšana un plašāki komentāri netiek sniegti.