foto: Pixabay.com
Vai pārbaudīs, kā ģimenes izmantos 500 eiro pabalstu?
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 9. marts, 06:04

Vai pārbaudīs, kā ģimenes izmantos 500 eiro pabalstu?

Jauns.lv

Nevajadzētu kontrolēt, kā ģimenes izmantos Covid-19 pandēmijas laikā piešķirto 500 eiro valsts atbalstu. Sociālā darbiniece darbā ar ģimenēm un bērniem Sandra Darkēvica intervijā Jauns.lv pauda viedokli, ka tas būtu netaisnīgi un uzsvērtu nevienlīdzību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīgas centrā strādājošā sociālā darbiniece pastāstīja, ka speciālisti jau paguvuši aprunāties par šo valsts atbalstu ar daudzām ģimenēm, kas ir viņu redzeslokā. Piemēram, runāts par parādu piedziņas lietām, par ko jāsazinās ar tiesu izpildītājiem.

"Es noteikti esmu pret šī atbalsta kontroli. Es negribētu, ka sociālajiem darbiniekiem uzdotu papildus pienākumu pārbaudīt kādu ģimeni, kā tā izmanto šo 500 eiro palīdzību, ko saņem pilnīgi visas ģimenes.

Tā būtu nevienlīdzības uzsvēršana

Manuprāt, tas būtu netaisnīgi pret šīm ģimenēm. Tā būtu arī nevienlīdzības uzsvēršana. Mums jau tā pietiek nevienlīdzības! Jau tā nevienlīdzība ir pamanāma, no malas vērojot. Šobrīd nevajadzētu pieļaut vēl lielāku nevienlīdzību," Darkēvica teica un uzsvēra, ka katras ģimenes gadījums ir individuāls.

Viņa norādīja: ja arī kādi vecāki, kas līdz šim nav bijuši sociālo dienestu redzeslokā, šo atbalstu izmantos ļaunprātīgi, tad speciālisti viņiem pievērsīs uzmanību un mēģinās noskaidrot notikušo.

Vai pārbaudīs manu 500 eiro izlietojumu?

Ja tomēr sociālajiem darbiniekiem noteiks par obligātu pārbaudīt naudas izlietojumu, speciāliste būs vīlusies sabiedrības attieksmē pret līdzcilvēkiem.

"Piemēram, vai mani kāds pārbaudīs, kā es savus 500 eiro izmantošu? Taču nē!" viņa teica un uzsvēra, ka arī citas ģimenes nevajadzētu pārbaudīt šajā naudas izlietojumā.

Nebažījas, ka šī nauda nenonāks līdz bērnam

Viņa nebažījas, ka vecāki saņemto 500 eiro atbalstu varētu vienkārši nodzert un tā nenonāktu līdz bērnu vajadzību apmierināšanai. "Nodzert var arī šobrīd esošo pabalstu naudu. Sociālie darbinieki ir dažādi, bet mans individuālais viedoklis ir tāds, ka tās nebūtu prioritārās bažas, par ko vajadzētu uztraukties.

Pat, ja šī nauda nenonāks tieši bērnam, bet ģimenei, tad lai tā būtu. Ja vecāki līdz šim nav bijuši aizdomu ēnā, kāpēc lai viņi nevarētu rīkoties ar šo naudu un nopirkt kaut ko ģimenei, piemēram, drēbes?"

Daudz labu ideju, kā šo naudu izlietot

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Darkēvica ir dzirdējusi dažādas labas domas par šī atbalsta izlietojumu ģimenēs, kas ir viņas pārraudzībā. Daudzām ģimenēm ir garš vajadzību saraksts, piemēram, paplašināt un uzlabot šauros dzīves apstākļus. Kāda ģimene plāno atbalstu iztērēt remontam, citi sapņo par veļas mašīnu. Vēl kāda ģimene izteikusies, ka vēlas atbrīvoties vai samazināt parādu jūgu.

"Īstenībā mēs nenovērtējam tos cilvēkus, kas dzīvo līdzās," sociālā darbiniece teica un uzsvēra, ka arī daudziem grūtībās nonākušiem cilvēkiem ir labas un pārdomātas idejas par šīs naudas izlietojumu.

Kopumā valsts atbalstam vajadzēja būt lielākam

Turklāt valsts atbalstam ģimenēm ar bērniem jau iepriekš bija jābūt lielākam, un tad tagad pēkšņi nevajadzētu bažīties, kā ļaudis šo summu izlietos un, iespējams, nodzers.

"Tā mazliet ir nabadzības domāšana."

Rezumējumā viņa uzsvēra, ka drīzāk vajadzētu bažīties, kā Covid-19 pandēmijas laikā dzīvo cilvēki ar atkarībām, jo, iespējams, viņi var iegrimt vēl dziļāk atkarību purvā. Tāpat vairāk būtu jādomā par ļaudīm, kas dzīvo sliktos apstākļos un kuriem ir zemi ienākumi.

Tagad šajā ziņā redzama tikai aisberga augšējā maliņa, bet pēc pandēmijas varētu atklāties daudz lielāks sociālo problēmu loks. "500 eiro ir tikai atelpas brīdis, ko ģimenes varēs izmantot."

Drīz sāks izmaksāt vienreizējo atbalstu

Jauns.lv jau ziņoja, ka 15.februārī panāktā vienošanās paredz, ka katram Latvijas bērnam tiks izmaksāts īpašs atbalsts 500 eiro apmērā, bet 4.martā valdība atbalstīja arī vienreizēju 200 eiro atbalstu senioriem un cilvēkiem ar invaliditāti.

500 eiro atbalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) sāks izmaksāt marta beigās. Iestādes preses sekretāre Iveta Daine Jauns.lv iepriekš skaidroja, ka ģimenes nevar zināt, kurā datumā viņām ieskaitīs naudas atbalstu. Izmaksa notiks secīgi pēc bērna dzimšanas gada.

Līdz 31.martam 500 eiro atbalstu izmaksās vecākiem, kuri laika posmā no 1.marta līdz 6.aprīlim saņem bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalstu vai piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti.