Sabiedrība
2021. gada 1. marts, 04:44

Eksprezidentes ģimene izturējusi smagu pārbaudījumu - Imants Freibergs uzveicis vēzi

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijas Valsts 6. prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas (83) laulātais draugs Imants Fridrihs Freibergs (86) žurnālam "Kas Jauns" pastāstījis, kā dzīvo pandēmijas laikā, un atklāj, kā jūtas pēc vēža uzveikšanas.

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Imants Freibergs pēc Rīgā aizvadītās ziemas beidzot aizbraukuši uz laukiem Kurzemē, kur veselību uztur pastaigās pa mežu. Datorzinātnieks Imants Freibergs "Kas Jauns" stāsta, ka visgrūtāk pandēmijas laikā ir sadzīvot ar pulcēšanās ierobežojumiem, kuru dēļ nav iespēju redzēt mazbērnus. Dēla Kārļa jaunāko atvasi Ritumu Freibergu pāris beidzamo reizi klātienē satika un samīļoja vien septiņu mēnešu vecumā, bet nu jau puisēnam ir deviņi mēneši.

Viena mājsaimniecība ar meitu un mazdēlu

Freibergi faktiski visu ziemu esot nodzīvojuši Rīgā, kur plašajā dzīvoklī kopā ar Vairu un Imantu mīt arī viņu meita Indra, kas strādā Nīderlandes vēstniecībā, ar desmit gadus veco dēlu Ivaru. “Ivariņš ir ar mums katru dienu. Izņemot to laiku, kad brauc uz skolu, jo viņš mācās Montesori skolā, kur ir gan dienas, kad jāmācās attālināti, gan – kad jābrauc zinības apgūt klātienē. Mazdēls, kurš aizvien mani sauc par “tatā”, bet Vairu par “memē”, trenējas lasīšanā, Vairai regulāri lasot priekšā pasakas,” smaidot stāsta eksprezidentes vīrs.

foto: no privātā arhīva
Pirms dažiem gadiem kopā ar meitu Indru un viņas dēlu Ivaru.

Krietni retāk sanākot tikties ar dēlu tulkotāju Kārli Freibergu, viņa sievu gleznotāju Lindu Freibergu un abu trim atvasēm – Alisi Mariju, Austru Liliju un Ritumu Jāni. Nu jau pāris mēnešu aizritējuši, kopš vienīgais sazināšanās veids ir sazvanīšanās internetā. “Labi jau arī, ka mūsdienās ir iespēja atsūtīt kādu video – tad var redzēt, kā bērni paaugušies,” teic Imants, atzīstot, ka citi ierobežojumi viņu ģimenei būtiski netraucējot. Piemēram, eksprezidente, pielāgojoties apstākļiem, kad nav ļauti skaistumkopšanas pakalpojumi, iemācījusies iztikt bez friziera. “Vairas pandēmijas frizūra patiesībā jau raksturo šo laiku. Friziera jau nav. Mazgā un taisa pati. Arī krāso pati. Ja nepieciešams, meita Indra palīdz. Un man patīk, kā viņai tagadējā frizūra izskatās. Vairai jau šāds vienkāršs matu sakārtojums, kad mati celiņā izšķirti pa labi un pa kreisi, bija senāk, 80. gados,” atminas Imants.

Ārstēšanās izmaksājusi 10 tūkstošus

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vaira un Imants ar mazdēlu Ivaru pirms diviem gadiem animācijas filmas pirmizrādē.

Pērnvasar apritēja 60 gadu, kopš Imants un Vaira apprecējās. Diemžēl izrādās, Dimanta kāzu gadu aizēnoja ne tikai koronavīrusa pandēmija, bet arī tas, ka Imantam tika atklāts ļaundabīgs audzējs. “Vaira nupat saņēma, un arī es gaidu Covid-19 vakcīnu. Man jau drīz pienākas, jo esmu vecumā virs 80 gadiem, turklāt arī onkoloģijas pacients. Man vajadzētu būt augstai prioritātei. Nu jau man tā onkoloģiskā vaina ir beigusies, bet tāpat vēl ir jāsaņem šprices... Slimību man konstatēja pagājušā gada vasarā. Par laimi, atklāja pašā sākumstadijā. Ja regulāri seko līdzi veselībai un skatās savu PSA rādītāju, tad, ja tas kāpj, ir kaut kas jādara. Pašsajūta ir normāla. Es arī slikti nejutos – tā ir problēma ar to vēzi, ka cilvēks neko īpaši nejūt. Bet, kad jūt, jau nereti ir par vēlu,” atzīst Freiberga kungs, kurš vēzi uzveicis ar jaunākajām Latvijā pieejamajām ārstēšanas metodēm. “Ķīmijterapija ir veca metode, turklāt arī ilga. Atlika operācija. Man ārsts ieteica, ka labāk ārstēties ar radiāciju, nevis veicot operāciju. Tā nu mani arī ārstēja ar radiāciju – ar jauno metodi cyberknife. Desmit dienas pabiju stacionārā Siguldas Radioķirurģijas centrā. Diemžēl valsts šo ārstēšanu nesedz, arī apdrošināšana ne. Viss kopā izmaksāja 10 000 eiro,” pastāsta Imants Freibergs, atklājot, ka ārstēšanas process bijis vienkāršs un nesāpīgs. “Bez narkozes, neko nejūt. Tu guli, aparāts strādā. 15, 20 minūtes, katru dienu vai katru otro dienu – pavisam kādas piecas reizes.”

Imants uzsver, ka viņa gadījumā lielākā veiksme bijusi tā, ka audzējs laikus atklāts. “Galvenais jau, ka sākumā noķer, ka nav ielaists. Tāpēc ir svarīgi veikt regulāras veselības pārbaudes,” uzsver Freibergs.

Pašlaik Imants nobriedis pabeigt savu autobiogrāfiju. Memuārus sāku rakstīt jau pirms vairākiem gadiem, taču tad bija pārrāvums, bet nu atkal esmu atsācis. Šogad noteikti esmu apņēmies pabeigt – var teikt, ka tas ir mans šā gada mērķis.”

Vaira Vīķe-Freiberga ar vīru Imantu Freibergu

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar vīru Imantu Freibergu.

gallery icon
18

Citas interesantākās ziņas skatiet žurnālā "Kas Jauns"!