foto: LETA
Saeimas komisija tālākai skatīšanai virza visus trīs tiesībsarga amata kandidātus
Esošais tiesībsargs Juris Jansons, Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Krišs Lipšāns (Par cilvēcīgu Latviju/KPV LV) un bijušais Talsu novada domes vadītājs, jurists Edgars Zelderis
Politika
2021. gada 24. februāris, 19:48

Saeimas komisija tālākai skatīšanai virza visus trīs tiesībsarga amata kandidātus

Jauns.lv / LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien nolēmusi tālākai vērtēšanai virzīt visus trīs tiesībsarga amata kandidātus - esošo tiesībsargu Juri Jansonu, Labklājības ministrijas parlamentāro sekretāru Krišu Lipšānu (Par cilvēcīgu Latviju/KPV LV) un bijušo Talsu novada domes vadītāju, juristu Edgaru Zelderi.

Lēmums par tiesībsarga apstiprināšanu amatā uz nākamo pilnvaru termiņu būs jāpieņem Saeimai.

Kā pastāstīja Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš, komisija visus trīs kandidātus nolēmusi virzīt tālāk uz Saeimas Prezidiju, kuram būs jālemj, kad rīkot tiesībsarga vēlēšanas.

Reizē Prezidijam būšot jāpārliecinās, ka attiecībā uz kandidātiem esot iesniegti visi likumā prasītie dokumenti, skaidroja Kaimiņš. Viņš piebilda, ka runa ir par "tehniskām, birokrātiskām lietām", piemēram, saistībā ar kandidātu dzīves gājuma aprakstu un valodu zināšanu norādīšanu.

Vaicāts par to, ka deputāti, kuri virzīja Zeldera kandidatūru, sākotnēji nebija iesnieguši viņa skatījumu par cilvēktiesību un labas pārvaldības jomā nepieciešamajiem risinājumiem, ko prasa likums, Kaimiņš norādīja, ka Saeimas Juridiskais birojs viņu neesot informējis, ka šāda problēma joprojām būtu. Līdz ar to politiķis prezumē jeb pieņem, ka šis jautājums varētu būt atrisināts. 

Lielākās izredzes tapt ievēlētam amatā ir Jansonam, jo viņu atbalsta trīs koalīcijas partijas - Nacionālā apvienība, "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!", kā arī opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība un, visticamāk, arī "Saskaņa".