Sabiedrība
2021. gada 16. februāris, 14:24

Vitenbergs: skaistumkopšanas nozare jau pavasarī pierādīja, ka spēj ievērot visas normas

TV24

“Mums ir jāmeklē risinājumi, sabalansējot to ar veselību un jādod iespēja dažādu nozaru komersantiem strādāt. Skaistumkopšanas nozare varētu atsākt darbu no nākamās pirmdienas,” RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Vitenbergs raidījumā atklāja Ekonomikas ministrijas redzējumu, proti –  kovids nepazudīšot ne tuvāko nedēļu, ne mēnešu laikā un arī ar vakcināciju nesokas tik ātri kā gribētos. “Kamēr nebūs vakcinēta liela daļa Latvijas iedzīvotāju, nekas nemainīsies,” sacīja ministrs.

Arī citas Eiropas Savienības valstis iespēju robežās cenšas atvērt dažādas tautsaimniecības nozares, ļaujot tām strādāt. “Mums ir jāmeklē risinājumi, sabalansējot to ar veselību, jādod iespēja dažādu nozaru komersantiem strādāt”.

Vitenbergs norādīja, ka pagājušajā nedēļā ir bijusi tikšanās ar skaistumkopšanas nozares pārstāvjiem un šodien, valdībā prezentēts koncepts, kas ierobežotos apstākļos, kas līdz galam neapmierina ne pakalpojumu saņēmējus, ne komersantus, ļautu atsākt darbu. Ministrs atgādināja, ka arī lietuvieši, pie līdzīgas saslimstības rādītājiem, no vakardienas ir atļāvusi strādāt skaistumkopšanas nozarei.

“Nozare pavasarī pierādīja, ka spēj ievērot visas normas un epidemioloģiskās prasības. Es pats, izmantojot šo pakalpojumu, par to pārliecinājos. Tika mērīta temperatūra, aizpildītas anketas, es teiktu – viss bija augstākajā līmenī. Mēs gribētu, lai šī nozare atsāk savu darbību pie striktiem ierobežojumiem, apmeklējot speciālistus tikai pēc pieraksta.”

Ministrs uzskata,  ka skaistumkopšanas nozare ir gatava atsākt darbu, arī modelis, kā tas būtu jādara, esot jau sagatavots. “Optimistisks scenārijs būtu, ja darbu skaistumkopšanas nozare varētu atsākt jau no nākamās pirmdienas, redzēsim, ko teiks koalīcijas partneri un premjers”.

Ministrija jau uz ceturtdienu ir gatava sagatavot visu normatīvo bāzi. Arī komersantiem brīvdienās vajadzētu sagatavot visu nepieciešamo, lai jau no pirmdienas tie varētu uzņemt cilvēkus un atsākt darbu, norādīja Ekonomikas ministrs. 
 
Ministrs norādīja arī uz kādu nepilnību, kas ir šobrīd, proti -  medicīnas pakalpojumu sniegšanas vietās ir iespējams saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus. Sanāk, ka tajās iestādēs šo pakalpojumu var sniegt, bet privātpraksē to darīt nevar. “Būtu godīgi atļaut strādāt visiem speciālistiem pie skaidri pārredzamas sistēmas, jo nav jau noslēpums, ka arī šobrīd skaistumkopšanas pakalpojumi tiek sniegti, tikai dzīvokļos vai citās vietās, ko nav viegli izkontrolēt. Mums ir jāiet uz pārredzamāku un atklātāku modeli.”