foto: LETA
Robežsardzē uzlabojusies situācija ar personāla prombūtni Covid-19 dēļ
Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts
Sabiedrība
2021. gada 16. februāris, 08:48

Robežsardzē uzlabojusies situācija ar personāla prombūtni Covid-19 dēļ

Jauns.lv / LETA

Covid-19 dēļ Valsts robežsardzē (VRS) patlaban darbnespējīgi ir 79 strādājošie, no tiem 39 ir saslimuši, bet 40 izolējušies kā kontaktpersonas, Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja VRS priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts.

Līdz ar to situācija ar personāla prombūtni Covid-19 dēļ VRS pēdējā mēneša laikā esot uzlabojusies, jo janvāra vidū Covid-19 dēļ prombūtnē vienlaicīgi bijušas aptuveni 160 personas, tostarp 78 saslimušie.

"Kopumā, protams, periods ir visnotaļ sarežģīts, jo ir ne tikai Covid-19 ierobežojumi, bet arī nepieciešamība pastiprināti uzraudzīt ārējo robežu," rezumēja Pujāts.

Covid-19 krīzes dēļ uz robežām joprojām milzu sastrēgumi

Vācijā uz autoceļiem pirms Polijas robežas arī ceturtdien saglabājās milzīgi transporta sastrēgumi, kas izveidojās pēc tam, kad Polija atjaunoja robežkontroli ...

gallery icon
48

Viņš informēja, ka pērnajā pavasarī un vasarā ārējās robežas kontrolē atbalstu robežsardzei sniedza Nacionālie bruņotie spēki, šajā ziemā epidemioloģisko ierobežojumu kontrolē iesaistījās arī Valsts policija un Zemessardze, bet no šīs nedēļas piesaistīta arī Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policija.

Pujāts atklāj, ka kopš pagājušā gada 7.decembra Valsts robežsardze par Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu neievērošanu ir sākusi 1483 administratīvā pārkāpuma procesus un piemērojusi naudas sodus vairāk nekā 60 000 eiro apmērā.

Viņš informēja, ka robežsardze katru dienu sāk desmitiem pārkāpumu procesu, kas saistīti ar epidemioloģisko prasību neievērošanu.

No viņa stāstītā bija noprotams, ka saistībā ar Covid-19 ierobežojumu kontroli Latvijas robežsardzei patlaban daudz vairāk darba ir pie Eiropas Savienības iekšējām robežām, jo robežšķērsotāju plūsmas pie ārējām robežām - ar Krieviju un Baltkrieviju - ir ļoti būtiski samazinātas.

Milzu rindas uz Latvijas-Igaunijas robežas

Igaunija atjauno pagaidu robežkontroli uz Latvijas robežas. 17. martā uz robežas veidojās milzu rindas ar kravas automašīnām.

gallery icon
42

"Decembrī, janvārī vieglās automašīnas [ārējo robežu] ir šķērsojušas tikai 3% apmērā, ja mēs salīdzinām ar tādu pašu laika periodu pirms gada. Pamatā ārējo robežu šķērso kravu pārvadātāji un atsevišķas personas, uz kurām attiecas izņēmumi. No visiem [ārējo] robežu šķērsojošajiem 99,5% ir tie, kas iekļaujas izņēmuma kategorijās, 0,5% ir ar robežsardzes priekšnieka individuālu atļauju, proti, došanās uz bērēm, humāni apstākļi, slimu radinieku kopšana, uzturēšanās jautājumu kārtošana, mantojuma jautājumu kārtošana," skaidroja Pujāts.

Līdz ar to vismaz attiecībā uz ārējo robežu viņš nesaskata vajadzību slēgt vairākus robežkontroles punktus, lai atlikušos varētu kontrolēt efektīvāk, kā to iepriekš bija piedāvājis satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).