112
2021. gada 16. februāris, 06:51

Rīgas centra biroja darbiniekus pārsteidz pūce, kas sitas logā

Jauns.lv

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem bieži jāglābj dzīvnieki, bet parasti tie ir kaķi kokā vai pēdējā laikā ledū ielūzušas govis. Nesen bija neierastāka situācija – Rīgas Klusajā centrā vajadzēja doties talkā ausainajai pūcei.

Bez palīdzības putns varēja savainoties vai pat iet bojā. VUGD Rīgas reģiona pārvaldes 3. daļas vada komandieris Igors Dārziņš "Kas Jauns Avīzei" stāsta, ka pūce bija ielaidusies tā saucamajā šahtā sešstāvu nama iekšpusē Elizabetes ielā 9.

Putns bijis pamatīgi apjucis un laidelējies no vienas puses uz citu, sitoties arī nama logos. Glābējiem piezvanīja pirmā stāva biroja darbinieki, kuru logā pūce jau vairākas reizes bija ielidojusi.

Ātri noķert pūci neizdevās, jo tā kustējās visai haotiski, un tad glābēji mēģināja likt lietā tīklus. Tomēr no ilgstošas lidināšanās putns sagura un nolaidās uz zemes, kur arī sekmīgi sagūstīts. Kaut arī vizuālā apskate neliecināja, ka pūcei varētu būt kādas traumas, glābēji to nogādājuši Beinerta veterinārajā klīnikā.

Klīnikas administratore Ilona Barona teic, ka pacientei nekādu bīstamu ievainojumu nebija, tāpēc pūcei ļāvuši nedaudz atjēgties, pēc tam aizveduši uz mežu un palaiduši vaļā. Barona atklāj, ka dažu pēdējo nedēļu laikā klīnikā nogādātas jau četras pūces un pat viens ūpis. Par laimi, visi pūčveidīgie bijuši veseli un atgriezušies dabiskajā dzīves vidē. Ievainotos putnus pēc palīdzības sniegšanas klīnika parasti nogādā patversmē "Drauga spārns" Pūrē.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus "Kas Jauns Avīzei" skaidro, ka pūču atrašanās pilsētā nav nekāds retums: "Konkrētu putnu skaitu Rīgā mēs nezinām, bet varētu būt, ka parkos veco koku dobumos ligzdo diezgan daudz pūču pāru. Tādā ziemā kā šī pilsētā ieceļo arī pūces no meža, jo dziļajā sniegā viņām ir problēmas ar pamata barības – grauzēju – nomedīšanu. Par to būtu tikai jāpriecājas, jo peļu un žurku skaita samazināšana ir svētīga lieta."

Pūces gan cenšas dienas gaismā ārā nerādīties, un ne tikai tāpēc, ka dienā viņas redz nedaudz sliktāk. Rīgā ir visai daudz vārnu, kuras jebkuru plēsīgo putnu – pūces un vanagus –, uztver kā potenciālu ienaidnieku un parasti lielā barā metas tiem virsū, un ir pat bojāejas gadījumi. Tādēļ pūces aizvešana uz mežu un palaišana brīvībā esot vissaprātīgākais risinājums.

Tēmas