Sabiedrība
2021. gada 12. februāris, 22:11

Vakcīnu saņēmušas arī pāris personas, kurām rinda vēl nav pienākusi

LTV Panorāma

Vakcinēto personu sarakstā nokļuvuši arī tādi cilvēki, kuriem rinda vēl nav pienākusi, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Ja līdz šī gada februārim vakcinēti vien ārstniecības iestāžu mediķi un to personāls, tad februārī aina mainās. 

Daugavpils psihoneiroloģiskajā slimnīcā divi cilvēki vakcinēti pēc pašu vēlēšanās – 38 gadus veca sieviete un 41 gadu vecs vīrietis. Telefonsarunā LTV slimnīcas pārstāve norāda, ka vakcinēti tikai darbinieki un šī varētu būt kļūda datu ievadīšanas procesā. 

Veselības inspekcijā (VI) norāda, ka pašlaik neesot nekādu aizdomu, ka kāds būtu nepamatoti ticis pie vakcīnas. 

"Veselības inspekcija nav saņēmusi nevienu iesniegumu vai zvanu par iespējamu vakcinācijas rindas apiešanu," norādīja VI pārstāve Elīna Ermansone.

Tomēr vēl vakcinēto personu tabulā parādījies arī izglītības iestādes darbinieks, tāpat persona ar hroniskām saslimšanām, kā arī viens operatīvo dienestu darbinieks, kaut nevienai no minētajām kategorijām rinda saskaņā ar vakcinācijas plānu nav pienākusi. 

64 gadus vecu vīrieti no izglītības iestādes un 40 gadus vecu vīrieti – operatīvo dienestu darbinieku – vakcinējis "Valmieras veselības centrs". Vadītāja skaidro, ka, dodoties uz vakcināciju "SOS bērnu ciematā", izrādījies, ka viena no potenciālajām vakcīnas saņēmējām negaidīti kļuvusi par Covid-19 slimnieka kontaktpersonu. 

"Flakonā ir 10 devas, un tad tā ir mazpilsētu vai mazāku pilsētu priekšrocība, – ja mēs jūtam, ka paliek pāri viena vai divas devas, mēs ātri apzinām cilvēku, kas būtu gatavs saņemt šo vakcīnu. Šis lēmums ir jāpieņem ļoti, ļoti operatīvi, jo flakons ir atvērts, viņš vairs nav pārvietojams un, lai to vakcīnu nelietu ārā, tāda situācija var veidoties," skaidroja "Valmieras veselības centra" vadītāja Inese Zeitmane.

Vai situācijā, kad vakcīnu daudzums ir ierobežots, šādos brīžos nerodas paaugstināts korupcijas risks un vai ir apstiprināts rīcības plāns, lai pāri palikušās vakcīnas neietu zudumā, vakcinācijas birojs norādījis, ka nedod rekomendācijas, kā izmantot neizlietotās devas.

"Skaidrs, ka šim jautājumam svarīgi rūpīgi sekot līdzi un atbildīgi rīkoties, vakcinējot tikai prioritāro grupu iedzīvotājus atbilstošā secībā," atbildēja Vakcinācijas projekta biroja komunikācijas konsultante Agnese Strazda.