foto: LETA
Komandantstundas laikā aizturēti vairāki dzērājšoferi
112
2021. gada 7. februāris, 17:22

Komandantstundas laikā aizturēti vairāki dzērājšoferi

Jauns.lv

Mājsēdes kontroles laikā no sestdienas uz svētdienu no pulksten 22.00 līdz 05.00 Valsts policija sadarbībā ar pašvaldību policijām, Valsts robežsardzi un Zemessardzi kopumā pārbaudīja 3333 personas.

Lielākoties iedzīvotāji uz ielas atradās attaisnojošu iemeslu dēļ un 2592 gadījumos bija aizpildījuši pašapliecinājumus. Taču tika konstatēti arī pārkāpumi. 456 gadījumos personām tika doti preventīvie norādījumi, nepiemērojot sodu. Par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu uzsākti 264 administratīvā pārkāpuma procesi. Tāpat sagatavoti 87 ziņojumi administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanai.

Pagājušajā naktī mājsēdes kontroles laikā tika fiksēti ne tikai gadījumi, kad personas atrodas pēc pulksten 22.00 ārpus savas dzīves vietas bez attaisnojoša iemesla, bet arī vairāki gadījumi, kad personas bija sēdušās pie stūres alkohola reibumā, bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām.

Policijas patruļas komandantstundas laikā

Pagājušajā naktī policija pārbaudījusi 4742 personas par komandantstundas neievērošanu, lielākoties cilvēkus brīdinot mutiski, taču īpaši bravūrīgiem pārkāpējiem piemērota soda nauda ...

gallery icon
35

Aiztur vairākus dzērājšoferus

Baldones novadā ap pulksten 01.30 policisti patrulēšanas laikā apturēja automašīnu “BMW”. Pārbaudot šofera identitāti, tika noskaidrots, ka viņam nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību. Turklāt, pārbaudot alkohola koncentrāciju izelpā, atklājās, ka automašīnas vadītājs atrodas 0,94 promiļu stiprā alkohola reibumā. Par šo pārkāpumu uzsākts kriminālprocess par braukšanu reibumā un bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Par ārkārtējā situācijā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu šoferim uzsākts arī administratīvais process.

Savukārt Ogres novadā ap pulksten trijiem naktī, Valsts policijai sadarbībā ar Zemessardzi izdevās aizturēt kādu dzērājšoferi. Mājsēdes kontroles laikā tika fiksēta pārvietojamies kāda “Volkswagen Passat” automašīna. Brīdī, kad automašīnas vadītājs iebrauca degvielas uzpildes stacijā, Zemessardzes pārstāvji piegāja pie automašīnas vadītāja, lai noskaidrotu autovadītāja identitāti un pārvietošanās iemeslu. Ņemot vēra, ka autovadītājs šķita alkohola reibumā, tika piesaistīta arī Valsts policija. Likumsargi noskaidroja, ka spēkratu vadīja kāds vīrietis, kuram nebija transportlīdzekļa vadīšanas tiesību, kā arī viņa izelpā konstatētas aptuveni 1,11 promiles alkohola. Tāpat spēkratam nebija atbilstošas numurzīmes, kā arī noteiktā kārtībā nebija veikta valsts tehniskā apskate. Autovadītājam likumā noteiktā kārtībā nāksies atbildēt gan par šiem pārkāpumiem, gan par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā un bez tiesībām. Ņemot vērā, ka vīrietis pārvietošanās aizlieguma laikā brauca bez attaisnojoša iemesla, viņam piemērots arī 700 eiro naudas sods par mājsēdes neievērošanu.

Tāpat arī Cēsu novadā kāds vīrietis pārkāpa ārkārtējā situācijā noteiktos pārvietošanās ierobežojumus un pēc pulksten 22.00 neatradās savā dzīves vietā, bet gan trīs cilvēku kompānijā brauca transportlīdzeklī “Volkswagen Golf”. Pārbaudot autovadītāja identitāti, tika noskaidrots, ka viņam nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesības. Veicot alkohola koncentrācijas pārbaudi izelpā, atklājās, ka automašīnas vadītājs transportlīdzekli vadījis alkohola reibumā – izelpā tika konstatētas 0,69 promiles alkohola. Autovadītājam par šo pārkāpumu uzsākts kriminālprocess par braukšanu reibumā un bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Tāpat viņam piemērots 30 eiro liels naudas sods par mājsēdes neievērošanu un 30 eiro sods par pulcēšanos. Arī abiem pasažieriem gan par pulcēšanās ierobežojumu pārkāpumu, gan par atrašanos ārpus savas dzīves vietas pārvietošanās aizlieguma laikā par katru pārkāpumu piemērots sods 20 eiro apmērā.

Aizvadītajā naktī ir arī fiksēts gadījums, kad persona nepakļāvās likumsargu likumīgajām prasībām un izrādīja agresivitāti, piemēram, Ķekavas novadā kāda persona bojāja vietējās policijas transportlīdzekli.

Policija brīvdienās pastiprināti uzraudzīja arī vietas, kur dienas laikā pulcējas daudz cilvēki, piemēram, dabas takas, slēpošanas trases un citviet, teikts Valsts policijas paziņojumā. Pārbaudot 456 publiskas vietas, lai uzraudzītu, vai cilvēki ievēro ārkārtējā situācijā noteiktos ierobežojumus – pulcēšanos un distances ievērošanu –216 gadījumos, doti preventīvi norādījumi, bet piecos gadījumos uzsākti administratīvā pārkāpuma procesi. 

Policija atgādina - lai sekmētu noteikto ierobežojumu ievērošanu, policija gan brīvdienās, gan darba dienās pastiprināti uzraudzīs arī vietas, kur iedzīvotāji varētu pulcēties dienas laikā. "Šie ierobežojumi ir tikai tādēļ, lai mazinātu vīrusa izplatību, un ir ieviesti sabiedrības veselības labad. Lūdzam iedzīvotājus būt atbildīgiem un tos ievērot – būsim atbildīgi gan pret savu, gan līdzcilvēku veselību!" teikts policijas paziņojumā.