foto: LETA
Stukāns anulē represētās personas statusu bijušajam čekas kaujiniekam
Ģenerālprokurors Juris Stukāns.
Sabiedrība
2021. gada 4. februāris, 20:14

Stukāns anulē represētās personas statusu bijušajam čekas kaujiniekam

Jauns.lv / LETA

Ģenerālprokurors Juris Stukāns ceturtdien pieņēmis lēmumu par represētās personas statusa anulēšanu bijušajam čekas kaujiniekam Leonīdam Fominam, kurš 2001.gadā, visticamāk, kļūdas pēc reabilitēts kā politiskajās represijās cietis nacionālais partizāns, vēsta portāls "Delfi".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā informē Latvijas prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka, pērn decembrī prokuratūrā saņemti divi iesniegumi no AS "Delfi" ar lūgumu pārskatīt Fomina reabilitācijas lietu sakarā ar apstākļu nepilnīgu izpēti.

Portāls "Delfi" vairāku publikāciju sērijā aprakstīja Fomina gaitas pēc 2.pasaules kara, dienestu čekā aģenta-kaujinieka statusā, kā arī Latvijas prokuratūras centienus saukt Fominu pie atbildības. Pirmajā rakstā stāstīts par Fomina jeb partizāna ar segvārdu "Lonis" darbību partizānu vienībā Ziemeļkurzemē un aizturēšanu, otrajā - par Fomina jeb čekas aģenta "Kauliņa" gaitām cīņā ar nacionālajiem partizāniem.

Savukārt trešais raksts vēsta par notikumiem 1990.gadu sākumā, kad Latvijas prokuratūra sāka izmeklēt Fomina un citu čekistu noziegumus.

Kā norāda prokuratūra, 2001.gada 6.jūnijā Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūras prokurors noformēja slēdzienu, saskaņā ar kuru 1925.gadā dzimušais Fomins atzīts par reabilitētu.

Kā pamats reabilitācijai norādīts apstāklis, ka Fomins 1946.gada oktobrī ticis arestēts un viņam uzrādīta apsūdzība pēc Krievijas Padomju Federatīvās Sociālistiskās Republikas Kriminālkodeksa par dzimtenes nodevību, bet 1946.gada decembrī minētā krimināllieta izbeigta nereabilitējošu apstākļu dēļ.

2001.gada jūnijā izdota Fomina reabilitācijas apliecība.

Papildus pārbaudes laikā noskaidrots, ka 1997.gada maijā pret Fominu izbeigta krimināllieta daļā, kurā konstatēts, ka viņš ir piedalījies genocīda noziegumos pret Latvijas iedzīvotājiem un viņa rīcībā ir nozieguma sastāvs, kas paredzēts Latvijas Kriminālkodeksa 68.1 pantā.

1994.gada Fomins ir miris un lietā nav saņemts pieteikums par viņa pēcnāves reabilitāciju. Fomina vaina pierādīta vismaz piecās epizodēs, tai skaitā nacionālo partizānu apvienotās Puzes-Piltenes grupas dalībnieku, atbalstītāju un radinieku apcietināšanā un nelikumīgā notiesāšanā, uzsver prokuratūra.

Šajā lēmumā arī konstatēts, ka 1946.gada decembrī pret Fominu kriminālvajāšana izbeigta, iepriekš noformējot fiktīvu aktu par viņa nošaušanu 1946.gada decembrī.

Ņemot vērā, ka Fomins ir piedalījies genocīda noziegumos un viņa rīcībā konstatēts nozieguma sastāvs, kas paredzēts Latvijas Kriminālkodeksā, uz viņu attiecināms minētais izņēmums kā pret personu, kas vainīga genocīda noziegumos, līdz ar ko lēmums par viņa reabilitāciju pieņemts nepamatoti, neizvērtējot visus faktus un apstākļus.

Ar Stukāna lēmumu atcelts 2001.gada jūnija Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūras prokurora slēdzienā ietvertais lēmums par Fomina reabilitāciju un anulēta Fomina reabilitācijas apliecība.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās