foto: LETA
Varētu ieviest vēl stingrākus ceļošanas ierobežojumus
Sabiedrība
2021. gada 26. janvāris, 09:35

Varētu ieviest vēl stingrākus ceļošanas ierobežojumus

Jauns.lv / LETA

Latvijai noteikti vajadzētu ieviest Eiropas Savienības (ES) rekomendāciju maksimāli ierobežot cilvēku ceļošanu, ja vien tas nav nepieciešams darba vai citas ļoti neatliekamas vajadzības gadījumā, intervijā Latvijas Radio uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš akcentēja, ka no ceļošanas vienkārši prieka pēc iedzīvotāji tikuši aicināti maksimāli izvairīties jau gandrīz gadu.

Viņaprāt, patlaban tiek darīts daudz, lai ceļošanu, kas nav būtiska, ierobežotu, piemēram, nosakot obligāti uzrādāmu negatīvu Covid-19 testu un liekot ievērot pašizolāciju.

Vienlaikus vēl pastāv iespēja prasīt ceļojošai personai apliecinājumu, kāds šobrīd tiek prasīts tiem, kas pārvietojas komandantstundas laikā.

Viņš pauda, ka, piemēram, darba brauciens, akūta nepieciešamība apmeklēt ģimeni, bērni ārvalstīs, tie varētu būt pietiekami attaisnojami iemesli. 

Ministrs atgādināja, ka uz Latvijas-Lietuvas un Latvijas-Igaunijas robežas ir mobilās kontroles. Tāpat daļu kontroles pienākuma varētu uzņemties pārvadātāji.

Tā kā iespējas ir, viņš norādīja, piebilstot, ka simtprocentīga kontrole, iedzīvotājiem pārvietojoties, gan nekad nav iespējama. "Bet pasākumi ir pietiekami efektīvi, ja tos sāk īstenot, un par to esam diezgan tuvu vienojušies Eiropas Savienības līmenī," akcentēja ministrs.

Tai pat laikā viņš uzsvēra, ka jautājums par robežu slēgšanu Covid-19 ierobežošanai nav aktuāls.

Viņš atgādināja, ka jau pavasarī pieredzējām, ko nozīmē robežu slēgšana ne tikai cilvēku kustības ierobežošanā, bet arī attiecībā uz to, kādas problēmas vienu brīdi bija ar kravu kustību.

Kā vēstīts, Eiropas Komisija (EK) vēlas ieviest stingrāku kārtību arī ES robežās, un iesaka apturēt visus nesvarīgos ceļojumus bloka iekšienē.

Ņemot vērā to, ka gandrīz visa Eiropa šobrīd atrodas augstākā inficēšanās riska jeb "sarkanajā" zonā, EK vēlas ieviest vēl vienu riska novērtējuma kategoriju - "tumši sarkano", kas ES iekšienē tiktu pakļauta vēl stingrākiem ierobežojumiem.

Šajā zonā tiktu iekļautas teritorijas, kurās inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju divu nedēļu laikā pārsniedz 500.

Vienlaikus EK ieteikusi dalībvalstīm pastiprināt robežkontroli un pieprasīt ieceļotājiem no trešajām valstīm uzrādīt apliecinājumu par negatīvu koronavīrusa testu, kas nebūtu vecāks par 72 stundām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās