foto: Pixabay.com
Vai krīzes laikā ģimenēm varētu piemaksāt 100 eiro par katru bērnu?
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 26. janvāris, 06:32

Vai krīzes laikā ģimenēm varētu piemaksāt 100 eiro par katru bērnu?

Jauns.lv

Izskanējis priekšlikums, ka ģimenēm par katru bērnu krīzes pārvarēšanas periodā ik mēnesi vajadzētu izmaksāt piemaksu 100 eiro apmērā. Vai šāda ideja ir reāla? Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) atbalsta, ka piemaksu ģimenēm vajadzētu, tomēr nav pārliecināta, ka mērķi var sasniegt ar “helikoptera” principu.  

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Petraviča, atbildot uz Jauns.lv jautājumiem, pauda atbalstu piemaksām ģimenēm. Vienlaikus viņa nav pārliecināta, ka mērķi var sasniegt ar “helikoptera” principu, ka naudu maksā visiem, nevērtējot ienākumus, nodarbinātību, ģimenes statusu un citus faktorus:

“Es atbalstu, ka ir nepieciešams sniegt atbalstu ģimenēm, bet, vai tas ir “helikoptera” naudas veidā, tā ir visas koalīcijas vienošanās. Šādu priekšlikumu es jau esmu virzījusi, un tas ir ticis noraidīts," ministre norādīja.

Lai par katru bērnu izmaksātu piemaksu 100 eiro, provizoriski nepieciešams papildu finansējums 34,6 miljonu eiro, aprēķināts, izmantojot 2020.gada novembra datus.  

 

Bērnu skaits vid.mēn.

Papildus izdevumi, eiro mēnesī

ĢVP kopā

345 766

34 576 600

par bērniem 0-14 gadu vecumā

273 290

27 329 000

par bērniem 15-19 gadu vecumā

72 476

7 247 600

Aicina atbalstīt ģimenes ar 100 eiro piemaksu

Lai nodrošinātu efektīvu atbalstu ģimenēm ar bērniem, partija "Progresīvie" aicina valdību veikt piemaksu Ģimenes valsts pabalstam, par katru bērnu krīzes pārvarēšanas periodā ik mēnesi izmaksājot piemaksu 100 eiro.

Krīzes pabalsts ģimenēm būtu izmaksājams par laika periodu no ārkārtas situācijas sākuma līdz ārkārtas situācijas beigām. Atbalstam ir jābūt atkarīgam tikai un vienīgi no bērnu skaita ģimenē, nevis nodarbinātības veida, nodokļu nomaksas apmēra, darba devēja reputācijas un citiem kritērijiem, kas kavē atbalstu ārkārtas situācijā. Izmaksājot šādu pabalstu kā piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta, papildu izmaksas administrēšanai būtu minimālas, norāda "Progresīvie".

Ģimenes ar bērniem pakļautas nabadzības riskam

Partija norāda, ka nabadzības risks ģimenēm ar vienu pieaugušo un bērniem Latvijā vienmēr ir bijis augsts, bet jaunākie pieejamie dati liecina, ka 2019.gadā tas ir sasniedzis 30,6%, palielinoties par 4,4 procentpunktiem, salīdzinot ar gadu iepriekš. Starp ģimenēm ar diviem pieaugušajiem un bērniem nabadzības risks bija 12,8% 2019.gadā un ģimenēm ar diviem pieaugušajiem un trim vai vairāk bērniem 17,7% 2019. gadā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās