foto: LETA
"Nekaunīgi un pilnīgi nepareizi!" Rīgas domes vadībai šajā krīzes laikā nevajadzētu palielināt sev algas
Politika
2021. gada 25. janvāris, 06:30

"Nekaunīgi un pilnīgi nepareizi!" Rīgas domes vadībai šajā krīzes laikā nevajadzētu palielināt sev algas

Jauns.lv

Šajā krīzes laikā Rīgas domes vadībai nevajadzētu palielināt sev algas. Tā sarunā ar Jauns.lv sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis. Tas viņa vērtējumā būtu nekaunīgi un pilnīgi nepareizi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš uzsvēra, ka galvaspilsētas vadības atalgojuma palielināšana vērtējama kā nepareizs signāls. Algu kāpumam nav īstais brīdis.

Publiskajā pārvaldē strādājošajiem algas nav samazinājušās

Līdz šim publiskajā pārvaldē strādājošajiem Covid-19 pandēmija nav atstājusi nekādu finansiālu ietekmi. Viņi uz savas ādas nav izjutuši ienākumu kritumu. Izmaiņas saistītas tikai ar attālināto darbu.

Savukārt uzņēmējiem, kas apmaksā valsts pārvaldē strādājošo darbu, krīzes laikā iet ļoti dažādi. Turklāt lielai daļai uzņēmēju šobrīd klājas ļoti smagi. Vairāku nozaru uzņēmumi vispār atrodas piespiedu dīkstāvē.

Solidarizēties ar tiem, kam klājas grūtāk

Līdz ar to Rīgas domes vadībai vajadzētu solidarizēties ar uzņēmējiem un darba ņēmējiem un nepaaugstināt sev algas. Varētu pat runāt par atalgojuma samazinājumu.

Rostovskis uzsvēra, ka pandēmijas laikā Latvija aizņemas lielas summas, ko nāksies atmaksāt mūsu bērniem. Tāpēc nav pareizi, ka tā vietā, lai glābtu tos, kam klājas vissmagāk, amatpersonas dod signālu, ka palielinās sev algas.

Viņš arī piebilda, ka būtu jāpapēta, no kurienes nāk informācija par Rīgas domes vadības algu palielinājumu - vai par to runā paši deputāti vai arī tā ir provokācija.

Simbolisks jautājums

Katrā ziņā ir nekaunīgi un pilnīgi nepareizi šobrīd palielināt Rīgas domes strādājošo algas, uzņēmējs uzsvēra, izsakot cerību uz domnieku saprātu, ka tā tomēr nenotiks.

Šis vairāk ir simbolisks jautājums, nevis tāds, cik daudz naudas algu palielinājums "apēdīs" no Rīgas domes budžeta.

Rīgas domniekiem algas plāno palielināt, ne iesaldēt

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jauns.lv jau ziņoja, ka Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šonedēļ atbalstīja algu palielināšanu domes priekšsēdētājam, priekšsēdētāja vietniekiem, komiteju vadītājiem un deputātiem, tās neiesaldējot, kā atsevišķās citās pašvaldībās un valsts iestādēs.

Lēmumprojekts paredz arī noteikt atalgojumu domes komiteju vadītāju vietniekiem, kas līdz šim nebija algoti amati.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, līdz ar šīm izmaiņām domes priekšsēdētājs 2021.gadā varētu saņemt 3732 eiro mēnesī, kas ir par 178 eiro vairāk nekā pērn. Rīgas vicemēriem algas palielinātos par 156 eiro un būtu 3281 eiro mēnesī, domes komiteju priekšsēdētājiem algas palielinātos par 124 eiro un būtu 2614 eiro mēnesī, bet deputātu atalgojums pieaugtu par 58 eiro un būtu 1230 eiro mēnesī. Komiteju vadītāju vietnieku atalgojums paredzēts 1230 eiro mēnesī.

Atalgojuma palielinājums veidojas, palielinoties bāzes atalgojumam vidējās algas kāpuma valstī dēļ.

Gala lēmums par algu palielinājumu jāpieņem Rīgas domē.

Citas amatpersonas piekrīt nepalielināt atalgojumu

Tāpat vēstīts: lai solidarizētos ar sabiedrību Covid-19 izraisītās krīzes kontekstā ir iesaldēta Valsts prezidenta Egila Levita alga, tādējādi to nepaaugstinot. Uz gadu ir iesaldētas arī valdības locekļu algas. Arī atsevišķu pašvaldību deputāti ir lēmuši savas algas iesaldēt. Šādu lēmumu pieņēmusi, piemēram, Jūrmalas dome, Ķekavas novada dome, Alūksnes novada dome u.c.