foto: LETA
Prokurors: Saeimas komisijai nav jāpārbauda pierādījumu ticamība Kaimiņa lietā
Deputāts Artuss Kaimiņš.
Politika
2021. gada 20. janvāris, 14:34

Prokurors: Saeimas komisijai nav jāpārbauda pierādījumu ticamība Kaimiņa lietā

Jauns.lv / LETA

Saeimas komisijai nav jāpārbauda kriminālprocesā esošu pierādījumu ticamība un apsūdzības pamatotība, līdz ar to prokuroram Mārim Urbānam nav saprotams, kāpēc parlaments jau mēnešiem ilgi kavējas ar deputāta Artusa Kaimiņa izdošanu kriminālvajāšanai.

Urbāns ar prokuratūras preses sekretāres Aigas Eidukas starpniecību norādīja, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai jāizlemj jautājums, vai lūgums par Kaimiņa izdošanu kriminālvajāšanai ir vai nav saistīts ar viņa politisko darbību, realizējot Saeimas deputāta funkcijas. "Tas ir, vai prokuratūras ierosinājums viņu apsūdzēt nav vēršanās pret viņu kā politiķi," piebilda Urbāns.

Ja vērtē Kaimiņa izdošanas termiņus Saeimas komisijā atdalīti no citiem procesiem Saeimā un Saeimas komisijā, tad nav saprotams, kādēļ šādu jautājumu nevar izlemt nu jau vairāk kā divus mēnešu laikā, ja faktiski būtu pietiekami ar pāris nedēļām.

"Saeimas komisijai nav jāpārbauda pierādījumu pietiekamība un ticamība, un apsūdzības pamatotība. Šo kritēriju izpildes garants ir prokurora ierosinājums un ģenerālprokurora iesniegums par deputāta izdošanu kriminālvajāšanai," uzsvēra Urbāns.

Urbāns vakar Saeimas komisijā norādīja, ka ģenerālprokurors Juris Stukāns ir "noteicis latiņu" attiecībā uz amatpersonām "augstākā līmenī", proti, ka vairākkārtīgi esot jānomēra, pirms lūgt atļauju kriminālvajāšanai un veikt aizturēšanu.

Skaidrojot minēto, Urbāns norādīja, ka Saeimas komisijas sēdē viņš paudis savu redzējumu par ģenerālprokurora pausto kādā no sarunām. Ģenerālprokurora teikto prokurors neattiecināja tieši uz Kaimiņa krimināllietu.

Prokurora komisijā teiktais nenozīmē, ka attiecībā uz amatpersonām būtu piemērojami augstāki standarti vai būtu nepieciešams augstāks pierādījumu slieksnis aizturēšanas veikšanai nekā attiecībā pret citām personām. Kriminālprocesa likums nosaka vienotu kārtību attiecībā uz visām personām, ja vien likumā nav tieši noteikts citādi.

"Ņemot vērā, ka es veicu prokurora pienākumus lietās par augstu amatpersonu izdarītiem un iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, tad saruna notika šādas kategorijas lietu kontekstā. Ģenerālprokurors vērsa uzmanību, ka ar vislielāko rūpību jāizvērtē nepieciešamība veikt aizturēšanas, kā piemēru minot precīzi nenosauktas amatpersonu krimināllietas, kurās pēc aizturēšanas vēl ilgstoši turpinās izmeklēšana," norādīja Urbāns.

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas atsevišķi deputāti vakar veltīja kritiku izmeklētāju darbam Saeimas deputāta Kaimiņa lietā, bet lēmumu par viņa izdošanu kriminālvajāšanai vēl nepieņēma.

Lai vēl plašāk uzklausītu Kaimiņu un atbildīgo prokuroru, Mandātu komisija citā sēdē turpinās skatīt jautājumu saistībā ar Kaimiņa izdošanu kriminālvajāšanai.

Prokuratūra jau pērn oktobra beigās lūdza Saeimu piekrist izdot Kaimiņu kriminālvajāšana

Kaimiņam paredzētā apsūdzība mainīta uz maigāku pantu - ja sākotnēji kriminālvajāšana tika rosināta par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu mantkārīgā nolūkā, kas radījis būtisku kaitējumu, tad tagad to plānots celt vienkārši par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs Kaimiņu aizturēja 2018.gada jūnijā.