Sabiedrība
2021. gada 19. janvāris, 17:55

Palielinājies ziemas priekos gūto traumu skaits: mediķi lūdz vecākus pievērst uzmanību drošībai

Jauns.lv / LETA

Palielinoties traumatismam, ārsti lūdz vecākus rūpēties par bērnu drošu vizināšanos ar ragaviņām, informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas komunikācijas speciāliste Amanda Boka.

Pagājušajā nedēļā, kad turpinājās ziemas brīvlaiks 1.-4.klašu skolēniem, Bērnu slimnīcā pēc palīdzības ar ziemas priekos gūtām traumām vērsās 233 bērni kopā ar vecākiem. Boka norāda, ka 65 traumas gūtas nedēļas nogalē, turklāt 38 gadījumos nelaime notikusi, slidinoties ar ragaviņām. Bērnu slimnīcas ārsti ceļ trauksmi un lūdz vecākus īpaši piedomāt pie tā, cik droši bērni bauda ziemas priekus, izmantojot šo braucamrīku.

Mediķi iesaka izmantot drošu un kontrolējamu aprīkojumu, kas atbilst bērna vecumam un spējām vadīt ragaviņas, kā arī izvēlēties piemērotu apģērbu un drošības ekipējumu.

Boka uzsver, ka pirms sākt baudīt ziemas priekus, jāpārliecinās par vides drošumu, proti, jāizvērtē kalna stāvums, tramplīnu augstums, virsmas segums un apgaismojums. Jāpārliecinās vai nogāzes galā nav ceļa, upes, grāvja, koku un citu šķēršļu. Tāpat būtiski izvērtēt to, vai norises vietā nav pārāk daudz citu cilvēku, jo ļoti bieži bērni traumas gūst, tieši saskrienoties viens ar otru. Jāskatās, lai nobraucot no kalna, ir pietiekoši daudz vietas, lai droši nobremzētu.

Slidinoties no kalna, nepieciešama pieaugušā uzraudzība. Maziem bērniem, kas vēl nespēj kontrolēt savu slīdēšanas trajektoriju, jāslidinās tikai kopā ar pieaugušo. Bērniem jāmāca, ka ragaviņās ar rokām un kājām nedrīkst ieķerties. Ikkatrā situācijā klāt jābūt kādam pieaugušajam, kas var reaģēt, izsaucot mediķus un sniedzot pirmo palīdzību.

Kategoriski aizliegts slidināties aiz braucošiem transportlīdzekļiem, kas ir ir likumpārkāpums un nopietni apdraud cilvēka veselību un dzīvību.

Jau ziņots, ka 9. un 10.janvārī ar dažādām traumām Bērnu slimnīcā tika uzņemti 110 bērni, kas bija divreiz vairāk nekā iepriekšējās nedēļas nogalēs. Visas nedēļas laikā tika gūtas 285 traumas, ar kurām bija jāvēršas slimnīcā pēc palīdzības, iepretim caurmērā 145 iepriekšējās nedēļās.