foto: Ekrānuzņēmums no LTV.
"Parāva vaļā visas slūžas" - cilvēkus satriec redzētais LTV filmā no Covid-19 nodaļas
Danilāns ar skābekļa "ūsām" ārstējas PSKUS.
Sabiedrība
2021. gada 18. janvāris, 15:22

"Parāva vaļā visas slūžas" - cilvēkus satriec redzētais LTV filmā no Covid-19 nodaļas

Jauns.lv

Lai arī Latvija ar Covid-19 vīrusu dzīvo un sadzīvo jau teju gadu, daudzus sociālo tīklu lietotājus pamatīgi satriekusi un vienlaikus arī aizkustinājusi Latvijas Televīzijas dokumentālā filma "Netīrā zona", kas uzņemta gadumijā Covid-19 nodaļā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz šim tik tuvu ielūkoties Covid-19 stacionēto pacientu ikdienā tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri paši uz savas ādas nav izjutuši vīrusa izraisītu nonākšanu slimnīcā, nebija iespējams, tomēr jaunajā filmā redzams viss skaudrais, ar ko ikdienā saskaras mediķi un sirgstošie - skābekļa trūkuma dēļ gārdzoši pacienti, cilvēku nāves, spēku izsīkums, garās stundas dežūrās, jauno ārstu rezidentu ugunskristības un tā tālāk.

Redzētie skati šokē - pacienti, kuru krūtis cilājas, tverot pēc gaisa; pacients, kurš pamīšus ieēd vienu karoti zupas un uzvelk skābekļa masku, lai atelpotos, kā arī ne mazāk skumji mediķu stāsti, piemēram, par pacienti gaidībās, kura zaudēja bērniņu; astoņiem mirušajiem vienas diennakts laikā; stacionētām ģimenēm un pacienta lūgumu ārstam pagriezt vēl vairāk skābekļa, kad uzgriezts jau maksimums.

Filmas veidotāji slimības gultā sastop arī profesoru gastroenterologu Anatoliju Danilānu, kuram mediķe nāk uzlikt "ūsas" jeb degunā ievietojamas caurules skābekļa atbalstam. Lai arī tautā mīlētais dakteris jau jūtas labāk un sāk atžirgt, viņš atzīst, ka Covid-19 ir "īsts blēdis", un pret to nevajadzētu izturēties vieglprātīgi.

Pēc filmas, kuru veidojuši Aija Kinca, Ivans Milovs, Dace Kokle un Edmunds Rimšāns, sociālajā tīklā "Twitter" vērojami emocionāli ieraksti gan no mediķu, gan citu skatītāju puses.

Filmas treileris:

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule: 

Ivana Milova dzīvesbiedre, žurnāliste Laura Vonda: 

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP):

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās