foto: Shutterstock
Liepājā dzīvokļu namos atļauj ražot alkoholu
Ideja nav ierīkot spirta brūzi piecstāvu nama pagrabā, bet gan nelielu alus darītavu blakus restorānam nedaudzu dzīvokļu mājā. (Fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme)
Novadu ziņas
2021. gada 17. janvāris, 08:13

Liepājā dzīvokļu namos atļauj ražot alkoholu

Kas Jauns Avīze

Liepājas domes deputāti atbalstījuši kāda vietējā uzņēmuma iesniegto priekšlikumu – daudzdzīvokļu namu neapdzīvotās telpās atļaut brūvēt alu vai vīnu.

Domes Attīstības pārvaldes Ekonomikas nodaļas vadītājs Arnis Vītols, gan nenosaucot konkrēto uzņēmumu, atklāj, ka tam pieder kafejnīca daudzdzīvokļu ēkas pirmajā stāvā, kas vēlas paši ražot alu.

"Izskatot šo iesniegumu, diskutējām, konsultējāmies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, paši vairāku mēnešu garumā vērtējām, un rezultātā ir pieņemts pozitīvs lēmums. Tas nenozīmē, ka tagad daudzdzīvokļu māju pagrabos vai citās neapdzīvotās telpās sāks ražot stipro alkoholu. Tas domāts par mājām, kur pirmajā stāvā atrodas kafejnīca vai restorāns un augšējos stāvos nedaudzi dzīvokļi," skaidro Vītols.

Iedzīvotājiem neesot jāuztraucas, ka tagad viņiem tieši kaimiņos būs brūzis, turklāt, lai to atļautu darīt, jāsaņem piekrišana no vairāk nekā puses nama iedzīvotāju.

"Kāpēc lai vecā mājā, kur pirmajā stāvā iekārtota kafejnīca, nevarētu ražot alu nelielos daudzumos pašu vajadzībām? Tāda prakse Eiropā ir diezgan izplatīta, zinu, ka tas notiek Vācijā, Nīderlandē. Varbūt cilvēkos rada izbrīnu, ka alkoholu ražos daudzdzīvokļu mājās, bet te nav domātas piecstāvu vai deviņstāvu dzīvojamās ēkas. Kāpēc, piemēram, Vecrīgas centrā, kur ir dažu dzīvokļu māja, bet pirmajā stāvā darbojas restorāns, nevarētu ierīkot nelielu alus ražotni?" vaicā Vītols.

Tad varētu savā uzņēmumā pasniegt klientiem pašu darītu alu. Turklāt runa nav par lielu apjomu, tā nebūs ierastā izpratnē liela alkohola rūpnīca.

"Nedomāju, ka pēc šādas atļaujas stāvēs rinda. Nav arī tik vienkārši reģistrēt to mazo alus ražotni – jāatbilst visām Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām, telpām jābūt neapdzīvotām, Būvvaldē jābūt atzīmei, ka tās ir ražošanai paredzētas telpas. Jāatbilst daudzām prasībām, lai šādu darbību vispār uzsāktu," uzskaita Vītols.

Tēmas